Εισαγγελική πρόταση για να αναιρεθεί εν μέρει η απόφαση για το «Sea Diamond»

sea_diamond_

Κλείσε αεροπορικά εισιτήρια με την καλύτερη περιφερειακή αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη!

Να αναιρεθεί μερικά η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πειραιά με την οποία καταδικάστηκαν για πλημμελήματα τρία άτομα για το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond της εταιρείας Louis Cruises, που βυθίστηκε το 2007 στη θαλάσσια περιοχή της Καλντέρας, στη Σαντορίνη, πρότεινε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Δασούλας

Από το Τριμελές Εφετείο Πειραιά καταδικάστηκαν ο πλοίαρχος του κρουαζιερόπλοιου σε 5 χρόνια φυλάκισης, για πρόκληση σοβαρής θαλάσσιας ρύπανσης, για διατάραξη της υδάτινης συγκοινωνίας, για παραμέληση διάσωσης ναυτιλιακών εγγράφων, για παραβίαση του κανονισμού αποφυγής συγκρούσεων, για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και την πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια με αποτέλεσμα τη βύθιση πλοίου και το θάνατο ανθρώπων.

Επίσης, καταδικάστηκε σε χρηματικό πρόστιμο 60.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης προς το Δήμο Θήρας και το Λιμενικό Ταμείο.

Ο γενικός διευθυντής επιχειρήσεων στόλου της εταιρείας Core Marine Limited (υπό την τεχνική διαχείριση της οποίας ήταν το Sea Diamond, ως θυγατρική της Louis Cruises) καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 3 ετών, για το αδίκημα της πρόκλησης σοβαρής εξακολουθητικής θαλάσσιας ρύπανσης από αμέλεια.

Επίσης, καταδικάστηκε σε χρηματικό πρόστιμο 60.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης προς το Δήμο Θήρας και το Λιμενικό Ταμείο.

Στον ανθυποπλοίαρχο του Sea Diamond επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 26 μηνών, για διατάραξη από αμέλεια υδάτινης συγκοινωνίας, πράξη από την οποία προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κίνδυνος για άνθρωπο και επήλθε θάνατος, για ανθρωποκτονία από αμέλεια, για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια με αποτέλεσμα την πρόκληση κοινού κινδύνου σε ξένα πράγματα, για παραβίαση κανονισμού προς αποφυγή συγκρούσεως από αμέλεια με αποτέλεσμα τη βύθιση πλοίου και το θάνατο ανθρώπων.

Οι καταδικασθέντες άσκησαν αναίρεση κατά της εφετειακής απόφασης.

Τώρα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Δασούλας πρότεινε την εν μέρει αναίρεση της Εφετειακής απόφασης.

Ειδικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός επισήμανε ότι στην εφετειακή απόφαση δεν υπάρχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, ως αναφορά την απόρριψη του πορίσματος πραγματογνωμοσύνης που απέδιδε ως αίτιο την μη αποτύπωση στον χάρτη του σημείου που προσέκρουσε το πλοίο (στο χάρτη δεν φαινόντουσαν τα σημεία των αβαθών).

Ακόμη, ο κ. Δασούλας επισήμανε ότι υπάρχει στην εφετειακή απόφαση ασαφής και αντιφατική αιτιολογία ως προς τις ευθύνες του διευθυντή επιχειρήσεων στόλου της επίμαχης εταιρείας.
Ο αντεισαγγελέας πρότεινε επίσης να αναιρεθεί εν μέρει η εφετειακή απόφαση για ορισμένες κατηγορίες -πράξεις που αφορούν τον πλοίαρχο και για τον υποπλοίαρχο (διατάραξη υδάτινης συγκοινωνίας, κλπ).

Παράλληλα, εισηγήθηκε ο κ. Δασούλας, να απορριφθεί η αναίρεση κατά το σκέλος που αφορούν την ρύπανση και την παράλειψη διάσωση ναυτιλιακών εγγράφων, καθώς είναι νόμιμα αιτιολογημένες.

Το τμήμα επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Πρακτικά, σε περίπτωση που αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση θα παραπεμφθεί και πάλι στο Εφετείο Πειραιά η υπόθεση ως προς τα αφαιρετέα σημεία και ότι στην νέα δίκη απορριφθεί γίνεται αμετάκλητο.

Κατά την ακροαματική διαδικασία στον Άρειο Πάγο επισημάνθηκε ότι το 2015 παραγράφονται τα αδικήματα.

defencenet.gr

Διαβάστε ακόμα