Εγκρίθηκε ο σχεδιασμός του προτύπου ιστιοφόρου συλλογής και επεξεργασίας πλαστικών από την θάλασσα

Μια ΜΚΟ η οποία έχει βάλει στόχο να αντιμετωπίσει την ρύπανση στις θάλασσες και τους ωκεανούς, κέρδισε την έγκριση για το σχεδιασμό για το πρότυπο σκάφος της για τον καθαρισμό των ωκεανών.

Η SeaCleaners ελπίζει να λανσάρει το ιστιοφόρο Manta στα τέλη του 2025 ως μέρος της αποστολής της για την ευαισθητοποίηση και την προώθηση της πρόληψης, ενώ παράλληλα μοιράζεται επιστημονική γνώση και αναπτύσσει καινοτόμες λύσεις για τη συλλογή και την διαχείρηση των απορριμμάτων.

Το γραφείο σχεδιασμού των μηχανικών της ΜΚΟ, Manta Innovation, συνεργάζεται με τους ναυπηγούς της Ship-ST και της LMG Marin για να αναπτύξουν το μοναδικό σχέδιο για το σκάφος τους. Επιπλέον, ο νηογνώμονας Bureau Veritas εξέτασε πρόσφατα τη συνολική δομή, τη σταθερότητα και τα σχέδια ασφάλειας του Manta, με βάση τον μετριασμό του κινδύνου γύρω από τις νέες τεχνολογίες και απαιτήσεις, χορηγώντας την έγκριση επί της αρχής (AiP) στο Manta.

Πάνω από 45.000 ώρες μελέτης και ανάπτυξης χρειάστηκαν για την ανάπτυξη της ιδέας για το πρότυπο αυτό σκάφος τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η ΜΚΟ αναφέρει ότι περισσότεροι από 60 μηχανικοί, τεχνικοί και ερευνητές, μαζί με πέντε ερευνητικά εργαστήρια και 20 εταιρείες έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη της ιδέας του σχεδιασμού.

Το Manta θα είναι ένα ιστιοφόρο μήκους 56 μέτρων και πλάτος 26 μέτρων ενώ τα κατάρτια του θα έχουν ύψος 61 μέτρα.

Το σκάφος, σύμφωνα με το The SeaCleaners, θα είναι το πρώτο εργοστασιακό πλοίο στην οικολογία και την τεχνολογίας, ικανό να συλλέγει και να επεξεργάζεται απορρίμματα που θα επιπλέουν στην θάλασσα ωκεανών προτού θρυμματιστούν, αρχίσουν να παρασύρονται και διεισδύσουν στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Σκοπεύουν να εξοπλίσουν το σκάφος με ένα σύστημα που θα περιλαμβάνει μια μονάδα μετατροπής των απορριμμάτων σε ενέργεια.

«Η ρύπανση της θάλασσας με πλαστικά είναι μια παγκόσμια οικολογική καταστροφή που απαιτεί επείγουσα δράση τώρα τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα. Είμαστε ευγνώμονες που στο Manta απονεμήθηκε το AiP από την Bureau Veritas Marine & Offshore. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο για εμάς και δείχνει τη σταθερότητα της προσέγγισής μας για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης», δήλωσε ο Yvan Bourgnon, Πρόεδρος και Ιδρυτής, του The SeaCleaners.

Υποστηρίζοντας την αποστολή της συλλογής και επεξεργασίας των πλαστικών από το νερό, σχεδιάζουν το Manta να χρησιμεύσει ως ένα υπερσύγχρονο επιστημονικό εργαστήριο για την παρατήρηση, ανάλυση και κατανόηση της ρύπανσης των ωκεανών από τα πλαστικά, αλλά και ως εκπαιδευτική πλατφόρμα ανοιχτή στο κοινό.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης ότι το Manta θα τροφοδοτείται από έναν συνδυασμό τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να ελαχιστοποιηθεί το αποτύπωμα άνθρακα και να επιτευχθεί ενεργειακή αυτονομία 50 έως 75%.

Στην επόμενη φάση ανάπτυξης του Manta, η The SeaCleaners σχεδιάζουν να ξεκινήσουν την πρόσκληση υποβολής προσφορών στα ναυπηγεία.

Σχεδιάζοντας να αποπλεύσει σε λίγο περισσότερο από τρία χρόνια, το Manta θα αναπτυχθεί σε περιοχές με υψηλή συγκέντρωση θαλάσσιων απορριμμάτων κατά μήκος των παράκτιων υδάτων των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο και κοντά στις εκβολές μεγάλων ποταμών συλλέγοντας και επαναχρησιμοποιώντας τα πλαστικά που επιπλέουν στο νερό.

Διαβάστε ακόμα