Έκτακτα φορολογικά μέτρα φέρνει η λίστα των Βρυξελλών-Ειδική φορολόγηση ναυτικών: 72 εκατ. ευρώ

lefta_

«Φωτιά» πήραν τα τηλέφωνα του υπουργείου Οικονομικών μόλις διέρρευσε η λίστα των μέτρων που συζητείται στις Βρυξέλλες, καθώς μια από τις προβλέψεις επανέφερε στο προσκήνιο τα σενάρια περί έκτακτων φορολογικών μέτρων, ως το τέλος του έτους.

Αυτό που βγάζει «μάτι» είναι η πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ από τον εξορθολογισμό (streamlining) του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι το υπουργείο Οικονομικών θέλει να ενισχύσει τα φετινά φορολογικά έσοδα με παρεμβάσεις στα περσινά εισοδήματα, τα οποία θα δηλωθούν και θα φορολογηθούν φέτος. Με δεδομένο ότι οι φοροαπαλλαγές των φυσικών προσώπων έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί- εκτός αν πάει κανείς να καταργήσει επί τόπου τις απαλλαγές για τους αναπήρους και τους ναυτικούς που κοστίζουν στον Προϋπολογισμό περί τα 100 εκατ. ευρώ και τις απαλλαγές ιατρικών δαπανών με κόστος περίπου 50 εκατ. ευρώ- και με δεδομένο ότι οι απαλλαγές στα νομικά πρόσωπα με το… ζόρι φτάνουν στα 30 εκατ. ευρώ, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό και του πλέον καλόπιστου είναι το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης εισφοράς στα υψηλά εισοδήματα.

Το σενάριο αυτό είχε φροντίσει να βάλει στο τραπέζι ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης, σπεύδοντας- μετά από έντονες αντιδράσεις- να δηλώσει στη συνέχεια ότι πρόκειται για μέτρο που δεν εξετάζεται στην παρούσα φάση, αλλά αν εξεταστεί δεν θα αφορά στα συνήθη υποζύγια. Υπενθυμίζεται ότι στα εισοδήματα επιβάλλεται ήδη έκτακτη εισφορά- έστω με μειωμένους κατά 30% συντελεστές- και μάλιστα από τις 12.000 ευρώ και πάνω. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η προηγούμενη φορά που είχε εφαρμοστεί έκτακτη εισφορά ήταν το 2009, ξεκινώντας από 1.000 ευρώ για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, με κλιμάκωση ως τις 25.000 ευρώ φόρου για εισοδήματα άνω των 900.000 ευρώ.

Εν αναμονή των διευκρινίσεων από το υπουργείο Οικονομικών για το τι ακριβώς σημαίνει αυτή η πρόβλεψη των 300 εκατ. ευρώ, το σίγουρο είναι ότι οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, που θα εφαρμοστούν το 2016, δεν θα είναι «αναίμακτες», ούτε ανώδυνες. Πέρα από την επαναφορά του αφορολογήτου στις 12.000 ευρώ, που θα γίνει σταδιακά και τις αλλαγές σε κλιμάκια- συντελεστές (ο ανώτατος θα φτάσει ή θα ξεπεράσει το 45%), το 2016 έρχεται με… «ψαλίδια», αφού η λίστα των Βρυξελλών κάνει σαφώς λόγο για κατάργηση (eliminating) των εξαιρέσεων, που υφίστανται στη φορολογία εισοδήματος. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αυτομάτως μπαίνουν στην Προκρούστεια κλίνη οι απαλλαγές φυσικών και νομικών προσώπων, μεταξύ των οποίων και η έκπτωση 1,5% στη μηνιαία παρακράτηση φόρου, η οποία επιβαρύνει ταμειακά τον Προϋπολογισμό με περίπου 63 εκατ. ευρώ.

Οι απαλλαγές και το κόστος τους

– Ιατρικές- νοσοκομειακές δαπάνες: 51 εκατ. ευρώ
– Δωρεές- χορηγίες: 2 εκατ. ευρώ
– Έκπτωση φόρου 200 ευρώ λόγω αναπηρίας: 31 εκατ. ευρώ
– Ειδική φορολόγηση ναυτικών: 72 εκατ. ευρώ
– Πρόσθετο αφορολόγητο κατοικίας για νησιά μέχρι 3.000 κατοίκους: 688 χιλ. ευρώ
– Έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου μισθωτών- συνταξιούχων: 63 εκατ. ευρώ
– Αποσβέσεις και δαπάνες ακινήτων: 43 εκατ. ευρώ
– Μείωση φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων σε νησιά μέχρι 3.100 κατοίκους: 1,5 εκατ. ευρώ
– Αφορολόγητες εκπτώσεις αναπτυξιακών νόμων: 23,5 εκατ. ευρώ

iefimerida.gr

Διαβάστε ακόμα