Διάσωση εγκλωβισμένου ναυτικού από αναποδογυρισμένο ρυμουλκό [vid]

diaswsi_nautikou_apo_anapodogirismeno_rimoulko

Η δραματική διάσωση ενός άνδρα που παγιδεύτηκε επί περίπου τρεις μέρες σ’ ένα δωμάτιο με λίγο αέρα, μέσα σ’ ένα βυθισμένο πλοίο 30 μέτρα κάτω απ’ τον Ατλαντικό καταγράφηκε σε βίντεο και ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Ο Χάρισον Οκένε, ο 29χρονος μάγειρας του ρυμουλκού Jackson-4, είδε το χάρο με τα μάτια του στις 26 Μαΐου 2013, όταν το πλοίο ναυάγησε περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της Νιγηρίας, προσπαθώντας να βοηθήσει ένα τάνκερ που ανεφοδιαζόταν από πλατφόρμα της Chevron. Από τα 12 άτομα του πληρώματος του ρυμουλκού, οι 11 πνίγηκαν όμως ο Οκένε κατάφερε να επιβιώσει, αφού πέρασε δυόμισι ολόκληρες μέρες παγιδευμένος κάτω από το αναποδογυρισμένο ρυμουλκό μέσα στα παγωμένα νερά.

Το πρώτο δωμάτιο στο οποίο κατέφυγε καθώς το πλοίο βυθιζόταν εγκλώβισε λίγο αέρα, ο οποίος διατηρήθηκε παρά το γεγονός ότι το αναποδογυρισμένο ρυμουλκό κατέληξε στον βυθό. Έκπληκτος ο μάγειρας συνειδητοποίησε ότι μπορούσε ακόμα να αναπνέει !

Έπειτα από μία ολόκληρη μέρα εκεί, βρήκε το κουράγιο να ανοίξει την πόρτα και να κολυμπήσει ως την καμπίνα του καπετάνιου, όπου και κάθησε φορώντας μόνο το εσώρουχό του κι αναζητώντας τρόπο να εγκαταλείψει το ναυάγιο.

Τελικά, ο άνδρας κατάφερε να παραμείνει ζωντανός χωρίς τροφή και νερό, πίνοντας μόνο λίγη κοκα κόλα που βρήκε δίπλα του και περνώντας 60 ώρες μέχρι να τον βρουν οι δυο διασώστες δύτες. Όπως φαίνεται κι από το βίντεο, μετά τον εντοπισμό του, οι δύτες έδωσαν στο νεαρό μάγειρα μια στολή να φορέσει και με αργές αλλά σταθερές κινήσεις τον ανέβασαν ξανά στην επιφάνεια και στη σωτηρία.

Υπήρχε συνεχής επικοινωνία με γιατρό προκειμένου ο καταπονημένος Νιγηριανός να βγει σώος απ’ το κουφάρι του πλοίου. Ο 29χρονος μετέβη κατόπιν σε ειδικό θάλαμο αποσυμπίεσης για να επιστρέψει η πίεση του σώματός του σε φυσιολογικά επίπεδα, αφού στον οργανισμό του υπήρχε υπερβολικά μεγάλη ποσότητα αζώτου.

tovima.gr

Διαβάστε ακόμα