Στον Ειρηνικό μετακινούνται δυνάμεις των ΗΠΑ

Το αμερικανικό Ναυτικό αποστέλλει στην περιοχή του Ειρηνικού ένα τέταρτο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο ενώ μετακινεί επιπλέον 6 Αντιτορπιλικά από το Στόλο του Ατλαντικού στον Ειρηνικό.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου οι μετακινήσεις αυτές διεξάγονται σε ένα πλαίσιο επανατοποθέτησης δομής δυνάμεων, καθώς υπάρχει πλέον «μετατόπιση στρατηγικού ενδιαφέροντος στην Ασία και Άπω Ανατολή».

Μάλιστα πραγματοποιήθηκε σειρά επαφών για το σκοπό αυτό, από τον υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ, ο οποίος ταξίδεψε σε Ιαπωνία, Νότιο Κορέα, Φιλιππίνες και Ινδονησία, ώστε να διευρύνει την αμυντική συνεργασία και να ενημερώσει τις χώρες – συμμάχους της Ουάσιγκτον για το νέο πλαίσιο ανάπτυξης ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Η Ουάσιγκτον επανάλαβε τη δέσμευση στον αμυντικό τομέα με τις χώρες αυτές με έμφαση στη διεύρυνση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση κοινών απειλών.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ με δεδομένους του περιορισμούς στις αεροπορικές δυνάμεις λόγω αμυντικών περικοπών αυξάνουν την ναυτική τους παρουσία στον Ειρηνικό ιδιαίτερα υπό το φάσμα της κρίσης με τη Β. Κορέα η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη χωρίς προς το παρόν να διαφαίνεται ορατή αποκλιμάκωση.

defencenet.gr

Διαβάστε ακόμα