Δραματική διάσωση ναύτη στη μέση του Ειρηνικού [vid]

dramatiki_diaswsi_nauti_sti_mesi_tou_eirhnikou_

Ένας Βρετανός ναύτης διασώθηκε από τον Ειρηνικό Ωκεανό, μετά την πτώση του στη θάλασσα κατά τη διάρκεια του Clipper Round The World Yacht Race. Ο 46χρονος Andrew Taylor, μέλος του πληρώματος του Derry-Londonderry-Doire, έπεσε νωρίς το πρωί στις 30 Μαρτίου και έμεινε στο νερό για περίπου δύο ώρες.

Το περιστατικό συνέβη την 14η ημέρα του αγώνα, στο 10ο από τα 16 στάδια του αγώνα και υπό κακές συνθήκες, με σαφή ορατότητα και τον άνεμο να πνέει με ταχύτητα 35Knots.

Ο Andrew Taylor δούλευε μαζί με τον Sean McCarter, έναν 32χρονο επαγγελματία skipper, βοηθώντας σε μια αλλαγή πανιού κοντά στην πλώρη όταν έπεσε στη θάλασσα. Το σκάφος σταμάτησε για να μαζέψει τον άνθρωπο από τη θάλασσα. Ο διευθυντής του αγώνα, Justin Taylor, εξήγησε την όλη διαδικασία:

“Σε αυτές τις συνθήκες ένας άνθρωπος στη θάλασσα απομακρύνεται από το σκάφος πολύ γρήγορα και η οπτική επαφή μπορεί να χαθεί στο φούσκωμα. Έχουμε μια καλά προετοιμασμένη διαδικασία για να σηματοδοτούμε την θέση, να σταματάμε τον αγώνα και να τοποθετούμε κινητήρα στο σκάφος για να αναζητήσουμε και να ανακτήσουμε το μέλος του πληρώματος το συντομότερο δυνατό. Μιάμιση ώρα είναι ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να είναι κανείς μέσα στο νερό σε αυτές τις συνθήκες, αλλά ένας συνδυασμός της εκπαίδευσής του στην θαλάσσια επιβίωση και επτά μήνες στη θάλασσα, καθώς και τ’ ότι φορούσε ένα σωσίβιο και διασωστική στολή συνέβαλαν πάρα πολύ στην επιβίωσή του”.

Αφού ο Andrew Taylor ανασύρθηκε, οδηγήθηκε κάτω από το κατάστρωμα και του προσφέρθηκε βοήθεια από τον γιατρό επί του σκάφους, Susie Redhouse. Ο 46χρονος ναυτικός υπέστη σοκ και υποθερμία. Ο Skipper Sean McCarter δήλωσε: “Ο Andrew είναι σε καλή κατάσταση και μιλάει κανονικά με το υπόλοιπο πλήρωμά, και ενώ είναι σαφώς σοκαρισμένος, νομίζω είναι αρκετά ευτυχής που είναι ζωντανός!”

Το σκάφος Derry-Londonderry-Doire δέχτηκε βοήθεια από μια αντίπαλη ομάδα πάνω στο γιοτ OneDLL. Επί του παρόντος, τα δύο σκάφη συμμετέχουν κανονικά στον αγώνα.

Το περιστατικό αυτό είναι το τέταρτο, όπου κάποιος έπρεπε να ανακτηθεί από το νερό στην 18χρονη ιστορία του Clipper Race. Θεμελιώδης πρακτική του αγώνα είναι η ασφάλεια στη θάλασσα, γι’ αυτό άλλωστε κάθε μέλος του πληρώματος πριν από την ένταξή του σ’ ένα σκάφος ολοκληρώνει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης ασφάλειας στη θάλασσα, σε τέσσερα στάδια.

Διαβάστε ακόμα