Επανέρχεται η διδασκαλία του Εξάντα στο ναυτικό της Αμερικής

sextant_usa_navy

Η εφημερίδα Capital Gazette αναφέρει ότι η Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ επανεκκίνησε τη διδασκαλία σε δόκιμους αξιωματικούς αστρονομικής ναυσιπλοΐας ως μέτρο αντιμετώπισης του κινδύνου της κυβερνο-επίθεσης.

“Απομακρυνθήκαμε από την αστρονομική ναυσιπλοΐα, διότι οι υπολογιστές είναι ιδανικοί”, δήλωσε ο υπολοχαγός Ryan Rogers, αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Ναυτικής τέχνης και πλοήγησης της Ακαδημίας. “Το πρόβλημα είναι”, πρόσθεσε, πως “δεν υπάρχει εναλλακτική λύση (backup)”.

Οι δόκιμοι αξιωματικοί στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων άρχισαν να παρακολουθούν ένα τρίωρο πρόγραμμα διδασκαλίας αυτό το καλοκαίρι, γύρω από την ναυσιπλοία με τη βοήθεια αστρονομικών γνώσεων. Η Τάξη του 2017 θα είναι η πρώτη που θα πάρει πτυχίο με αυτή τη διδασκαλία.

Η ακαδημία που βρίσκεται στην Αννάπολις, στο Μέριλαντ, είχε διδάξει τελευταία φορά μαθήματα αστρονομικής ναυσιπλοΐας για δόκιμους το 1998.

Η Ακαδημία της ακτοφυλακής των Η.Π.Α. σταμάτησε τα μαθήματα αστρονομικής ναυσιπλοΐας περίπου πριν από 10 χρόνια. Ωστόσο, κάποια θεωρία διδάσκεται ακόμα και οι δόκιμοι χρησιμοποιούν τον εξάντα στο πλοίο Eagle.

Η Αμερικάνικη Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού στη Νέα Υόρκη δεν έχει σταματήσει τη διδασκαλία αστρονομικής ναυσιπλοΐας και βοηθά τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στην αναδόμηση του προγράμματος.

Ο καπετάνιος Shashi Ν Kumar, ένας κοσμήτορας στην αμερικανική Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, δήλωσε πριν από μερικά χρόνια ότι ο ίδιος δεν θα μπορούσε να φανταστεί να αυτοαποκαλείται ναυτικός αν ήταν εντελώς ανίδεος της αστρονομικής ναυσιπλοΐας.

Η κίνηση μακριά από την εξάρτηση από το GPS είναι μέρος μιας ευρύτερης τάσης στην κοινωνία της πληροφορικής. Η εφημερίδα Sydney Morning Herald αναφέρει ότι μια δύναμη ασφάλειας που φυλάει υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ρωσίας, για παράδειγμα, επανέρχεται στη χρησιμοποίηση γραφομηχανών μετά τις αποκαλύψεις για τις δυνατότητες ψηφιακής κατασκοπείας των ΗΠΑ. Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν εξετάσει μια παρόμοια κίνηση.

Διαβάστε ακόμα