Βαρβιτσιώτης προς Τρόικα: Σε έξι μήνες η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ

Η αποκρατικοποίηση της ΟΛΠ ΑΕ και τα μέτρα για την ελληνική ακτοπλοΐα ήταν τα θέματα συζήτησης μεταξύ του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και των εκπροσώπων της Τρόικας, Ντορίν Ματέσκου, η Μαριαλένα Αθανασοπούλου και Ματίας Μος σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, αργά το απόγευμα στο ΥΝΑ.

Καταρχήν έγινε συζήτηση γύρω από τις προθέσεις του ΥΝΑ για τη συμφωνία ΟΛΠ-Cosco. Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι η άμεση αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ και προσέθεσε ότι ως πολιτικός δεν πιστεύει και δεν θέλει επιβολή νέων φόρων και λήψη νέων οικονομικών μέτρων μέσω νέων περικοπών αλλά να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση που θα φέρει έσοδα στη χώρα και η οποία πρόθεση είναι να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε έξι μήνες.

Ο ΥΑΝ υπογράμμισε στους Τροϊκανούς ότι οποιαδήποτε διαδικασία ακολουθηθεί για τον ΟΛΠ, είτε μέσω του φιλικού διακανονισμού με την Cosco είτε με την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών θα πρέπει να έχει και την έγκριση της ΕΕ.

Στη συνέχεια η συζήτηση στράφηκε γύρω από την ακτοπλοΐα. Όπως προβλεπόταν από το Μνημείο παρουσιάστηκε έκθεση αξιολόγησης για τα μέτρα που έχουν ληφθεί, όπως για παράδειγμα για τα ταχύπλοα για τα οποία μειώθηκε ο χρόνος δρομολόγησής τους, για την κατάργηση της 10μηνης υποχρεωτικής στελέχωσης, για την κατάργηση των εκπτώσεων και για τον αντίκτυπο που είχε η μείωση των συνθέσεων της Αδριατικής.

Η μείωση κατά 50% του ξενοδοχειακού προσωπικού για το χειμώνα θα εξετασθεί αργότερα όταν θα έχει εφαρμοσθεί και θα έχουν φανεί τα πρώτα αποτελέσματα.

Μετά έγινε η αξιολόγηση μελλοντικών δράσεων του ΥΝΑ. Έγινε επίσης αναφορά στο νομοσχέδιο για τα σκάφη αναψυχής και στην απελευθέρωση της αγοράς αλλά και για την αναδιάρθρωση του Λιμενικού Σώματος, δηλαδή τον Λιμενικό Καλλικράτη με εξοικονόμηση κόστους και πολλαπλάσιο όφελος.

protothema.gr

Διαβάστε ακόμα

Η «αφρόκρεμα» των ναυτιλιακών ομίλων από όλη την υφήλιο έχει στρέψει το βλέμμα της στην ελληνική λιμενική βιομηχανία, ένα μήνα περίπου πριν το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου εισέλθει στην τελική ευθεία και ανακοινώσει τις αποφάσεις του για τις ιδιωτικοποιήσεις στη λιμενική βιομηχανία της χώρας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει το ΤΑΙΠΕΔ, οι υποψήφιοι επενδυτές, που παρουσιάζει σήμερα η «Ν» και που προέρχονται από την Κίνα, την Ινδία, της Ευρώπη, την Αμερική, τη Ρωσία, αλλά και την Ελλάδα, επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για συγκεκριμένα λιμάνια και λιμενικές υπηρεσίες, ενώ για άλλα δεν έχουν επιδείξει ιδιαίτερο ζήλο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ, από την Κίνα και τη Σιγκαπούρη και τις Φιλιππίνες ενδιαφέρον για επενδύσεις σε εμπορευματικούς σταθμούς έχουν εκφράσει η Cosco, η Hutchison, η International Container Terminal Services, η China Merchant, η Shanghai International Port, η PSA, ενώ για σταθμούς κρουαζιέρας έχει εκφράσει επενδυτικό ενδιαφέρον η Cosco.

