Η Λιβύη απειλεί με βύθιση πετρελαιοφόρα [video]

h_libuh_apeilei_me_vuthish_petrelaiofora_

Ένοπλες ομάδες που ζητούν αυτονομία για την ανατολική Λιβύη έχουν προσκαλέσει ξένες εταιρείες να αγοράζουν το πετρέλαιο από τα λιμάνια που έχουν καταλάβει, αψηφώντας την κεντρική κυβέρνηση στην Τρίπολη.

Σε μια ανακοίνωση τους την Τρίτη δεσμεύθηκαν, επίσης, να προστατεύσουν τα δεξαμενόπλοια που θα επιχειρήσουν να φορτώσουν αργό πετρέλαιο. Η ανακοίνωση αυτή ήρθε ως απάντηση στο Λιβυκό υπουργείο Άμυνας που είχε προηγουμένως προειδοποιήσει ότι θα καταστρέψουν τα σκάφη που χρησιμοποιούν τα λιμάνια στα ανατολικά, τα οποία είναι υπό τον έλεγχο των διαδηλωτών που συνδέονται με μια αυτοαποκαλούμενη περιφερειακή κυβέρνηση.

Οι προσπάθειες ανάκαμψης της λιβυκής οικονομίας μέσω του πετρελαίου αντί να σταθεροποιούν την πολιτική κατάσταση συμβάλλουν στη διαιώνιση του γενικότερου χάους που επικρατεί τα τελευταία δυο χρόνια, από τη στιγμή της πτώσης του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι. Η αδύναμη κυβέρνηση της Τρίπολης αγωνίζεται να χαλιναγωγήσει τις ένοπλες ομάδες που συνέβαλαν μεν στην απομάκρυνση του δικτάτορα το 2011, φύλαξαν δε τα όπλα τους και ζητούν τώρα πολιτική εξουσία και ένα μεγαλύτερο μερίδιο του πετρελαϊκού πλούτου της χώρας.

Η σύγκρουση αυτή πλήττει τα έσοδα από το πετρέλαιο, μέσω των οποίων χρηματοδοτείται η κυβέρνηση της χώρας του ΟΠΕΚ όπως και η εισαγωγή σιταριού και άλλων βασικών ειδών διατροφής. Η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει μισθούς του δημοσίου, αν η αντιπαράθεση συνεχιστεί.

Τη Δευτέρα, το ναυτικό της Λιβύης είπε ότι έριξε προειδοποιητικές βολές σε ένα δεξαμενόπλοιο που προσπάθησε να φορτώσει πετρέλαιο στο ανατολικό λιμάνι του Es – Sider, που έχει καταληφθεί μαζί με δύο άλλους τερματικούς σταθμούς από αυτονομιστική ένοπλη οργάνωση τον Αύγουστο. Η παραγωγή στα τρία λιμάνια πριν την κατάληψη τους υπολογίζεται περίπου στα 600.000 βαρέλια την ημέρα..

Αλλά η ένοπλη οργάνωση, με επικεφαλής τον ηγέτη της φυλής και λαϊκό ήρωα κατά την διάρκεια των εμφύλιων ταραχών του 2011 Ibrahim Jathran, αποσιωπά την προειδοποίηση της Τρίπολης, καλώντας τις ξένες εταιρείες να προχωρήσουν στην αγορά πετρελαίου από τα ανατολικά.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΟΣ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

«Καλωσορίζουμε παγκόσμιες εταιρείες πετρελαίου… Οι φρουροί ασφαλείας του πετρελαίου θα εγγυηθούν την ασφάλεια των δεξαμενόπλοιων”, είπε ο Abd-Rabbo al-Barassi, πρωθυπουργός της αυτοαποκαλούμενης κυβέρνησης του Jathran στην ανατολική περιοχή της Κυρηναϊκής.

Οι εργαζόμενοι στα κατειλημμένα λιμάνια έχουν επιστρέψει στην εργασία τους, πρόσθεσε. Μια νεοσύστατη εταιρεία πετρελαίου που ονομάζεται Libya Oil and Gas Corp θα αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τους πιθανούς αγοραστές. Ένα νέος στρατός και σώμα ακτοφυλακής, απαρτιζόμενα από σκληροτράχηλους μαχητές του Jathran, θα παρέχει στρατιωτική προστασία στα λιμάνια.

