Ο συνωστισμός των επιβατών και ένα κύμα ευθύνονται για το ναυάγιο που έχει κοστίσει την ζωή τουλάχιστον 5 ανθρώπων [video]

nauagio_ploiou
Ο συνωστισμός επιβατών και ένα κύμα από τα πλάγια ευθύνονται, σύμφωνα με το Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών (TSB) του Καναδά, για την ανατροπή του πλοίου παρατήρησης φαλαινών Leviathan II λίγο έξω από το Τοφίνο, στην Βρετανική Κολούμπια, την Κυριακή που είχε ως συνέπεια τον θάνατο έξι ανθρώπων.

Η έρευνα της TSB για τις αιτίες της τραγωδίας είναι ακόμα εν εξελίξει. Το πλοίο μετέφερε 24 επιβάτες και 3 μέλη του πληρώματος, τη στιγμή που ανατράπηκε και βυθίστηκε την Κυριακή το απόγευμα στις 15:45 περίπου κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής παρατήρησης φαλαινών. Μέχρι στιγμής, τα πτώματα των πέντε άτομα έχουν ανασυρθεί ενώ συνεχίζεται η έρευνα για έναν αγνοούμενο στα παγωμένα νερά στη δυτική ακτή του νησιού του Βανκούβερ.

Η TSB ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η έρευνα στην περιοχή αποκάλυψε ότι κατά τη στιγμή του συμβάντος, οι περισσότεροι από τους επιβάτες και το πλήρωμα ήταν στο ανώτερο κατάστρωμα του πλοίου από την αριστερή πλευρά. Το πλοίο στη συνέχεια αναποδογύρισε και ανατράπηκε όταν ένα κύμα χτύπησε το πλοίο από τα δεξιά. Ως άμεση αντίδραση, αναπτύχθηκε μια διασωστική λέμβος και πετάχτηκαν φωτοβολίδες, πρόσθεσε η TSB.

Το Καναδικό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορώ ανακοίνωσε την Τρίτη τα πρώτα συμπεράσματα για τις αιτίες της τραγωδίας
Το Καναδικό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορώ ανακοίνωσε την Τρίτη τα πρώτα συμπεράσματα για τις αιτίες της τραγωδίας

Από τότε που έφτασαν στο Τοφίνο τη Δευτέρα, οι ερευνητές του TSB έχουν συναντηθεί με τις αστυνομικές αρχές του Καναδά, που συμμετείχαν στην αρχική επιχείρηση διάσωσης, καθώς και με το πλήρωμα και μερικούς από τους επιζώντες. Οι ερευνητές αναμένεται να εξετάσει το πλοίο την Τετάρτη για να δουν πως μπορούν να ανακτήσουν τυχόν ηλεκτρονικά είδη που μπορεί να βοηθήσουν στην έρευνα.

Στη συνέχεια θα εξετάσουν το πλοίο για να κατανοήσουν την κατάσταση του τη στιγμή του ατυχήματος. Θα εξετάσουν την σταθερότητα του από τη στιγμή της ναυπήγησης του, καθώς και τυχόν τροποποιήσεις που έγιναν μετά. Επιπλέον, η ομάδα θα εξετάσει τα διάφορα βάρη και τη θέση τους επί του πλοίου κατά τη στιγμή του ατυχήματος το οποίο θα επιτρέψει στους ναυπηγούς της TSB να αξιολογήσουν την ευστάθεια του εκείνη τη στιγμή. Η ομάδα θα μελετήσει επίσης τα αρχεία συντήρησης και επιθεώρησης του σκάφους, συμπεριλαμβανομένων των σωστικά μέσων.

Το λιμενικό σκάφος Cape Ann ρυμούλκησε το Leviathan II στη βόρεια πλευρά του νησιού Βάργκας.

Το TSB επαναλαμβάνει ότι τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα βασίζεται σε προκαταρκτικές πληροφορίες και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τις αιτίες του ατυχήματος.

Το βίντεο που ακολουθεί γυρίστηκε από ένα από τα πρώτα πλοία που έφτασαν στο σημείο μετά το ατύχημα και δείχνει το Leviathan II να επιπλέει στα κύματα και την ανάπτυξη μιας διασωστικής λέμβου, αν και δεν φαίνεται κάποιος να ναι πάνω της.

Διαβάστε ακόμα: Καναδάς: Τουλάχιστον 5 νεκροί από βύθιση τουριστικού σκάφους

Διαβάστε ακόμα