Διάσωση έξι ψαράδων με βαρούλκο σε κύματα 9 μέτρων [video]

diaswsi_psaradwn_me_varoulko_

Μια περιπετειώδη και ριψοκίνδυνη διάσωση 6 ψαράδων έφερε εις πέρας πλήρωμα εθελοντών του Βασιλικού Εθνικού Διασωστικού Ινστιτούτού (Royal National Lifeboat Institute-RNLI) αυτό το Σαββατοκύριακο κάτω από αντίξοες συνθήκες, με κύματα που περιγράφονται να ξεπερνούν τα 9 μέτρα και με άνεμους που έπνεαν ως και 60 mph.

Το RNLI αναφέρει ότι μια σωσίβια λέμβο Padstow RNLI και το πλήρωμά της κλήθηκαν ακριβώς μετά τις 4 μ.μ. το Σάββατο για να βοηθήσουν τη γαλλική μηχανότρατα Le Sillon που αντιμετώπιζε δυσκολίες λόγω του καιρού.

Το αλιευτικό σκάφος είχε χτυπηθεί από διάφορα μεγάλα κύματα, προκαλώντας την απώλεια του ελέγχου του σκάφους από το 6μελές πλήρωμα. Είχαν παρασυρθεί περίπου πέντε μίλια από το Trevose Head, βόρεια της Κορνουάλης στη Μ. Βρετανία, όταν η σωσίβια λέμβος μαζί με ένα βασιλικό ναυτικό ελικόπτερο διάσωσης κλήθηκαν προς βοήθεια τους.

Κατά την άφιξη, ένα σχοινί ρυμούλκησης από τη σωσίβια λέμβο προς την τράτα πολύ γρήγορα κόπηκε λόγω των καιρικών συνθηκών και η τράτα άρχισε να πλησιάζει επικίνδυνα κοντά σε βράχια, κάνοντας ριψοκίνδυνη την προσέγγιση της από το Padstow RNLI.

Με την ανύψωση τους από το κατάστρωμα του σκάφους τους να είναι αδύνατη πάλι λόγω των συνθηκών, η λύση που επιλέχθηκε ήταν οι ναυτικοί να εγκαταλείψουν ένας-ένας το σκάφος φορώντας στολές διάσωσης και να ανασυρθούν από τον χειριστή του βαρούλκου του ελικοπτέρου μέσα από τη θάλασσα.

Το αποτέλεσμα ήταν πέντε εκ του πληρώματος να ανασυρθούν από το νερό με από το βασιλικό διασωστικό ελικόπτερο, ενώ ο πλοίαρχος ανασύρθηκε από τη λέμβο RNLI. Και οι έξι έφτασαν στην ξηρά με ασφάλεια.

Η γαλλική μηχανότρατα από την άλλη κατέληξε σπασμένη στα βράχια μεταξύ Porthcothan και Bedruthan Steps.

«Ένα μεγάλο μέρος της επιτυχημένης αποστολής οφείλεται στον χειριστή του βαρούλκου στο ελικόπτερο, γιατί οι άσχημες θαλάσσιες συνθήκες έκαναν τη δουλειά του πολύ δύσκολη, τη μια στιγμή ήταν στον αέρα , την επόμενη στο νερό», δήλωσε ο 2ος πηδαλιούχος της σωσίβιας λέμβου Padstow, Richard Pitman. «Οι συνθήκες ήταν ριψοκίνδυνες και ήταν μια δύσκολη διάσωση για όλους τους εμπλεκόμενους, είμαστε ευχαριστημένοι που είχαμε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε».

diaswsi_psaradwn_me_varoulko__

diaswsi_psaradwn_me__varoulko_

Διαβάστε ακόμα