Αλβανία: ο επόμενος δημοφιλέστερος προορισμός του θαλάσσιου τουρισμού

• Διαθέτει υπέροχη ακτογραμμή, αλλά μόνο μία μαρίνα

• Σχέδια για κατασκευή άλλων τεσσάρων

Όσοι έχουν δει την μεταφορά στον κινηματογράφο του κλασικού έργου της Αγκάθα Κρίστι «Έγκλημα κάτω από τον ήλιο», με τον ανεπανάληπτο Πήτερ Ουστίνοφ στον ρόλο του επιθεωρητή Πουαρώ, θα έχουν θαυμάσει τις εκπληκτικές παραλίες, τους κολπίσκους και τα φιόρδ που αποτελούν το φυσικό ντεκόρ της ταινίας.

Οι ακτές της Αλβανίας, όπου εκτυλίσσεται η υπόθεση του έργου, ως φυσική συνέχεια των δαλματικών ακτών είναι όντως εξαιρετικές. Ήταν λοιπόν θέμα χρόνου η «ανακάλυψη» τους από την βιομηχανία του θαλάσσιου τουρισμού, ιδίως μετά την ανάπτυξη του κυρίως στην Κροατία, αλλά και το γειτονικό Μαυροβούνιο.

Τώρα ως επόμενος δημοφιλέστερος προορισμός της Αδριατικής για τους ιδιοκτήτες σκάφων αναψυχής προβάλλεται η Αλβανία, σύμφωνα με το εξειδικευμένη ιστοσελίδα IBI, παρότι είναι η μόνη χώρα της ανατολικής Αδριατικής χωρίς ενεργή βιομηχανία τέτοιας μορφής, καθώς διαθέτει μόλις μία μαρίνα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ανάλυση, αυτήν την στιγμή στη χώρα βρίσκεται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης ένας αριθμός από νέα projects, που φιλοδοξούν να ενισχύσουν αυτόν τον κλάδο της αλβανικής οικονομίας. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η μελέτη για δυνατότητα κατασκευής μίας νέας εγκατάστασης σε μία σχεδιαζόμενη μαρίνα σε τοποθεσία στο κέντρο της χώρας που προς το παρόν κρατείται μυστική. Η συγκεκριμένη μελέτη αναμένεται να χρειασθεί ένα τρίμηνο για να ολοκληρωθεί, ενώ ολόκληρη η μαρίνα θα κοστίσει περί τα 200 με 250 εκατ. ευρώ.

Στα σχέδια υπάρχουν ακόμη και η κατασκευή μαρίνας 800 θέσεων στο θέρετρο του Πόρτο Βίστα, μία μαρίνα στα βόρεια του Δυρραχίου, του κύριου λιμανιού της Αλβανίας, και μία ακόμη πρόταση για μαρίνα 1.000 θέσεων και πάλι σε μία”κρυφή” τοποθεσία.

portnet.gr

Διαβάστε ακόμα