ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Η Καμπότζη δέχτηκε το κρουαζιερόπλοιο που δεν δεχόταν καμία χώρα

Τελικά η Καμπότζη ήταν η χώρα που επέτρεψε στο κρουαζιερόπλοιο που διαχειρίζεται η Holland America Line για την αποβίβαση των επιβατών, αφού τις προηγούμενες μέρες αρκετές χώρες είχαν απαγόρευση την προσέγγιση κι αποβίβαση των επιβατών στα λιμάνια τους, υπό τον φόβο του κοροναϊού.

Το 82,862 GT κρουαζιερόπλοιο Westerdam αναχώρησε το Χονγκ Κονγκ την 1η Φεβρουαρίου, με 1.455 επιβάτες και 802 μέλη πληρώματος.

Πέρασε δύο εβδομάδες στη θάλασσα, καθώς τα λιμάνια της Ταϊβάν, των Φιλιππίνων, της Ιαπωνίας, της Ταϊλάνδης και του Γκουάμ απαγόρευσαν την αποβίβαση των επιβατών λόγω της αυξανόμενης απειλής της επιδημίας του κοροναϊού. Οι απαγορεύσεις ήρθαν παρά το γεγονός ότι κανένας από τους επιβάτες του πλοίου δεν είχε βρεθεί θετικός στον κοροναϊό.

Στις 12 Φεβρουαρίου, οι αρχές στην Καμπότζη έδωσαν άδεια στο λιμάνι του Βέστερνταμ, τερματίζοντας την δοκιμασία των δύο εβδομάδων. Οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν από τον Π. Μέρφι, πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Καμπότζη.

Στις 13 Φεβρουαρίου, το κρουαζιερόπλοιο έφτασε τελικά στο λιμάνι του Σιανούκβιλ στην Καμπότζη. Οι επιβάτες θα υποβληθούν σε απαιτούμενους υγειονομικούς ελέγχους και στη συνέχεια θα αναχωρήσουν για τις χώρες τους.

«Οι διαδικασίες επιθεώρησης και ελέγχων συνεχίζονται στο πλοίο Westerdam. Δεδομένου του αριθμού των διαφόρων υπηρεσιών και οργανισμών που εμπλέκονται στην περίπλοκη επιχείρηση, παίρνει χρόνο », δήλωσε εκπρόσωπος της Holland America Line στο World Maritime News.

«Ως εκ τούτου, έπρεπε να αναβάλουμε τις πρώτες πτήσεις τσάρτερ που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα, αλλά έχουμε αεροσκάφη που έχουν εξασφαλιστεί για αύριο. Είμαστε ευγνώμονες σε όλους εδώ στην Καμπότζη που μας βοηθούν και μας καλωσορίζουν σήμερα «.

Ένα άλλο κρουαζιερόπλοιο βρίσκεται σήμερα σε καραντίνα στην Ιαπωνία καθώς αυξάνεται ο αριθμός των επιβατών και του πληρώματος που έχουν μολυνθεί από κοροναϊό. Ο ιός που έχει προσβάλει τους επιβάτες στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess έχει ξεπεράσει πλέον τους 200, με τους ασθενείς να περιορίζονται στις καμπίνες τους.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία, Princess Cruises, δήλωσε νωρίτερα ότι υπήρχαν 2.666 επιβάτες και 1.045 πλήρωμα στο πλοίο. Περίπου οι μισοί επισκέπτες είναι από την Ιαπωνία.