Επίσκεψη Πάνου Καμένου στο Λιμεναρχείο Κεφαλονιάς και την ΑΕΝ Ιονίων Νήσων

Την 09/10/2013 ο Πρόεδρος του Κινήματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, κος Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τους κ.κ. Τέρνς Κουϊκ και Σπύρο Γαληνό, Βουλευτή Επικρατείας και Γενικό Γραμματέα του Κινήματος αντίστοιχα, καθώς και άλλα μέλη του επιτελείου του, επισκέφτηκαν το Λιμεναρχείο Κεφαλληνίας, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Λιμενάρχη Αντ/ρχο Λ.Σ. ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΑΚΗ Γεώργιο, καθώς και τον πρόεδρο της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κεφ/νιας & Ιθάκης Σημ/ρο Λ.Σ. ΣΤΑΜΑΤΕΛΑΤΟ Σπυρίδωνα.

Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν τα θέματα που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία μας σε τοπικό επίπεδο, καθώς και τα προβλήματα που απασχολούν το προσωπικό μας.

Συγκεκριμένα, από τον πρόεδρο της Ένωσης μας τέθηκαν τα θέματα της φημολογούμενης υποβάθμισης ή και κατάργησης Λιμενικών Σταθμών στην περιοχή μας, της μη αναπλήρωσης συναδέλφων που μετατίθενται με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των Υπηρεσιών μας, των δυσκολιών που υπάρχουν στην διάθεση καυσίμων για τα επιχειρησιακά μέσα, καθώς και το θέμα της επικινδυνότητας του κτιρίου του Λιμεναρχείου Κεφαλληνίας.

Επιπλέον, τέθηκε το θέμα της γενικότερης δυσχερής οικονομικής κατάστασης που έχουν περιέλθει όλοι οι ένστολοι από τις συνεχιζόμενες περικοπές, που σε συνδυασμό με τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος μας, έχουν καταστήσει δυσχερή την διαβίωση πολλών συναδέλφων μας.

Ο κ. Λιμενάρχης έθιξε το θέμα της αποχώρησης με συνταξιοδότηση πολλών έμπειρων αξιωματικών Λ.Σ. καθώς δεν δίνονται κίνητρα για την παραμονή τους αλλά και την αναγκαστική συνταξιοδότηση λόγω ορίου ηλικίας στελεχών που θα μπορούσαν, αν τους δίνονταν η δυνατότητα, να παραμείνουν εν ενεργεία και να προσφέρουν με την εμπειρία τους.

Ιδιαίτερη βαρύτητα κατά την συζήτηση δόθηκε στα αυξημένα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην ΑΕΝ Ιονίων Νήσων. Τέθηκε το θέμα της πλήρης αποδυνάμωσης της σχολής εμποροπλοιάρχων στο Αργοστόλι από προσωπικό, ένστολο και πολιτικό, καθώς έχουν απομείνει μόλις 5 από τα 15 άτομα που θα έπρεπε να υπηρετούν και οι ανάγκες καλύπτονται από βαθμοφόρους που αποσπώνται από το Λιμεναρχείο, επιτείνοντας και εκεί την έλλειψη προσωπικού. Επιπλέον, επισημάνθηκε ότι έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες από την αποστρατεία του αξιωματικού που είχε αναλάβει καθήκοντα διοικητή της σχολής, χωρίς ακόμα να έχει οριστεί αντικαταστάτης του.

Σοβαρά είναι και τα προβλήματα με τις κτηριακές εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό της σχολής που ενώ παλαιότερα αποτελούσαν ένα στολίδι για την πόλη μας, τώρα παρουσιάζουν εικόνα διάλυσης. Εικόνα που προκαλεί προβληματισμό και στον πιο καλοπροαίρετο για τις σκοπιμότητες σχετικά με το μέλλον της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης στην χώρα μας.

Ο κος ΚΑΜΕΝΟΣ θέλησε να επισκεφτεί την ΑΕΝ Ιονίων νήσων προκειμένου να διαπιστώσει και ο ίδιος τα προβλήματα και μετέβη εκεί άμεσα, όπου συνομίλησε με σπουδαστές και συναντήθηκε με τον διευθυντή σπουδών Πλοίαρχο (Ε.Ν.) κ. ΡΑΣΣΙΑ Διονύσιο, από τον οποίο ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Ο κος ΚΑΜΕΝΟΣ, που κατά το παρελθόν έχει διατελέσει Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και είναι άριστος γνώστης των σχετικών θεμάτων, κατά την επίσκεψη του στην Υπηρεσία μας και την ΑΕΝ Ιονίων Νήσων έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ευαισθησία για όλα τα ζητήματα που του τέθηκαν.

eplski.gr

Διαβάστε ακόμα

Το άκρως αναμενόμενο, κάτι για το οποίο οι κυβερνητικοί από την εποχή του Ε.Βενιζέλου μέχρι σήμερα αρνούνται ότι μπορεί να συμβεί, δυστυχώς για την χώρα, ολοκληρώνεται με ταχύταττους ρυθμούς: Η υποθήκευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και ο έλεγχός τους από την τρόϊκα.

