Ευάλωτοι στις ασθένειες οι ναυτικοί

0

Χριστούγεννα στην Αλεξανδρούπολη για δύο άτομα και 2 παιδιά σε ξενοδοχείο 5* μόνο με 289€!

Η εκτίμηση της απειλής από μολυσματικές ασθένειες των ναυτικών και η αναγνώριση επαγγελματικών λοιμωδών νόσων απαιτεί καλά σχεδιασμένες και διεθνώς συντονισμένες μελέτες, ενώ ίσως κρίνεται απαραίτητη και η ένταξη στο σύστημα συχνής παρακολούθησης των μεταδοτικών ασθενειών, αναφέρει σε δελτίο τύπου της η εδραζόμενη στη Νορβηγία Wilhelmsen Ships Service.

Πολυάριθμες μελέτες σε ασθένειες των ναυτικών έχουν επιβεβαιώσει τόσο τον ασυνήθιστο χαρακτήρα της εργασίας και τη μεγάλη δυσκολία καταγραφής των κινδύνων, σε έναν κλάδο όπου η προσφορά εργασίας έχει υποστεί μια ριζοσπαστική αλλαγή τα τελευταία χρόνια.

Ο εμπειρογνώμονας σε θέματα ναυτικής ιατρικής Dr Clara Schlaich και άλλοι που μέσα από μια αναδρομική μελέτη βασισμένη σε περιστατικά που καταγράφτηκαν στα ιατρικά αρχεία εμπορικών πλοίων υπό γερμανική σημαία μεταξύ 2002-2008, συμπέραναν ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των επισκέψεων στο ιατρείο του πλοίου οφειλόταν σε μεταδοτικές ασθένειες, συνήθως αναπνευστικές και γαστρεντερικές λοιμώξεις.

Τα δεδομένα από τις πηγές αυτές δείχνουν ότι η πλειοψηφία των επισκέψεων και νοσηλειών επί του πλοίου – καθώς και των θανάτων – οφείλονται σε ιατρικά ζητήματα παρά σε τραυματισμούς, τουλάχιστον όσον αφορά τη συχνότητα των περιστατικών. Μεταξύ των ασθενειών, οι πιο διαδεδομένες είναι οι μολυσματικές ασθένειες στο αναπνευστικό και το πεπτικό σύστημα.

“Η συχνότητα εμφάνισης των μολυσματικών νόσων σε ναυτικούς ως επαγγελματική ομάδα είναι ασαφή λόγω πολλών προκλήσεων”, δήλωσε ο Dr Schlaich. “Ο παγκόσμιος πληθυσμός των ναυτικών δεν μπορεί, λόγω της φύσης του επαγγέλματος και της οργάνωσης του διεθνούς και εγχώριου στόλου, να περιγραφεί και να μελετηθεί σαν τέτοιος”.

Με λίγες εξαιρέσεις, δεν υπάρχουν εθνικά ή διεθνή συστήματα επιτήρησης για τα περιστατικά λοιμωδών ασθενειών σε πλοία, ενώ και τυχόν παρόμοια συστήματα δεν συλλέγουν δεδομένα για τα επαγγέλματα γενικά ή για το ναυτιλιακό κλάδο ειδικότερα.

Λόγω της απουσίας αξιόπιστων δεδομένων και χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση, οι ναυτικοί εξακολουθούν να κινδυνεύουν από ένα ευρύ φάσμα μολυσματικών ασθενειών. Αυτές μπορεί να προκληθούν είτε από τη μετάδοση από άτομο σε άτομο μολυσματικών στοιχείων, είτε μέσω των τροφίμων, του νερού ή των εντόμων που βρίσκονται πάνω στα πλοία ή στα λιμάνια, καθώς και στις προ-υπάρχουσες συνθήκες.

Διαβάστε ακόμα