Εντυπωσιάζει ο ρυθμός κατασκευής του αεροπλανοφόρου HMS Prince of Wales

Ένα σημαντικό ορόσημο πέρασε το δεύτερο εμβληματικό αεροπλανοφόρο του Βασιλικού Ναυτικού, το HMS Prince of Wales, με την ένωση των δύο μισών κομματιών του, στο ναυπηγείο Babcock Rosyth, στο Fife της Σκωτίας

Σε ένα μοναδικό επίτευγμα μηχανικής ακρίβειας, περισσότεροι από 26.500 τόνοι του εμπρόσθιου μισού του πλοίου ωθήθηκαν 17 μέτρα προς τα πίσω για να συναντήσουν τους 12.000 τόνων υπερ-μάζας που αποτελούσε το πίσω μέρος του σκάφους.

Αυτό οδήγησε σε μια τέλεια ένωση των δύο μισών του πλοίου, με λιγότερο από 3 χιλιοστά ανοχή κάτω από την κεντρική γραμμή, δήλωσε η Aircraft Carrier Alliance (ACA).

Η όλη επιχείρηση, που διήρκεσε 10 ώρες και πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου υδραυλικού συστήματος, πιστεύεται ότι είναι μοναδική στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά το βάρος του πλοίου που ωθήθηκε.

“Ενώ έχουμε ολοκληρώσει μερικές από αυτές τις πράξεις ολίσθησης στους μεταφορείς του Queen Elizabeth Class, αυτή είναι η τελευταία προγραμματισμένη επιχείρηση τέτοιου είδους και το βαρύτερο κομμάτι που ποτέ κανείς στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε να μετακινήσει”, δήλωσε ο διευθυντής κατασκευής και συναρμολόγησης της ACA, Tom Niven.

“Είναι πάντα μια ιδιαίτερα λεπτή και ακριβή διαδικασία, που αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο των μηχανικών δεξιοτήτων που έχουμε σε ολόκληρη την Alliance”, πρόσθεσε.

Ο Angus Holt, διευθυντής παράδοσης του HMS Prince of Wales, ανέφερε από την πλευρά του πως “το να βλέπεις περισσότερους από 26.000 τόνους πλοίου να γλιστρούν στην δεξαμενή του ναυπηγείου είναι ένα καταπληκτικό θέαμα και μια πολύ υπερήφανη στιγμή για ην Alliance”.

“Η ταχύτητα με την οποία το HMS Prince of Wales ενώθηκε είναι επίσης ένα πολύ ευχάριστο γεγονός, με την ομάδα να κάνει μια εξαιρετική δουλειά που εξασφάλισε την τήρηση του προγράμματος μας”, δήλωσε επίσης, ενημερώνοντας ταυτόχρονα ότι η ολοκλήρωση της φάσης της συναρμολόγησης της κατασκευής θα γίνει στην ημερομηνία που είχαν βάλει ως στόχο την επόμενη χρονιά.

Το HMS Prince of Wales είναι το δεύτερο από τα νέα αεροπλανοφόρα Queen Elizabeth Class που θα κατασκευαστεί για το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το 65.000 τόνων HMS Queen Elizabeth.

Αυτά είναι τα μεγαλύτερα Βρετανοί πολεμικά πλοία που κατασκευάστηκαν ποτέ, και μπορεί να χρησιμοποιηθούν για ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικών δραστηριοτήτων από την πολεμική σύγκρουση μέχρι την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την αρωγή σε περιπτώσεις καταστροφών.

Διαβάστε ακόμα