Όχημα για να συμβεί αυτό είναι το Ταμείο για την Αξιοποίηση Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στο οποίο θα υπαχθεί η διαμεσολάβηση μεταξύ ΥΠΕΚΑ και εταιρειών ώστε τ’ αναμενόμενα έσοδα από την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου να καταλήγουν απευθείας στα ταμεία του ΤΑΙΠΕΔ.

Το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο ελέγχεται φυσικά 100% από την Task Force του Χορστ Ράϊχενμπαχ και κατ’επέκταση την Γερμανία!

Πρώτη κίνηση, μάλιστα, ήταν το μπλοκάρισμα της γεώτρησης στον Πρίνο της Καβάλας η οποία και έχει ήδη εγκριθεί, όπως προβλέπει ο Ν. 4001/ 2011, από την κυβερνητική επιτροπή έχει υπογραφεί από τον Υπουργό ΠΕΚΑ Καθηγητή Παναγιώτη Λιβιεράτο και επρόκειτο να σταλεί για επικύρωση στην Βουλή πριν τα Χριστούγεννα. Η γεώτρηση αφορούσε μεταξύ αλλων το κοίτασμα “Ε” το οποίο είναι πολλά υποσχόμενο και μπορεί να αλλάξει πριν από το Ιόνιο τον χαρτη των ενεργειακών πεδίων της χώρας!

Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ κατ’εντολή των Γερμανών ετοίμασε πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, έτσι ώστε αυτό και όχι το ΥΠΕΚΑ ή ο υπό ίδρυση φορέας υδρογονανθράκων, αναλάβει την διαχείριση των κατά τόπους κοιτασμάτων, όπως αυτό του Πρίνου.

Δηλαδή, το ΤΑΙΠΕΔ που ελέγχεται ουσιαστικά άμεσα από το Βερολίνο θα είναι ο αντισυμβαλλόμενος κρατικός φορέας με τις εταιρείες, που θα επιλεγούν να οργανώσουν τις έρευνες, επενδύοντας σημαντικά ποσά με σκοπό την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Έτσι η Task Force διά της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, εζήτησε και επέτυχε να καθυστερήσει η υπογραφή της τροποποιητικής σύμβασης για την παραχώρηση του Πρίνου, η οποία και έχει ήδη εγκριθεί, όπως προβλέπει ο Ν. 4001/ 2011, από την κυβερνητική επιτροπή έχει υπογραφεί από τον Υπουργό ΠΕΚΑ Καθηγητή Παναγιώτη Λιβιεράτο και επρόκειτο να σταλεί για επικύρωση στην Βουλή πριν τα Χριστούγεννα.

Τελικά το κείμενο της σύμβασης αντί να κατατεθεί προ των Χριστουγέννων στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής βρέθηκε στο … γραφείο του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ,Τάκη Αθανασόπουλου!

Σε ανακοίνωση της η “Energean Oil & Gas” στις 20 Δεκεμβρίου προειδοποιεί για «τον κίνδυνο άμεσης αναστολής του συνόλου των εργασιών σε ότι αφορά τις άδειες εκμετάλλευσης Πρίνου και Ν. Καβάλας μέχρι την οριστική επίλυση του ζητήματος της εναρμόνισης της σύμβασης μεταξύ αυτής, της θυγατρικής της Καβάλα Oil και του Ελληνικού Δημοσίου (Ν. 2779/1999), με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία περί Υδρογονανθράκων όπως αυτή ψηφίστηκε και βρίσκεται σε ισχύ με τους Ν. 2289/1995 και 4001/2011″.

Στην ίδια ανακοίνωση της η Energean Oil & Gas,της μοναδικής σήμερα εταιρείας που παράγει πετρέλαιο στην Ελλάδα, διευκρίνιζε ότι. “η διαδικασία της εναρμόνισης κρίθηκε εκατέρωθεν απολύτως απαραίτητη για την συνέχιση των επενδύσεων, την διατήρηση και εν συνεχεία αύξηση της παραγωγής και κατ’ επέκταση τη διατήρηση των θέσεων εργασίας”.

Εξάλλου η ίδια η εταιρεία έχει προγραμματίσει επενδύσεις €40 εκατ. το 2013 και €100 εκατ. το 2014 σε συμπληρωματικές και νέες γεωτρήσεις για την αύξηση της παραγωγής του Πρίνου.

