Μειώθηκε το λειτουργικό κόστος της ναυτιλιακής βιομηχανίας

Το συνολικό ετήσιο λειτουργικό κόστος της ναυτιλιακής βιομηχανίας για το 2012 μειώθηκε κατά 1,8% σε σύγκριση με το 2011, έτος κατά το οποίο αυξήθηκε κατά 2,1% σε σύγκριση με το 2010.

Πρόκειται για μια ικανοποιητική εξέλιξη, εν όψει και μιας πιθανής βελτίωσης της εικόνας της παγκόσμιας οικονομίας, όπως αναφέρεται στην ετήσια μελέτη OpCost 2013 της Moore Stephens.

Στη μελέτη OpCost 2013 σημειώνεται επίσης ότι παρατηρείται μια σημαντική μείωση του κόστους σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες πλοίων και είναι καθαρό ότι οι πλοιοκτήτες έχουν εστιάσει στην ελαχιστοποίηση του κόστους και στη διατήρηση μετρητών το 2012 και το 2013.

Η μελέτη OpCost 2013 είναι το μοναδικό εργαλείο συγκριτικής αξιολόγησης του λειτουργικού κόστους των πλοίων και αποκαλύπτει ότι ο δείκτης λειτουργικού κόστους των bulker ήταν κάτω επτά μονάδες ή 3,9%, ενώ ο δείκτης των δεξαμενόπλοιων έπεσε πέντε μονάδες ή 3% το 2012 σε σύγκριση με το 2011.

Στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων ο δείκτης μειώθηκε επίσης κατά τρεις μονάδες ή 1,8%.
Επισημαίνεται ότι η αντίστοιχη OpCost 2012 έδειξε μια αύξηση του κόστους κατά πέντε και τρεις μονάδες στα bulker και τα δεξαμενόπλοια αντιστοίχως και πέντε μονάδες αύξηση στα containerships.
Σε ό,τι αφορά το κόστος πληρώματος, σημειώθηκε μια πτώση κατά 0,2% το 2012 σε σύγκριση με το 2011. Τα δεξαμενόπλοια παρουσίασαν συνολική μείωση του κόστους πληρώματος 2,3% κατά μέσο όρο σε σύγκριση με την αύξηση 2,2% που κατεγράφη στην περυσινή έκθεση.

Στα δεξαμενόπλοια τύπου Aframaxes η μείωση στο κόστος πληρώματος έφθασε το 5,2%, ενώ στα Suezmaxes και στα δεξαμενόπλοια μεταφοράς προϊόντων οι μειώσεις ήταν 4% και 3,8% αντίστοιχα. Οι μόνες κατηγορίες στα δεξαμενόπλοια που έδειξαν αύξηση του κόστους πληρώματος ήταν τα πλοία μεταφοράς υγραερίου (LPG Carriers) μεταφορικής ικανότητας 3.000-8.000 κ.μ. και τα Panamax όπου οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 5,2% και 2,8% αντίστοιχα.

Στα πλοία ξηρού χύδην φορτίου το κόστος πληρώματος έπεσε κατά 0,5% έναντι αύξησης 2,8% που είχε σημειωθεί πέρυσι. Οι πλοιοκτήτες των Panamax πλήρωσαν σε μισθούς 3,7% λιγότερα σε σύγκριση με το 2011, ενώ μεγαλύτερη ήταν η μείωση του μισθολογικού κόστους στα handysize στα επίπεδα του 4,8%.

Στα containerships, η μείωση του κόστους πληρωμάτων ήταν 1%, έναντι αύξησης 3,4% πέρυσι και μόνο οι διαχειριστές των πλοίων μεταφοράς ψυγείων είδαν το κόστος να αυξάνεται κατά 3,7% σε σύγκριση με πέρυσι.

Το κόστος μειώθηκε επίσης κατά 1,9% και στον τομέα των συντηρήσεων και επισκευών, ενώ αντιθέτως πέρυσι είχε αυξηθεί κατά 1,1%. Πάντως, ειδικά στα cargo ships μεταφορικής ικανότητας 25.000 dwt και άνω σημειώθηκε αύξηση 5%, ενώ και στα πλοία μεταφοράς υγραερίου 70.000-85.000 κ.μ. σημειώθηκε αύξηση 3,2%.

Η πτώση του κόστους για το σύνολο της κατηγορίας των bulkers ήταν 4,6%, για τα δεξαμενόπλοια 2,9% και για τα containerships 2%.

Επίσης, σημαντική πτώση σημειώθηκε στο κόστος ασφάλισης που έφθασε το 6,2% στο σύνολο όλων των κατηγοριών των πλοίων. Μόνο στα οχηματαγωγά (roros), στα LPG carriers μεταξύ 70.000 και 85.000 κ.μ. όπως επίσης και στα very large containerships σημειώθηκε αύξηση του ασφαλιστικού κόστους, 5,1%, 3% και 1,4% αντιστοίχως.