Από την Ινδία έχουν ανταποκριθεί στην πρόσκληση, σε ό,τι αφορά τους Σ.ΕΜΠΟ, η Adani, η ABG Ports, Tatas, η Essar Ports, η GMR, η GVK και ο όμιλος Birla.

Από την Ελλάδα και τη Μεσόγειο ενδιαφέρον για εμπορευματικούς σταθμούς έχουν δείξει ελληνικές ναυτιλιακές αλλά και κατασκευαστικές εταιρείες, τουρκικοί όμιλοι, όπως η Global Ports Holding, η Dogus, η Yildirim, η Akfen, και η Fiba.


Οι όμιλοι που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον στο ΤΑΙΠΕΔ

Το ΤΑΙΠΕΔ σημειώνει ότι οι Eλληνες επιχειρηματίες επιδιώκουν τη συμμετοχή τους στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών μέσω κοινοπραξιών. Σε ό,τι αφορά τους επιβατικούς και τους σταθμούς κρουαζιέρας, ενδιαφέρον έχουν επιδείξει τουρκικοί όμιλοι, ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, ο όμιλος Grimaldi, καθώς και ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες.

Εντονο είναι το ενδιαφέρον από ναυτιλιακούς κολοσσούς από την Ευρώπη και τη Ρωσία για τους εμπορευματικούς λιμενικούς σταθμούς. Εταιρείες όπως είναι η APM Terminal του ομίλου Maersk, η Mediterranean Shipping Company η Raw & Refined (για το ΣΙΛΟ του ΟΛΘ), η Eurogate, η CMA CGM και η NCC, ενώ σε ό,τι αφορά την κρουαζιέρα ενδέχεται να ενδιαφερθεί η TUI.

Από την άλλη άκρη του Ατλαντικού δεν αποκλείεται να δείξουν ενδιαφέρον για εμπορευματικούς σταθμούς, σε συνεργασία πάντως με εγχώρια επιχειρηματικά σχήματα, η AIM, η SSA Marine και η Santos Brasil, ενώ για την κρουαζιέρα ενδιαφέρονται, για χρήση και όχι για επενδύσεις σε υποδομές, οι μεγαλύτεροι όμιλοι κρουαζιέρας στον κόσμο, η Carnival και η Royal Caribbean.

Αντίθετα με τους ναυτιλιακούς ομίλους, τα ελληνικά λιμάνια δεν φαίνεται να ενδιαφέρουν ξένους χρηματοεπενδυτικούς ομίλους, όπως η GIC, η KKR, η Carlyle αλλά και η Axa Ωστόσο, ελληνικοί χρηματοοικονομικοί όμιλοι έχουν επιδείξει ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με το σχέδιο «Ποσειδών», οι λιμενικές δραστηριότητες που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των υποψήφιων επενδυτών είναι ο προβλήτας Ι του Σ.ΕΜΠΟ., η κρουαζιέρα και το Car Terminal στον ΟΛΠ. Επίσης, ο προβλήτας 6 του Σ.ΕΜΠΟ. και το γενικό και χύδην φορτίο στον ΟΛΘ, με τη Hutchison και την International Container Services να δείχνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, το εμπορευματικό λιμάνι στην Αλεξανδρούπολη, το γενικό και χύδην φορτίο στο Βόλο, η κρουαζιέρα και η ακτοπλοΐα ro – ro στην Ηγουμενίτσα, η ακτοπλοΐα ro – ro στην Πάτρα και η κρουαζιέρα στην Κέρκυρα στο Ηράκλειο, στη Μύκονο τη Σαντορίνη και τη Ρόδο.

Τα λιμάνια και οι υφιστάμενες δραστηριότητες που έχουν προσδιοριστεί ως «μη αξιοποιήσιμες» περιλαμβάνουν τα εξής: για τον ΟΛΠ το γενικό φορτίο, για τον ΟΛΘ η ακτοπλοΐα, για το Ηράκλειο το container, γενικό & χύδην φορτίο, για το Βόλο η ακτοπλοΐα και η κρουαζιέρα, για την Πάτρα το γενικό και χύδην φορτίο και η εγχώρια ακτοπλοΐα. Στην Αλεξανδρούπολη δεν αναμένεται να προκαλέσουν επενδυτικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με τους συμβούλους, οι λιμενικές δραστηριότητες για την ακτοπλοΐα, όπως και στην Καβάλα, την Ελευσίνα, το Λαύριο και τη Ραφήνα.

