Δύτης πέθανε στις εργασίες απομάκρυνσης του «Costa Concordia»

dutis_pethane_stis_ergasies_apomakrunsis_tou_costa_concordia_

Ένας Ισπανός δύτης πέθανε το Σάββατο κατά τη διάρκεια των εργασιών για την απομάκρυνση του «σκελετού» του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, το οποίο ανατράπηκε κοντά στο ιταλικό νησί Giglio πριν από δύο χρόνια, δήλωσε η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο της απομάκρυνσης.

Ο 40χρονος Israel Franco Moreno εργαζόταν για την ισπανική εταιρεία UCS (Underwater Contractors Spain) και συμμετείχε σε μια υποβρύχια επιχείρηση όταν συνέβη το περιστατικό. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο άτυχος δύτης έσκισε το πόδι του σε μια λαμαρίνα κάτω από την θάλασσα και εγκλωβίστηκε από αυτή, ενώ είχε παρουσιαστεί ακατάσχετη αιμορραγία και δεν κατέστη δυνατό να ανασυρθεί έγκαιρα στην επιφάνεια.

Αποτελεί τον πρώτο νεκρό της συγκεκριμένης επιχείρησης, στο παρελθόν έχουν σημειωθεί δυο τραυματισμοί.

Οι αρχές διενεργούν έρευνα για το τραγικό ατύχημα, ενώ ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας, Franco Gabrielli, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για το θάνατο του 40χρονου.

Το βάρους 114.500 τόνων πλοίο προσέκρουσε σε βράχους στις 13 Ιανουαρίου 2012, σκοτώνοντας 32 άτομα. Η δίκη του κατηγορούμενου ως υπεύθυνου για το δυστύχημα καπετάνιου συνεχίζεται από τον περασμένο Ιούνιο. Τον Σεπτέμβριο ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανόρθωσης του, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται στο σημείο που ανατράπηκε, λίγο έξω από το λιμανάκι του κοσμοπολίτικου νησιού.

Οι δύτες εργάζονται έτσι ώστε το πλοίο να έχει απομακρυνθεί από το σημείο μέχρι τον Ιούνιο, γεγονός που θα σηματοδοτήσει την ολοκλήρωση της μεγαλύτερης επιχείρησης ανέλκυσης πλοίου στην ιστορία. Δώδεκα εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αναλάβουν έπειτα την διάλυση του πλοίου.

Διαβάστε ακόμα