Διήμερο Σεμινάριο Ναυτικής Μετεωρολογίας στη Χίο

chios

Το Σάββατο και την Κυριακή 25 & 26 Απριλίου 2015 θα διεξαχθεί στην πόλη της Χίου το διήμερο σεμινάριο Σύγχρονης Ναυτικής Μετεωρολογίας το οποίο απευθύνεται σε επαγγελματίες ή δόκιμους ναυτικούς. Το σεμινάριο θα γίνει στο φιλόξενο χώρο τουΙδρύματος ¨Μαρία Τσάκος”.

Η 1η μέρα του σεμιναρίου είναι αφιερωμένη στον τρόπο ανάγνωσης των χαρτών επιφανείας (facsimile) και των κυματικών χαρτών. Μέσα από πλήθος παραδειγμάτων και πρακτικών εφαρμογών, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν όχι μόνο να διαβάζουν τους χάρτες αλλά και τον τρόπο να δουλεύουν με αυτούς, αποφεύγοντας έτσι τις επικίνδυνες καιρικές καταστάσεις και σχεδιάζοντας την πορεία τους με ασφάλεια και σιγουριά. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ύλη της 1ης μέρας πατήστε εδώ.

Η 2η μέρα είναι αφιερωμένη στις σύγχρονες μεθόδους που υπάρχουν για να λαμβάνονται όλες οι επίσημες μετεωρολογικές πληροφορίες στο καράβι μέσω e-mail. Έτσι αναλύονται όλες οι σύγχρονες μέθοδοι με τις οποίες ο ναυτικός μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στην πρόγνωση του καιρού, σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη και αν είναι. Παράλληλα εξηγείται και η χρησιμότητα των Grib Files ενώ δίδονται και δωρεάν εφαρμογές για τον υπολογιστή σας. Κατά τη διάρκεια της 2ης ημέρας οι συμμετέχοντες δουλεύουν με το laptop τους. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ύλη της 2ης μέρας πατήστεεδώ.

Οι θεματικές ενότητες του σεμιναρίου είναι οι εξής:

1η Μέρα (1000 – 1600)

 • Κατηγορίες Μετεωρολογικών χαρτών
 • ανάλυση χάρτη επιφανείας (facsimile)
 • ανάλυση χαρτών ύψους κύματος – significant wave height
 • ασφαλής σχεδιασμός ταξιδιού
 • προσομοίωση ταξιδιού με σχεδιασμό πορείας και πρόγνωση καιρού.

2η Μέρα (1000 – 1500)

 • FTP Mail Service by NOAA
 • Saildocs
 • WWW via Internet
 • MailaSail
 • Zygrib & GribFiles
 • OpenCPN

Κόστος

Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 250€ αλλά για εγγραφές έως την Τρίτη 7 Απριλίου 2015 γίνεται έκπτωση 40% και η τιμή διαμορφώνεται στα 150€. Για σπουδαστές της ΑΕΝ Οινουσσών ανεξαρτήτως της ημερομηνίας εγγραφής γίνεται έκπτωση 50% και η τιμή διαμορφώνεται στα 125€. Στην τιμή αυτή περιλαμβάνονται το υλικό παρακολούθησης με τις έντυπες σημειώσεις, coffee breaks, πρόχειρο γεύμα και η βεβαίωση συμμετοχής. ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΡΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ: Κυριακή 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2105.

Εγγραφές

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας ενώ για εγγραφή πατήστε εδώ.

Εισηγητής

Εισηγητής του σεμιναρίου είναι ο Δρ. Νίκος Μαζαράκης. Ο Δρ. Νίκος Μαζαράκης είναι καθ/της Ναυτικής Μετεωρολογίας και Επιστημονικός Συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 4500 ώρες διδασκαλίας στο αντικείμενο της Ναυτικής Μετεωρολογίας ενώ ήταν καθ/της στο Κ.Ε.Σ.Ε.Ν./Πλοιάρχων για 7 χρόνια. Στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με μεγάλες αθηναϊκές εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς και τηλεοπτικά κανάλια. Αρθρογραφεί στο περιοδικό σκάφος ενώ παράλληλα διοργανώνει σεμινάρια σε μεγάλες εταιρίες αλλά και ομίλους. Για αναλυτικό βιογραφικό πατήστε εδώ.

Διαβάστε ακόμα