Υπέρ των παραχωρήσεων τάσσεται η τρόικα

Τα υπέρ και τα κατά της πρότασης Cosco για την εξαγορά του 60% των μετοχών του ΟΛΠ έναντι ποσού που προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των επενδύσεων, εξετάζουν στην κυβέρνηση αλλά και το ΤΑΙΠΕΔ.

Η πρόταση έχει προκαλέσει ένα βραχυκύκλωμα στην κυβέρνηση, αφού από τη μια η προοπτική εισόδου εκατοντάδων εκατ. ευρώ στα ταμεία του ΤΑΙΠΕΔ, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Cosco έχει δεσμευθεί να φτιάξει μόνη της τη νέα βάση κρουαζιέρας και να αναστήσει τη ναυπηγοεπισκευή, έχει βρει πολλούς υποστηρικτές.

Οπως χαρακτηριστικά ακούγεται, εκτός από τα μετρητά, η Cosco απέδειξε ότι ξέρει τη «δουλειά» και ότι θα δώσει υπεραξία στις παραναυτιλιακές επιχειρήσεις στο λιμάνι του Πειραιά.

Από την άλλη, όμως, οι Ευρωπαίοι δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι στην προοπτική πώλησης των μετοχών του ΟΛΠ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Ν», αρχικά η τρόικα ήθελε να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση στην πώληση των μετοχών των δύο μεγάλων λιμανιών της χώρας. Οι πληροφορίες λένε ότι μόλις συνειδητοποίησαν ότι από αυτά τα δύο λιμάνια περνάει η συντριπτική πλειοψηφία της κίνησης στην Ελλάδα άλλαξαν γνώμη και προώθησαν το σχήμα των παραχωρήσεων, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας ιδιωτικών μονοπωλίων.

Σαν αντεπιχείρημα έχει εκφρασθεί ότι δεν θα υπάρχει μονοπώλιο, αφού μπορεί να αναπτυχθούν τρεις ή τέσσερις λιμενικοί κόμβοι στη χώρα (Πειραιάς – Θεσσαλονίκη – Κρήτη – Ηγουμενίτσα) και ότι καθοριστικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Για τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων, όμως, έχει δοθεί και μια άλλη εξήγηση, και πιο συγκεκριμένα έχει διαρρεύσει η πληροφορία, η οποία δεν διασταυρώνεται, ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα είχαν πρόβλημα να πουληθούν οι μετοχές του ΟΛΠ, αρκεί να μην καταλήξουν σε κινέζικο όμιλο. Και ότι μόλις αντιλήφθηκαν ότι ένας κινέζικος όμιλος είναι το φαβορί, έκαναν στροφή 180 μοιρών και προώθησαν τις παραχωρήσεις.

Οσοι τάσσονται κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, επισημαίνουν επίσης ότι στην Cosco έχουν παραχωρηθεί οι προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σ.ΕΜΠΟ. του ΟΛΠ έναντι 550 εκατ. ευρώ σε καθαρά παρούσα αξία. Προσθέτουν δηλαδή ότι η Cosco εφόσον αγοράσει το λιμάνι, θα καταβάλει στο ελληνικό κράτος ένα ποσό από 500 έως 700 εκατ. ευρώ, αλλά το μεγαλύτερο μέρος θα της επιστραφεί μέσω της μη καταβολής του ετήσιου ενοικίου για τους δύο προβλήτες. Η άλλη άποψη, πάντως, απορρίπτει το συγκεκριμένο επιχείρημα, σημειώνοντας ότι τα ποσά αυτά δεν θα κατέληγαν ποτέ στα ταμεία του Δημοσίου, σαν μέρισμα από τον ΟΛΠ, βασικός μέτοχος του οποίου σήμερα με ποσοστό 75% είναι το ΤΑΙΠΕΔ.

naftemporiki.gr

Διαβάστε ακόμα