Άνοιγμα τουρισμού: οδηγίες για τα λιμάνια

Σχέδιο αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση κρούσματος μεταδοτικού νοσήματος COVID-19 πρέπει να διαθέτουν τα λιμάνια της χώρας, με πλοία διεθνών πλόων, όπως γνωστοποίησε με εγκύκλιο το Υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα, οι φορείς διαχείρισης των λιμένων με πλοία διεθνών πλόων πρέπει να μεριμνήσουν για την πρόβλεψη χώρων στις εγκαταστάσεις τους, όπου θα μεταφέρονται τα ενδεχόμενα/επιβεβαιωμένα κρούσματα και οι επαφές τους για την εξέτασή τους και την απομόνωση/καραντίνα, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Παράλληλα, πρέπει να οριστεί ο μέγιστος αριθμός κρουαζιερόπλοιων και επιβατών που είναι δυνατόν να επισκεφτεί το λιμάνι είτε ως “home port”, είτε ως λιμάνι έκτακτης ανάγκης “contingency port”, είτε ως “transit port”, τόσο ημερησίως όσο και συνολικά για την τουριστική σεζόν.

Τα κριτήρια για τον καθορισμό του μεγίστου αριθμού πλοίων και επιβατών είναι τα εξής:

α) δυνατότητα για επιβίβαση/αποβίβαση επιβατών και πληρωμάτων, ώστε να μην έρχονται σε επαφή ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα άτομα τα οποία ταξιδεύουν με διαφορετικά πλοία ή άτομα του ίδιου πλοίου που τα οποία συμμετέχουν σε διαφορετικές κρουαζιέρες (συνιστάται καθαρισμός και αερισμός του χώρου για 30 λεπτά, εάν θα ακολουθήσει επιβίβαση από τον ίδιο χώρο ατόμων σε διαφορετικό πλοίο).

β) δυναμικότητα σε κλίνες νοσηλείας, εγκαταστάσεις καραντίνας και εγκαταστάσεις απομόνωσης ανάλογου αριθμού με τη δυναμικότητα των πλοίων με τα οποία έχει συμφωνηθεί το λιμάνι βάσης ή το λιμάνι έκτακτης ανάγκης.

γ) αποφυγή συγχρωτισμού και διασφάλιση της τήρησης των αποστάσεων στις εγκαταστάσεις στη στεριά τις οποίες επισκέπτονται οι επιβάτες (τουριστικοί, αρχαιολογικοί χώροι κτλ.)

Παράλληλα, όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική Φόρμα/Έντυπο PLF με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα.

Η φυσική απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρου πρέπει να διατηρείται ακόμα και σε συνδυασμό με τη χρήση μάσκας προσώπου σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του επιβατικού σταθμού.

Διαβάστε ακόμα