Ευκαιρίες στα πλοία μεταφοράς κοντέινερ αναζητάνε οι Έλληνες εφοπλιστές

containership_

Διάλεξε μέσα από χιλιάδες προϊόντα μόνο με ένα κλικ!

Ευκαιρίες στην αγορά από «δεύτερο χέρι» αναζητάνε οι Έλληνες εφοπλιστές– και όχι μόνο- καθώς η μείωση των αξιών των πλοίων έχει δημιουργήσει μεγάλη κινητικότητα, ιδιαίτερα στα πλοία μεταφοράς κοντέινερ.

Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου Golden Destiny στο πρώτο εξάμηνο του έτους άλλαξαν χέρια 132 πλοία μεταφοράς κοντέινερ ενώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα είχαν γίνει 86 αγοραπωλησίες (αύξηση 53%).

Μόνο την τελευταία εβδομάδα πέρασε- σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία- σε ελληνικά χέρια το πλοίο μεταφοράς κοντέινερ «APL HONG KONG», χωρητικότητας 5.928 TEU, κατασκευής 2002, στην Ιαπωνία.
Το πλοίο αγοράστηκε έναντι 14 εκατομμυρίων δολαρίων.

Επίσης, αγοράστηκαν en bloc από Έλληνες τα δεξαμενόπλοια «YASA ORION», χωρητικότητας 158.475 τόνων και «YASA POLARIS», χωρητικότητας, επίσης, 158.475 τόνων αντί συνολικού ποσού 120 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα δύο πλοία είναι κατάλληλα για μεταφορά ελαίων. Το «YASA ORION» κατασκευάστηκε το 2012 στην Κορέα και η τιμή του έφτασε στα 64,4 εκατομμύρια δολάρια ενώ το δεύτερο κατασκευάστηκε το 2009 και η τιμή του ήταν περίπου 55,6 εκατομμύρια δολάρια.

Σε παγκόσμιο επίπεδο κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους άλλαξαν χέρια 731 πλοία και επενδύθηκαν συνολικά 13,6 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα είχαν γίνει 790 αγοραπωλησίες. Δηλαδή, καταγράφεται μείωση κατά 7%.

Να σημειωθεί ότι η μείωση διαμορφώθηκε στο πρώτο μισό του εξάμηνου καθώς έγιναν μόλις 357 αγοραπωλησίες, μειωμένες κατά 27% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2014, οπότε είχαν γίνει 488 αγοραπωλησίες.

Αντίθετα, στο δεύτερο τρίμηνο του έτους υπήρξε πλήρης αντιστροφή της κατάστασης και έγιναν 374 αγοραπωλησίες, αυξημένες κατά 24% σε σχέση με τις 302 αγοραπωλησίες, που είχαν γίνει το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2014.

Σε ότι αφορά τις κατηγορίες πλοίων, όλες παρουσιάζουν μειώσεις, με εξαίρεση τα πλοία μεταφοράς κοντέινερ και τα οχηματαγωγά.

pireas2day.gr

Διαβάστε ακόμα