Ελληνικό τάνκερ βοήθησε σε επιχείρηση διάσωσης στις Αζόρες

archagelos_gabriel_

Διασωστικά πληρώματα πορτογαλικής καταγωγής ολοκλήρωσαν μια επιχείρηση διάσωσης στον Ατλαντικό 500 ναυτικά μίλια νότια των Αζόρων, παρέχοντας βοήθεια στα πληρώματα πέντε ευρισκόμενων σε κίνδυνο γιοτ εξαιτίας μιας ισχυρής καταιγίδας.

Η επιχείρηση οργανώθηκε από το MRCC Ponta Delgada, και διήρκεσε από τις 6 του Μάη του 2015, μέχρι τις 7 Μαΐου 12 25 π.μ. Δύο μέλη του πληρώματος του “Manca 3” διασώθηκαν από το ελληνικό πλοίο “Αρχάγγελος Γαβριήλ”. Δύο μέλη του πληρώματος του ολλανδικού γιοτ “Gandul” διασώθηκαν από το “Cafer Dede” (IMO: 9365831).

Τέσσερα μέλη του πληρώματος του νορβηγικού γιοτ “Kolibri” διασώθηκαν από ελικόπτερο της Πορτογαλικής Πολεμικής Αεροπορίας, μετά την ανατροπή του σκάφους. Το γαλλικό γιοτ “Rêves d’O” με τέσσερις επιβαίνοντες, έναν άνδρα, τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά έπιασε φωτιά και βυθίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας 550 μίλια νοτιοδυτικά του πορτογαλικού αρχιπελάγους.

Η μητέρα και ένα 9χρονο αγόρι κατάφεραν να μπουν σε μια σωσίβια λέμβο και διασώθηκαν από το πλοίο μεταφοράς φορτίου χύδην “Yuan Fu Star” (IMO: 9493585). Ο πατέρας και η εξάχρονη κόρη του βρέθηκαν με σωσίβια στη θάλασσα και εντοπίστηκαν το πρωί υπό το φως της ημέρας. Μαζεύτηκαν από το πορτογαλικό Ναυτικό, και επιβιβάσθηκαν στο ισπανικό νοσοκομειακό πλοίο “Esperanza del Mar” 7,5 ώρες μετά το ναυάγιο, αλλά το παιδί πέθανε από υποθερμία λίγο μετά το μεσημέρι.

Το υπό σουηδική σημαία γιοτ “Missy 32” με πλήρωμα δύο ατόμων κατάφερε να θέσει μια κατάσταση κινδύνου υπό έλεγχο και απέρριψε την παροχή βοήθειας και διάσωσης, συνεχίζοντας το ταξίδι του.

Όλες οι βάρκες που βρίσκονταν 500 ναυτικά μίλια νότια των Αζορών στον Ατλαντικό Ωκεανό είχαν εκπέμψει σήματα κινδύνου για θυελλώδεις καιρικές συνθήκες.

Διαβάστε ακόμα