ΠΕΝΕΝ: Έλεγχοι της στην Πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας

portmeiaki_grammi_kerkiras_igoumenitsas_Στο διάστημα 2-5 Απριλίου 2016 κλιμάκιο της ΠΕΝΕΝ, με επικεφαλής τον Γεν. Γραμματέα της Κροκίδη Νίκο, μαζί με τον Πρόεδρο του τοπικού Σωματείου Ναυτεργατών «Ο Άγιος Σπυρίδων» Βιτουλαδίτη Χρήστο, με την παρουσία εκπροσώπου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας πραγματοποίησαν ελέγχους στα πλοία της Πορθμειακής γραμμής Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας αρχίζοντας ενδεικτικά από τον μήνα Φεβρουάριο όπου ζητήσαμε από την Λιμενική αρχή να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα έγγραφα (βιβλία υπερωριών – μισθολογικές καταστάσεις πληρώματος – προγράμματα δρομολογίων) και πραγματοποιήθηκε κοινός έλεγχος από το κλιμάκιο.

Από τον έλεγχο διαπιστώθηκαν σοβαρές παραβιάσεις της ΣΣΕ Πορθμείων:

Στην 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 4-5 Φεβρουαρίου 2016 τα πληρώματα που είχαν ορισθεί ως Ασφαλείας, επανδρώνοντας το πλοίο Standby, για την μεταφορά έκτακτων αναγκών (ασθενοφόρων), δεν αμείφτηκαν καθώς οι ναυτιλιακές εταιρείες τα υπολόγισαν ως ρεπό πληρώματος.
Σάββατα – Αργίες αφαιρούν μισθολογικά διπλή υπερωριακή ώρα παρερμηνεύοντας την ΣΣΕ Πορθμείων όπου στο άρθρο 6 αναγράφει ότι η εργασία Σαββάτου και Αργιών αμείβεται υπερωριακώς, δηλαδή οι πρώτες 4 ώρες με προσαύξηση 25% και οι επόμενες διπλές.

Σε διασταύρωση που προέκυψε από τα βιβλία υπερωριών με τις μισθολογικές καταστάσεις του πληρώματος αποδείχτηκε ότι άλλον αριθμό υπερωριών είχαν τα βιβλία υπερωριών, άλλον αριθμό υπερωριών είχαν οι μισθολογικές καταστάσεις των πληρωμάτων με αποτέλεσμα την μείωση των υπερωριακών αμοιβών.

Απαιτούμε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες του από τον μήνα Φεβρουάριο, όπου ενδεικτικά ξεκίνησε ο έλεγχος, να καταβληθούν οι πραγματικές αποδοχές των Ναυτεργατών όπου παράνομα αυτές έχουν αφαιρεθεί από τις ναυτιλιακές εταιρείες, και την άμεση εφαρμογή της ΣΣΕ Πορθμείων που καταστρατηγείται κατά όπως συμφέρει τις ναυτιλιακές εταιρίες.

Με εντολή Διοίκησης

                                                      Ο Πρόεδρος                                                  Ο Γεν. Γραμματέας

                                              Νταλακογεώργος Αντ.                                        Κροκίδης Νικόλαος

Διαβάστε ακόμα