Έκκληση για ποινική αντιμετώπιση των ελλείψεων στα πλοία

elleipseis_ploion
Από ποιο σημείο κι έπειτα το επίπεδο των ελλείψεων σε πλοία σταματά να είναι ένα απλό αστικό παράπτωμα και μετατρέπεται σε ποινικό αδίκημα; Το ερώτημα αυτό πρέπει να το εξετάσουν σοβαρά η ναυτιλιακή βιομηχανία, οι λιμενικές και αστυνομικές αρχές αφού αφορά την ευημερία των ναυτικών, εκτιμά ο Αιδεσιμότατος Roger Stone από τη φιλανθρωπική οργάνωση για ναυτικούς Apostleship of the Sea (AoS).

Ο Stone, εφημέριος της AOS για τα νότια λιμάνια των Αγγλικών ακτών, υποστήριξε σε ένα δελτίο τύπου χθες ότι υπάρχουν ελλείψεις σε πλοία που παραβαίνουν σαφώς τους κανονισμούς υγεία και την ασφάλεια, καθώς και τα ανθρώπινα και τα θεσμισμένα δικαιώματα του πληρώματος.

Στα παραδείγματα περιλαμβάνονται μαγειρεία χωρίς τροφή ή πόσιμο νερό, τρόφιμα ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, βρώμικο ντους και χώροι τουαλέτας, μαγειρεία πλυμμηρισμένα από έντομα, ο εξαναγκασμός του πληρώματος να εργάζεται χωρίς επαρκείς ώρες ανάπαυσης.

Ενώ οι λιμενικές αρχές κάθε κράτους έχουν το δικαίωμα να κρατήσουν ένα πλοίο για ελλείψεις, o Stone έχει τη γνώμη ότι πρέπει να θεσμιστούν πιο σοβαρές κυρώσεις.

“Σίγουρα πρέπει να υπάρχει ένα σημείο όπου αυτό που είναι ένα αστικό αδίκημα μετατρέπεται σε έγκλημα, ειδικά σε περιπτώσεις όπου υπάρχει υποψία κακοποίησης ή και σύγχρονης δουλείας”, δήλωσε ο Stone.

Και πρόσθεσε: “Είναι επομένως τόσο σημαντικό αν κάποιος βλέπει κάτι λάθος να μην το κρατά για τον εαυτό του αλλά να μοιράζεται τις πληροφορίες με τις αρχές έτσι ώστε οι κατάλληλες ενέργειες να μπορούν να ληφθούν χωρίς καθυστέρηση, τυχόν ελλείψεις να μπορούν να διορθωθούν και αν βρίσκεται κάποιος σε μπελάδες να μπορεί να βοηθηθεί άμεσα κι όχι απλά να μπει σε ένα αρχείο ή μια βάση δεδομένων μέχρι την επόμενη φορά”.

Η AOS συνεργάζεται στενά με τον Kevin Hyland, επίτροπο αντιμετώπισης περιστατικών δουλείας της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και το γραφείο του, για να βοηθήσει τους ναυτικούς που υπάρχουν υποψίες ότι υπόκεινται σε συνθήκες σύγχρονου δουλεμπόριου.

Διαβάστε ακόμα