Η Γερμανία διαπραγματεύεται μακροχρόνια συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου από το Κατάρ

Η Γερμανία και το Κατάρ διαπραγματεύονται μια μακροπρόθεσμη ενεργειακή συνεργασία, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές την Κυριακή, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης προσπαθεί να γίνει λιγότερο εξαρτημένη από τις ρωσικές πηγές ενέργειας.

Η Γερμανία είπε ότι μια συνεργασία εδραιώθηκε, αλλά το Κατάρ δεν επιβεβαίωσε την οριστικοποίηση της.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στη Γερμανία και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ έχει πάρει αρκετές πρωτοβουλίες για να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας του από τη Ρωσία από τότε που εισέβαλε στη γειτονική Ουκρανία.

Ο Εμίρης του Κατάρ Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι δέχθηκε τον Χάμπεκ την Κυριακή και οι δυο τους συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα, ανέφερε η πλευρά του Εμίρι σε δήλωση την Κυριακή.

Το Κατάρ είπε ότι εταιρείες και από τις δύο χώρες «θα επαναλάβουν και θα προχωρήσουν τις συζητήσεις για τις μακροπρόθεσμες προμήθειες LNG», σύμφωνα με δήλωση της QatarEnergy, της κρατικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία έχει οριστικοποιηθεί.

«Οι εταιρείες που έχουν έρθει στο Κατάρ με τον θα ξεκινήσουν τώρα διαπραγματεύσεις για συμβόλαια με την πλευρά του Κατάρ», είπε ο εκπρόσωπος.

Σε ανακοίνωσή του, το Κατάρ είπε ότι για χρόνια προσπαθούσε να προμηθεύσει τη Γερμανία, αλλά οι συζητήσεις δεν οδήγησαν ποτέ σε συγκεκριμένες συμφωνίες.

Η Γερμανία ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια για την κατασκευή δύο τερματικών σταθμών LNG. Χωρίς τερματικά προς το παρόν, η Γερμανία δεν μπορεί να λάβει απευθείας φορτία LNG με πλοία από το Κατάρ.

Ο Χάμπεκ συνάντησε επίσης τον Υπουργό Ενέργειας του Κατάρ Saad Sherida Al-Kaabi στη Ντόχα, όπου συζήτησαν τις ενεργειακές σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ του Κατάρ, ενός από τους κορυφαίους εξαγωγείς φυσικού αερίου στον κόσμο, και της Γερμανίας και τρόπους βελτίωσής τους, σύμφωνα με δήλωση της Αλ-Κάαμπι.

Διαβάστε ακόμα