Ο Barassi υποστήριξε ότι η ομάδα του δεν είχε καμία ανάμειξη στο περιστατικό με το δεξαμενόπλοιο που πυροβολήθηκε από ένα πλοίο του ναυτικού της Λιβύης την Κυριακή καθ ‘οδόν προς το Es – Sider. Η Τρίπολη είπε ότι το δεξαμενόπλοιο προτίθετο να φορτώσει πετρέλαιο στα υπό κατάληψη λιμάνια, αλλά Barassi είπε ότι αυτό ήταν ένα «ψέμα».

Η αντιπαράθεση αυτή εγείρει ανησυχίες ότι η Λιβύη, δεχόμενη ταυτόχρονα τα πυρά ισλαμιστών παραστρατιωτικών ομάδων και ένοπλων φύλαρχων, μπορεί να διασπαστεί σε διάφορα κομμάτια, καθώς η Κυρηναϊκή και η περιοχή της νότιας Fezzan απαιτούν πολιτική αυτονομία.

Ο Barassi από την πλευρά του δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι η ομάδα του δεν είχε σχέδια να αποσχιστεί. Κάλεσε, επίσης, την Τρίπολη να αποστείλει αντιπροσωπεία για να επιβλέπει τις πωλήσεις πετρελαίου. «Διαβεβαιώνουμε όλους τους Λίβυους ότι η πώληση του πετρελαίου θα γίνεται σύμφωνα με το νόμο”, δήλωσε.

Η ομάδα του αγωνίζεται για ένα τριπλό ομοσπονδιακό κράτος, με την κατανομή της εξουσίας και του κέρδους από το πετρέλαιο να γίνεται ισότιμα μεταξύ της Κυρηναϊκής, της Τρίπολης στα δυτικά, και της Fezzan στα νότια, όπως συνέβαινε στο βασίλειο που προηγήθηκε του καθεστώτος του Καντάφι.

ΣΕ ΛΕΠΤΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

Το Υπουργείο Άμυνας της Λιβύης, μέσω του εκπροσώπου του Said Abdul Razig al – Shbahi. είχε προηγουμένως προειδοποιήσει τους πιθανούς αγοραστές ότι θα επιτεθεί σε οποιοδήποτε πλοίο επιχειρήσει να φορτώσει σε κάποιο από τα κλειστα λιμάνια.

Οι ηγέτες τοπικών φυλών έχουν προσπαθήσει να διαπραγματευθούν εξ ονόματος της κυβέρνησης με την ομάδα που κατέχει τα λιμάνια. Αυτή η προσπάθεια δεν έχει επιφέρει κάποιο θετικό αποτέλεσμα. παρά τις πιέσεις των φύλαρχων, μερικοί από τους οποίους βλέπουν στο πρόσωπο του Jathran ένα πολέμαρχο που οδηγεί τη χώρα στο χάος.

Οι κίνδυνοι μιας κλιμάκωσης είχαν φανερωθεί από το Σαββατοκύριακο, όταν το Λιβυκό ναυτικό είπε ότι άνοιξε πυρ σε ένα δεξαμενόπλοιο που προσπαθουσε να φτάσει στο Es – Sider, και εντέλει γύρισε πίσω στη Μάλτα.

Ο ιδιοκτήτης του βυτιοφόρου, Palmali, από την άλλη, δήλωσε την Τρίτη ότι το πλοίο βρισκόταν σε διεθνή ύδατα και αρνήθηκε ότι προσπαθούσε να περάσει λαθραία αργό πετρέλαίο. Υποστήριξε πως δέχτηκε προειδοποιητικές βολές, παρά τ’ ότι είχε παράσχει γραπτή βεβαίωση στην Πετρελαϊκή Εταιρεία της Λιβύης (NOC) ότι πλέον δεν πωλούσε στο Es – Sider.

Διαβάστε ακόμα