Γιγαντιαίο παγόβουνο απειλεί νησί του Νότιου Ατλαντικού

Ένα τεράστιο παγόβουνο κατευθύνεται προς το νησί της South Georgia στον νότιο Ατλαντικό, όπου επιστήμονες λένε ότι μια σύγκρουση θα μπορούσε να καταστρέψει την άγρια ​​ζωή απειλώντας την τροφική αλυσίδα.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν εδώ και πολύ καιρό αυτό το γεγονός, καθώς το παγόβουνο – περίπου ίδιου μεγέθους με το ίδιο το νησί – βρίσκεται εν κινήση εδώ και δύο χρόνια από τότε που αποχώρησε από τη χερσόνησο της Ανταρκτικής τον Ιούλιο του 2017.

Η χερσόνησος είναι ένα από τα ταχύτερα θερμαινόμενα μέρη στη Γη, καταγράφοντας υψηλό ρεκόρ 20,75 βαθμών Κελσίου (69,35 βαθμούς Φαρενάιτ) στις 9 Φεβρουαρίου. Η αύξηση της θερμοκρασίας ανησυχεί τους επιστήμονες για την τήξη του πάγου που οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα θαλάσσης παγκοσμίως.

Το γιγαντιαίο παγόβουνο – που ονομάζεται A68a – βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με το νησί της South Georgia, ενώ αν η σύγκρουση είναι μέρες ή εβδομάδες μακριά δεν είναι σαφές, καθώς η πορεία του επιταχύνεται ή  επιβραδύνεται ανάλογα με τα ρεύματα των ωκεανών, δήλωσε ο Geraint Tarling, βιολογικός ωκεανογράφος στη βρετανική έρευνα της Ανταρκτικής.

Ενώ όμως η σύγκρουση φαίνεται όλο και πιο πιθανή, θα μπορούσε ακόμη και να αποφευχθεί εάν τα ρεύματα μεταφέρουν το παγόβουνο πέρα ​​από το νησί, δήλωσε ο Tarling. Τα ρεύματα «εξακολουθούν να έχουν τη δύναμη να παρασύρουν αυτό το παγόβουνο προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση μακριά από τη South Georgia», δήλωσε ο Tarling σε συνέντευξη την Τετάρτη.

Εικόνες που τραβήχτηκαν από ένα αεροσκάφος της Βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας δείχνουν το μέγεθος του τερατώδους παγόβουνου 4.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων (1.620 τετραγωνικά μίλια). «Είναι αδύνατο να συλλάβεις σε ένα πλάνο όλο το παγόβουνο λόγω του τεράστιου μεγέθους του», ανέφεραν Βρετανοί αξιωματούχοι σε δήλωση. Ωστόσο, το μέγεθος του έχει μειωθεί από το αρχικό, 5.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα (2.240 τετραγωνικά μίλια), από όταν είχε ξεκολλήσει από το πάγο Larsen C της Ανταρκτικής 2-1 / 2 χρόνια πριν.

Οι επιστήμονες φοβούνται ότι το παγόβουνο, χτυπώντας το νησί, θα μπορούσε να συντρίψει τη θαλάσσια ζωή στον πυθμένα της θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων των κοραλλιών, των σφουγγαριών και του πλαγκτόν.

Αν πλησιάσει πλευρικά το νησί, θα μπορούσε να μπλοκάρει τις φώκιες μαζί με τους 2 εκατομμύρια πιγκουίνους του νησιού από τις κανονικές τους τροφές. Ορισμένα είδη, όπως οι βασιλικοί πιγκουίνοι, ταξιδεύουν  έως και 16 ημέρες για να βρουν τροφή. Εάν το παγόβουνο πλησιάσει, αυτό το ταξίδι μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. «Έτσι, οι νεοσσοί θα αρχίσουν να χάνουν μάζα », δήλωσε ο Norman Ratcliffe, βιολόγος θαλάσσιων πτηνών στο τμήμα οικοσυστημάτων της βρετανικής έρευνας της Ανταρκτικής, σε συνέντευξη του την Τετάρτη.

Το A68a θα μπορούσε επίσης να είναι εμπόδιο και σε κυβερνητικά πλοία που διεξάγουν περιπολίες και επιτήρηση αλιείας γύρω από τη South Georgia και τα νησιά South Sandwich, αναφέρουν Βρετανοί αξιωματούχοι.

Διαβάστε ακόμα