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ – [email protected]

naftemporiki.gr

Διαβάστε ακόμα

Στον «αέρα» βρίσκονται τα δρομολόγια των πορθμειακών γραμμών Περάματος- Παλουκίων Σαλαμίνας και Φανερωμένης- Περάματος Μεγαρίδος.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Ναυτιλίας το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί καθώς τα φέρρι των παραπάνω γραμμών δεν έχουν ακόμα προχωρήσει σε ασφαλιστική κάλυψη για απαιτήσεις τρίτων (επιβατών και οδηγών) όπως προβλέπεται από κοινοτική Οδηγία.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το θέμα δεν θα είχε ανακύψει εάν δεν είχε καταργηθεί επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και υπουργίας Γ. Διαμαντίδη το τέλος υπέρ του Κεφαλαίου Ασφάλισης Επιβατών και Οχημάτων (ΚΑΕΟ), που κατέβαλε ο επιβάτης ή οδηγός στο εισιτήριο.

Ωστόσο, το τέλος υπέρ του ΚΑΕΟ καταργήθηκε, το 2010, με το πρόσχημα της μείωσης των τιμών των εισιτηρίων, με απώλεια εσόδων για το ΝΑΤ αλλά τελικά η διαφορά ενθυλακώθηκε από τις εταιρείες.

Σύμφωνα, πάντα, με πληροφορίες την Παρασκευή πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη για το θέμα στο υπουργείο Ναυτιλίας με την συμμετοχή βουλευτών όλων των κομμάτων ενώ η ηγεσία του υπουργείου εξετάζει το ενδεχόμενο να δρομολογηθούν άλλα πλοία στις δύο γραμμές.

Για την υπόθεση το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Σχετικά με την εκτέλεση των δρομολογίων και την εξυπηρέτηση των συγκοινωνιακών αναγκών Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας και Φανερωμένη Σαλαμίνας-Πέραμα Μεγαρίδος από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

1. Όπως προβλέπεται στο Προεδρικό Διάταγμα 06/2012 με το οποίο ενσωματώθηκε στην εθνική μας νομοθεσία η Οδηγία 2009/20 της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλέον υποχρεωτικό όλα τα πλοία με χωρητικότητα άνω των 300 GT, από την 01 Ιανουαρίου του 2012, να διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη για απαιτήσεις τρίτων. Η ρύθμιση αυτή εξασφαλίζει την επαρκή αποζημίωση των επιβατών σε περίπτωση ατυχήματος ή ζημιάς κατά την διάρκεια του πλου.

2. Ως εκ τούτου υπόχρεα για εφαρμογή της εν λόγω απαίτησης είναι και τα πλοία που δραστηριοποιούνται στο σύνολο των πορθμειακών γραμμών της χώρας , και κατά συνέπεια και στις προαναφερθείσες, όπως άλλωστε αυτό επιβεβαιώνεται κα με σχετική Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους η οποία έχει γίνει αποδεκτή από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου.

3. Μετά από σχετικά αιτήματα των πλοιοκτητών που δραστηριοποιούνται στην συγκεκριμένη γραμμή, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κος Κωστής Μουσουρούλης χορήγησε μέχρι σήμερα τρεις (03) συνολικά παρατάσεις συμμόρφωσης σχετικά με την υποχρέωση τους να προσκομίσουν την προβλεπόμενη Βεβαίωση Ασφαλιστικής Κάλυψης. Μετά από ευρεία σύσκεψη που έλαβε χώρα στο ΥΝΑ,( την 05/04/2013), παρουσία εκπροσώπων των πλοιοκτητών, υπηρεσιακών παραγόντων και του Δημάρχου Σαλαμίνος κου Τσαβαρή Ιωάννη, κατέστη σαφές στους ενδιαφερομένους ότι η τρίτη παράταση είναι η τελευταία. Ωστόσο, κατά τη λήξη και αυτής της παράτασης, (08/05/2013) οι ενδιαφερόμενοι, δεν προσκόμισαν την προβλεπόμενη Βεβαίωση.

4. Παρά ταύτα λαμβανομένων υπόψη των αυξημένων συγκοινωνιακών αναγκών λόγω των εορτών, των αργιών του Πάσχα αλλά και της Πρωτομαγιάς, αποφασίστηκε στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού, να δοθεί η δυνατότητα συνέχισης εκτέλεσης των δρομολογίων των πλοίων της γραμμής μέχρι την Δευτέρα (13-05-2013), καταληκτική ημερομηνία για την προσκόμιση της Βεβαίωσης.

5. Επισημαίνεται ότι οι πλοιοκτήτες όλων των άλλων πορθμειακών γραμμών της χώρας έχουν ήδη συμμορφωθεί προς τις απαιτήσεις του ανωτέρω Προεδρικού Διατάγματος και έχουν προσκομίσει τις σχετικές Βεβαιώσεις Ασφαλιστικής Κάλυψης.

6. Κατόπιν των ανωτέρω, μετά την παρέλευση της προαναφερθείσας προθεσμίας, μέχρι την οριστική διευθέτηση του θέματος και την πλήρη επανέναρξη των δρομολογίων, το επιβατικό κοινό που κάνει χρήση της εν λόγω πορθμειακής γραμμής θα πρέπει απαραιτήτως να επικοινωνεί με τις Λιμενικές Αρχές Σαλαμίνας (Τηλ:210-4677277) και Περάματος (Τηλ:210-4410441) ώστε να τους παρέχονται οι κατάλληλες οδηγίες σχετικά με την δυνατότητα και τον τρόπο μετακίνησής του.

pireas2day.gr

Διαβάστε ακόμα