Προβλέψεις για άνοδο της ναυλαγοράς και αύξηση των επενδύσεων

Στην αλλαγή κλίματος που υπάρχει στη ναυτιλία αναδεικνύει η τελευταία ετήσια έκθεση της Moore Stephens, αφού το επίπεδο εμπιστοσύνης στη ναυτιλιακή βιομηχανία καταγράφει σημαντική άνοδο.

Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για άνοδο των ναύλων τους επόμενους δώδεκα μήνες και αύξηση των επενδύσεων. Στα αποτελέσματα της έρευνας που ολοκληρώθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου και αφορά το τρίμηνο Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου, το μέσο επίπεδο γενικής εμπιστοσύνης όπως εκφράζεται από τους ερωτηθέντες, πλοιοκτήτες, ναυλωτές, διαχειριστές κλπ. ήταν 5,8 με την κλίμακα να είναι από το 1 έως το 10, σε σύγκριση με το 5,6 που είχε καταγραφεί στην προηγούμενη έρευνα το Νοέμβριο του 2012.

Τον Μάιο του 2008 ο αντίστοιχος βαθμός εμπιστοσύνης ήταν στο 6,8.

«Ο συνδυασμός των θετικών προσδοκιών με τις χαμηλές τιμές των πλοίων έχουν οδηγήσει τους Έλληνες πλοιοκτήτες τόσο σε αγορές μεταχειρισμένων πλοίων όσο και σε παραγγελίες νεότευκτων σε όλους τους τομείς αλλά ιδιαίτερα στα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου εκτιμώντας ότι πλοία που έχουν αποκτηθεί σε χαμηλές τιμές θα αποκτήσουν σημαντική υπεραξία τα επόμενα χρόνια, ενώ ο
μέσος όρος των ημερησίων εσόδων θα αφήνει και περιθώρια κέρδους» επισημαίνει ο ναυλομεσιτικός οίκος G.Moundreas SA:

«Σύμφωνα με την ανάλυση του Baltic Sale & Purchase Assesment οι τιμές αγοράς στα Capes ηλικίας 5 ετών, έχουν μειωθεί κατά 14% σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2012, ενώ στα Panamax και Supramax οι αξίες έχουν πέσει ακόμη περισσότερο και συγκεκριμένα κατά 24% και 22% αντίστοιχα».

marinews.gr

Διαβάστε ακόμα