Σύνδεσμος ΑΕ και ΕΠΕ: Η φορολόγηση θα στείλει τις ναυτιλιακές σε άλλα λιμάνια

Να αποσυρθεί άμεσα η τροποποίηση του άρθρου 26 του ν. 27/1975 που περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο κατατίθεται την Παρασκευή, σύμφωνα με την οποία, θα φορολογούνται και τα υπό ξένη σημαία πλοία εταιρειών με έδρα την Ελλάδα, ζητά με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Α.Ε. και ΕΠΕ.

 Eπισημαίνει δε ότι κατόπιν αυτών των εξελίξεων οι ναυτιλιακές εταιρείες, θα αντιδράσουν με… μετανάστευση της έδρας των εταιρειών τους. Αυτό θα έχει πολύ χειρότερα αποτελέσματα από τα αντίστοιχα της δεκαετίας του 1980 με τη μετανάστευση περισσότερων από 400 ναυτιλιακών εταιρειών, αφήνοντας στην ανεργία αλλά και χωρίς μέλλον –με τις σημερινές συνθήκες- χιλιάδες οικογένειες και επιχειρήσεις, που επιβιώνουν από αυτές.

«Αντίθετα με την ελληνική Οικονομία που βασίζεται στη γερμανική βοήθεια για την επανεκκίνησή της, στον τομέα της ναυτιλίας η εικόνα είναι αντιστρόφως ανάλογη. Οι Έλληνες εφοπλιστές σώζουν τη γερμανική ναυτιλία και χιλιάδες Γερμανούς μικροεπενδυτές.

Μπορούν και πρέπει οι Έλληνες εφοπλιστές να συνεισφέρουν στον εθνικό αγώνα για την ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας σε αυτή την τραγική συγκυρία ωστόσο η ιστορία έχει δείξει ότι το εχθρικό φορολογικό περιβάλλον, οδηγεί τις επιχειρήσεις στη μετανάστευση. Έτσι μετανάστευσε και η BP και η Shell, έτσι και η ΦΑΓΕ και η Coca Cola. Kαι δεν θα ξαναγυρίσουν.Και το χειρότερο είναι ότι κανείς δεν πήρε τα μαθήματά του.

Η φορολόγηση βάσει tonnage θα αυξήσει υπέρογκα τις φορολογικές υποχρεώσεις των μεγάλων ελληνικών πλοιοκτητριών εταιρειών και οι αριθμοί στην περίπτωση αυτή υπερισχύουν του όποιου πατριωτικού καθήκοντος των Ελλήνων Εφοπλιστών αλλά και εν γένει της επιχειρηματικότητας. Πιστεύουμε ότι με τη φορομπηχτική αυτή πολιτική, θα δοθεί ένα βαρύτατο πλήγμα στην ελληνόκτητη ναυτιλία, τη βαριά μας βιομηχανία και πολύ φοβόμαστε ότι αυτή τη φορά το πλοίο θα σαλπάρει οριστικά και αμετάκλητα!»

portnet.gr

Διαβάστε ακόμα