Επανεκκίνηση των πετρελαϊκών εξαγωγών στη Λιβύη

aframax_tanker_

Ένα τάνκερ με προορισμό την Ιταλία φόρτωσε 600.000 βαρέλια πετρελαίου στο Λιβυκό λιμάνι της Hariga την Κυριακή, δήλωσε ένας κρατικός υπάλληλος υπεύθυνος για τις εξαγωγές πετρελαίου. Πρόκειται για την όγδοη φόρτωση στο ανατολικό τερματικό αυτό το μήνα, καθώς συνεχίζονται οι εξαγωγές παρά τις μάχες μεταξύ ένοπλων ομάδων.

Ένα άλλο τάνκερ, επίσης με προορισμό την Ιταλία, φόρτωσε 130.000 βαρέλια πετρελαίου την Τετάρτη στο λιμάνι Zueitina, το οποίο επίσης βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της χώρας μέλους του ΟΠΕΚ, είπε μια δεύτερη επίσημη πηγή για πετρελαϊκά ζητήματα.

Η αύξηση των εξαγωγών από τα λιμάνια της Hariga και της Zueitina προσφέρουν κάποια ελπίδα για τον πετρελαϊκό τομέα της Λιβύης, η οποία έχει δεχτεί πλήγματα από ισλαμιστικές στρατιωτικές επιθέσεις και μάχες μεταξύ αντίπαλων φατριών.

Το λιμάνι της Zueitina δεν αναμένει νέα τάνκερ τις επόμενες ημέρες, ένας από τους πετρελαϊκούς υπαλλήλους δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι κακές καιρικές συνθήκες θα καθιστούσαν αδύνατο τον ελλιμενισμό.

Μια σειρά από μεγάλες πετρελαιοπηγές έχουν σταματήσει να λειτουργούν λόγω της εμφύλιας διένεξης ανάμεσα στην διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στα ανατολικά και μιας αντιμαχόμενης κυβέρνησης που ανέλαβε τον έλεγχο της πρωτεύουσας Τρίπολης, τον Αύγουστο του 2014.

Ακόμα κι έτσι, η πετρελαϊκή παραγωγή της Λιβύης έχει αυξηθεί σε 622.000 βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με μια έκθεση της κρατικής εταιρείας NOC που κυκλοφόρησε την Παρασκευή.

Ο Mashallah al-Zwai, ο υπουργός Πετρελαίου της αυτοαποκολούμενης κυβέρνησης που ελέγχει την Τρίπολη, καθόρισε την παραγωγή στα 528.000 βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με ένα κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η εμφάνιση των μαχητών που πρόσκεινται στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) έχει πλήξει επίσης τη βιομηχανία πετρελαίου της Λιβύης. Περίπου 10 αλλοδαποί εργαζόμενοι αγνοούνται μετά από μια επίθεση αυτό το μήνα στην πετρελαιοπηγή al-Ghani από μαχητές πιστούς στο Ισλαμικό Κράτος.

Οι ένοπλοι επιτέθηκαν επίσης και κατέστρεψαν αρκετές πετρελαιοπηγές γύρω από το al-Ghani, αναγκάζοντας την κυβέρνηση για λόγους ανωτέρας βίας, να απομακρύνει τους εργαζόμενους και να σταματήσει την παραγωγή σε 11 πετρελαιοπηγές στην κεντρική επαρχία της Σύρτης.

Διαβάστε ακόμα