Εισαγγελική παρέμβαση για το πρόβλημα της μη καταβολής των δεδουλευμένων μισθών των Ναυτεργατών

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση διατάχθηκε από τον Αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά κ. Πασχάλη Νικόλαο, για το πρόβλημα της μη καταβολής των δεδουλευμένων μισθών των Ναυτεργατών.

Στο πλαίσιο αυτής κατέθεσε χθες στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Αντώνης Νταλακογεώργος. Σε ανακοίνωσή της η Ενωση αναφέρει:

«Με βάση την καταγγελία και την αναλυτική αναφορά που είχε καταθέσει η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ στις 23/5/2013 προς όλες τις αρμόδιες εποπτικές και ελεγκτικές αρχές μεταξύ των οποίων και στις κατά τόπους εισαγγελικές αρχές, ήδη διατάχθηκε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το πρόβλημα της μη καταβολής των δεδουλευμένων μισθών των Ναυτεργατών από τον Αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά κ. Πασχάλη Νικόλαο που αφορά την παράβαση του ΑΝ 690/45 κατά συρροή και εξακολούθηση.

Στα πλαίσια αυτά κατέθεσε χθες 11/7/2013 στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά (τμήμα Ασφάλειας) ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Αντώνης Νταλακογεώργος.

Μεταξύ των άλλων ο Πρόεδρος της Ένωσης Ναυτών επιβεβαίωσε πλήρως τα καταγγελλόμενα όπως αυτά αναφέρονται στο έγγραφο της ΠΕΝΕΝ τονίζοντας ότι ισχύουν στο σύνολό τους και σήμερα. Οι Ναυτιλιακές εταιρίες που συστηματικά παρανομούν και παραβιάζουν την νομοθεσία και την ισχύουσα ΣΣΕ εξακολουθούν να καθυστερούν την εξόφληση των δεδουλευμένων μισθών των Ναυτεργατών επί σειρά μηνών. Επίσης κατέθεσε αναλυτικά στοιχεία που αφορούν τις εμπλεκόμενες εταιρίες .

Τόνισε επίσης ότι έχουν τεράστια ευθύνη οι αρμόδιες λιμενικές αρχές, η πολιτική ηγεσία του ΥΕΝ (Υπουργός Ν.Α – Γ.Γ ΥΝΑ) και η στρατιωτική ηγεσία του ΥΝΑ (Αρχηγός – Υπαρχηγός κ.λπ) οι οποίοι κωφεύουν, αδρανούν και με την στάση τους συγκαλύπτουν την εφοπλιστική αυθαιρεσία και γίνονται συνένοχοι στην καταστρατήγηση της υφιστάμενης ναυτικής και ποινικής νομοθεσίας.

Θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι έστω και καθυστερημένα παρενέβη η εισαγγελία του Πειραιά και πλέον η υπόθεση και οι ευθύνες των εταιριών και των υπευθύνων θα εξετασθεί και από δικαστικής πλευράς. Πιστεύουμε ότι το ίδιο θα πράξουν και οι άλλες εισαγγελικές αρχές που τους έχουμε απευθύνει το παραπάνω έγγραφό μας όπως π.χ Πάτρα – Ηγουμενίτσα κ.λπ.

Ήταν και είναι όμως ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι και έχουν τεράστιες ευθύνες η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΝΑ και οι εμπλεκόμενες λιμενικές αρχές οι οποίες όλως περιέργως δεν προβαίνουν στα προβλεπόμενα από τον νόμο και με την τακτική τους καλύπτουν και νομιμοποιούν την απλήρωτη ναυτική εργασία από την πλειοψηφία των Ναυτιλιακών Ακτοπλοϊκών εταιριών.

Η ΠΕΝΕΝ θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει την δράση της για την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών των μελών της και όλων των Ναυτεργατών».

pireas2day.gr

Διαβάστε ακόμα

• Πιθανή η συνέχιση της απεργίας

• Η Αλ. Παπαρήγα στο λιμάνι

Σε συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων προσανατολίζονται οι ναυτεργάτες, οι οποίοι θα συνεδριάσουν την Κυριακή για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία το Σαββατοκύριακο.

Το μεσημέρι του Σαββάτου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Άγιο Διονύσιο, στην οποία συμμετείχε και η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Ανάλογη συγκέντρωση αναμένεται να πραγματοποιηθεί και την Κυριακή.

Εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων, στις ομιλίες τους δήλωσαν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα αιτήματα τους, ενώ κάλεσαν για άλλη μία φορά την κυβέρνηση, να αποσύρει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας.

Το χαρακτήρισαν ταφόπλακα σε ό, τι έχει απομείνει για τους Έλληνες ναυτεργάτες, ιδιαίτερα για εκείνους που απασχολούνται στην επιβατηγό ναυτιλία, ενώ είπαν ότι ουσιαστικά καταργείται εκ βάθρων το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, που αφορά, μεταξύ άλλων, τις οργανικές συνθέσεις των πλοίων και την δεκάμηνη απασχόληση.

Επίσης, ανέφεραν ότι για τα ποντοπόρα φορτηγά πλοία, κατεδαφίζεται πλέον ο θεσμός της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μιας και εισάγεται στο χώρο της ναυτικής εργασίας η διαδικασία σύναψης ατομικών συμβάσεων εργασίας, που θα καταρτίζονται μεταξύ του πλοιοκτήτη και του Έλληνα ναυτικού για ναυτολόγηση σε θέση κατώτερου πληρώματος.

Για νομοσχέδιο που θα στείλει στην ανεργία τις τελευταίες χιλιάδες των ναυτεργατών, έκανε λόγο σε δήλωσή της, η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

«Ο αγώνας των ναυτεργατών αφορά ιδιαίτερα και τους νησιώτες, για τους οποίους ο περιορισμός του χρόνου υποχρεωτικής δρομολόγησης των πλοίων, θα οδηγήσει στη μείωση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των νησιών κατά τους χειμερινούς μήνες και συνεπώς στην περαιτέρω απομόνωσή τους» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ .

Ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς σχολιάζοντας τις πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας περί επικείμενης δρομολόγησης πλοίου από την Κρήτη για τη μεταφορά ευπαθών προϊόντων μετά από συμφωνία, έκανε λόγο για παραπληροφόρηση και ότι τα πληρώματα όλων των πλοίων απεργούν κανονικά.

portnet.gr

Διαβάστε ακόμα