Δώδεκα εταιρείες συναγωνίζονται για την διάλυση του «Costa Concordia»

costa_concordia_nautilia_

Η Ιταλική εταιρεία παροχής υπηρεσιών πετρελαίου Saipem είναι μεταξύ των 12 εταιρειών που έχουν υποβάλει προσφορά για να αναλάβουν τη διάλυση του σκελετού του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, το οποίο ανατράπηκε στα ανοικτά των ακτών της Τοσκάνης πριν από δύο χρόνια, δήλωσε την Πέμπτη μια πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα ενός Ιταλού υφυπουργού πέρυσι, η διάλυση του πλοίου θα κοστίσει γύρω στα 350 εκατομμύρια ευρώ (ή 475 εκατομμύρια δολάρια).

Η Saipem, το 43 τοις εκατό των μετοχών της οποίας ανήκει στον όμιλο πετρελαίου και φυσικού αερίου Eni, παρουσίασε μια προσφορά, μαζί με τις Γενοβίτικες εταιρείες Mariotti και San Giorgio, να κατεδαφίσουν το πλοίο στο λιμάνι της Γένοβας, ανέφερε η ίδια πηγή.

Η προθεσμία για τις προσφορές ήταν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και η ανάθεση θα γίνει τον Μάρτιο.

Η Saipem αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία.

Σύμφωνα με μια δεύτερη πηγή, υπήρξαν συνολικά 12 προσφορές για την διάλυση του Concordia, πέντε από τις οποίες προέρχονται από ιταλικούς ομίλους που σχεδιάζουν να καταστρέψουν το πλοίο σε εγχώρια λιμάνια.

Το προηγούμενο διάστημα είχε γίνει γνωστό ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού στάλθηκε σε 13 επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν 6 χώρες: Ιταλία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Τουρκία και Κίνα. Άλλα ιταλικά λιμάνια των οποίων έχει ακουστεί το όνομα είναι τα Piombino, Civitavecchia και Παλέρμο.

Το 114.500 τόνων Concordia -που χτύπησε σε βράχους στις 13 Ιανουαρίου 2012 σκοτώνοντας 32 άτομα- έχει ρυμουλκηθεί σε όρθια θέση εδώ και μήνες αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται στο σημείο όπου ανατράπηκε στα ανοικτά των ακτών του κοσμοπολίτικου νησιού Giglio. Χθες είχε προηγηθεί αυτοψία από εμπειρογνώμονες στο πλοίο ενόψει της δίκης του κατηγορούμενου για το ατύχημα καπετάνιου.

Διαβάστε ακόμα