Η Maersk Supply Service λανσάρει μια νέα εταιρεία με υπεράκτιους σταθμούς φόρτισης πλοίων!

Η Maersk Supply Service ανακοίνωσε σχέδια για τη δημιουργία μιας εταιρείας υπεράκτιων σταθμών φόρτισης πλοίων για να βοηθήσει τις προσπάθειες απαλλαγής από τον άνθρακα στην ναυτιλιακή βιομηχανία, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Η νέα εταιρεία, που ονομάζεται Stillstrom, που σημαίνει «ήσυχη ισχύς» στα δανικά, θα λειτουργεί σαν ο πρώτος υπεράκτιος σταθμός φόρτισης πλήρους κλίμακας στον κόσμο για πλοία σε ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο που διαχειρίζεται η Ørsted. Η εγκατάσταση έχει προγραμματιστεί για αργότερα φέτος.

Ο σταθμός φόρτισης θα είναι ο πρώτος στην βιομηχανία υπεράκτιας φόρτισης, επιτρέποντας στα πλοία να τροφοδοτούνται από καθαρή ηλεκτρική ενέργεια.

«Η υπεράκτια φόρτιση για πλοία είναι κρίσιμη για τη διευκόλυνση της απαλλαγής από τον άνθρακα στη ναυτιλιακή βιομηχανία, καθώς θα επιτρέπει στους πλοιοκτήτες να αντικαθιστούν τα ορυκτά καύσιμα με ηλεκτρική ενέργεια ενώ θα είναι ασφαλώς προσδεμένα στη τσαμαδούρα φόρτισης», δήλωσε η Maersk Supply Service σε δελτίο τύπου.

Η πρώτη πλήρους κλίμακας τσμαδούρα τροφοδοσίας ηλεκτρικής ενέργειας σχεδιάζεται να παρουσιαστεί με το Ørsted το 3ο τρίμηνο του 2022. Η ηλεκτρική τσμαδούρα θα παρέχει ισχύ κατά τη διάρκεια της νύχτας σε ένα από τα πλοία Service Operations (SOV) της Ørsted, υποστηρίζοντας τον στόχο της Ørsted για κλιματικά ουδέτερες λειτουργίες το 2025. Η Ørsted θα είναι υπεύθυνη για την ενσωμάτωση στο δίκτυο της τσμαδούρας φόρτισης.

Η ίδια η τσαμαδούρα φόρτισης θα είναι αρκετά μεγάλη για να φορτίζει μια μπαταρία μεγέθους SOV ή ένα υβριδικό-ηλεκτρικό σκάφος. Η ίδια λύση μπορεί επίσης να κλιμακωθεί και να προσαρμοστεί για την παροχή ενέργειας σε μεγαλύτερα σκάφη. Με την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, ουσιαστικά όλες οι εκπομπές και η ηχορύπανση εξαλείφονται κατά τη διάρκεια της χρήσης της τσαμαδούρας, σύμφωνα με τις εταιρείες.

Η Stillstrom θα ανήκει εξ ολοκλήρου στη Maersk Supply Service, μέρος της A.P. Moller-Maersk, και έχει λάβει χρηματοδότηση από το Danish Maritime Fund και το Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Επίδειξης Ενεργειακής Τεχνολογίας (EUDP).

«Η Stillstrom αποτελεί μέρος της δέσμευσής μας για την επίλυση των ενεργειακών προκλήσεων του αύριο», λέει ο Steen S. Karstensen, Διευθύνων Σύμβουλος της Maersk Supply Service. «Επενδύοντας σε αυτόν τον χώρο καθαρής τεχνολογίας σε πρώιμο στάδιο, μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε να οδηγηθεί η πράσινη μετάβαση της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Η Stillstrom αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της Maersk Supply Service και ο χρόνος είναι σωστός για τη δημιουργία ενός εγχειρήματος που θα επικεντρωθεί στην παροχή λύσεων για την υπεράκτια φόρτιση».

«Το όραμά μας στη Stillstrom είναι να επιτρέψουμε την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές στη θάλασσα, παρέχοντας την υποδομή που θα επιτρέπει στα πλοία να φορτίζουν από καθαρή ενέργεια όταν βρίσκονται στην ανοικτή θάλασσα», προσθέτει ο Sebastian Klasterer Toft, Διευθυντής Προγράμματος Επιχειρηματικότητας στη Maersk Supply Service.

«Η αποστολή είναι να αφαιρεθούν 5,5 εκατομμύρια τόνοι CO2 εντός πέντε ετών από την εμπορική κυκλοφορία, εξαλείφοντας επιπλέον τα σωματίδια NOx και SOx».

Διαβάστε ακόμα