Όμως το δικαίωμα για την εμπλοκή του Ταμείου στο όλο θέμα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων του το έδωσε η ίδια η κυβέρνηση, κατόπιν εντολής των δανειστών, όπως καταδεικνύεται από τα γεγονότα, αφού προκειμένου να αξιοποιήσει το εξαντληθέν κοίτασμα φυσικού αερίου της Νοτίου Καβάλας (που ευρίσκεται εντός της παραχώρησης της Energean Oil & Gas δυτικά της Θάσου) με την μετατροπή του σε υπόγεια δεξαμενή φυσικού αερίου, συνδεδεμένη με το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου, εζήτησε την συνδρομή του … ΤΑΙΠΕΔ, λόγω της υποτιθέμενης τεχνογνωσίας του, στις διαπραγματεύσεις του με την παραχωρησιούχο εταιρεία!

Να υπενθυμίσουμε ότι στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεων της «Energean Oil & Gas» για αξιοποίηση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων στον Πρίνο και της άδειας λειτουργίας της ως παραχωρησιούχου, τον Ιανουάριο του 2010 κατάθεσε επενδυτική πρόταση στο ΥΠΕΚΑ για την δημιουργία μεγάλης αποθήκης φυσικού αερίου αφού η χώρα δεν διαθέτει επαρκείς αποθηκευτικούς χώρους.

Με εξαίρεση τις πολύ περιορισμένες δυνατότητες του τέρμιναλ LNG της Ρεβυθούσας, το εθνικό σύστημα αερίου αποδεδειγμένα δεν διαθέτει τους απαιτούμενους – για ένα τόσο εκτεταμένο σύστημα – αποθηκευτικούς χώρους. Περιληπτικά η πρόταση της «Ενεργειακής Αιγαίου» έχει ως εξής:

Μετατροπή του υπό εξάντληση κοιτάσματος ‘Νότια Καβάλα’ σε χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου, δημιουργώντας «συνέχεια» και στηρίζοντας την απασχόληση και την περιφερειακή ανάπτυξη.

Το έργο είναι άμεσης υλοποίησης με αποκλειστικά ιδιωτικά κεφάλαια, με μηδενική περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής και με αξιοποίηση υφιστάμενων υποδομών και μοναδικής τεχνογνωσίας.

Το έργο αφορά μια επένδυση ύψους 400 εκατ. ευρώ και την παράλληλη δημιουργία εγχώριας τεχνογνωσίας.

Τελικά το ΤΑΙΠΕΔ ανέλαβε την διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού χωρίς όμως να γνωρίζει καθόλου το αντικείμενο, αλλά αυτό έχει μικρή σημασία, φαίνεται: Το ζήτημα είναι να ελεγχθούν τα κοιτάσματα από την τρόικα και ειδικότερα από την Γερμανία.

Να πούμε ότι πάντως ότι στην κυβέρνηση δεν έχουν δώσει όλοι “γη και ύδωρ”: Τόσο ο υπουργός ΠΕΚΑ, Π.Λιβιέράτος, όσο και ο υφυπουργός αρμόδιος για τα Ενεργειακά Μάκης Παπαγεωργίου, έθεσαν το όλο ζήτημα σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο και εν τέλει μετά από επαφές με την Task Force η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ήρε τελικά τις επιφυλάξεις της και προχώρησε στις απαραίτητες τροποποιήσεις στο κείμενο της προκήρυξης του διαγωνισμού για την αποθήκη της Ν. Καβάλας και έτσι το νομοσχέδιο που προβλέπει την επικύρωση της τροποποιητικής σύμβασης της παραχώρησης της Energean Oil & Gas στον Πρίνο εστάλη τελικά στη Βουλή.

Ακόμα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός ΥΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, που έως πρόσφατα είχε την ευθύνη του τομέα των υδρογονανθράκων και εξακολουθεί να είναι ο καθ’ όλα υπεύθυνος κοινοβουλευτικός παράγων από πλευράς ΠΑΣΟΚ, παρενέβη για να υπάρξει άμεση απεμπλοκή του ΤΑΙΠΕΔ από τον τομέα υδρογονανθράκων είναι αποφασισμένος να φέρει το όλο θέμα προς συζήτηση στη Βουλή καλώντας την διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις στην αρμόδια επιτροπή.

Η ουσία είναι ότι πλέον το ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή η Task Force, δηλαδή η Γερμανία, ελέγχουν πλέον πλήρως την διαδικασία παραχωρήσεων και ακολούθως της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στην χώρα. Κάτι που έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις ρητές προβλέψεις του Ν. 4001/ 2011 βάσει τον οποίων το ΥΠΕΚΑ, και οι επιβλεπόμενοι από αυτό φορείς, έχουν τον αποκλειστικό έλεγχο της όλης διαδικασίας στην αξιοποίηση υδρογονανθράκων.

defencenet.gr

Διαβάστε ακόμα