HELMEPA:Παρουσίασε τις νέες εκπαιδευτικές της πρωτοβουλίες στο SS HELLAS LIBERTY

helmepa_proedros_

Σε έναν ιστορικό χώρο-σύμβολο της διαχρονικής εξέλιξης της ελληνικής ναυτιλίας, το SS HELLAS LIBERTY και συγκεκριμένα στην αίθουσα «Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου», η HELMEPA παρουσίασε την Δευτέρα 24 Νοεμβρίου, τις νέες εκπαιδευτικές της πρωτοβουλίες στην ευρύτερη ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μ. Βαρβιτσιώτης συνοδευόμενος από την ηγεσία του Λ.Σ., η μέχρι πρόσφατα Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, κα Μ. Δαμανάκη, ο Πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα κ. S. Larsen, η διπλωματική ακόλουθος της Πρεσβείας του Μεξικού κα R.M. Betancourt-Moreno, ο Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γ. Γράτσος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων κ. Χρ. Σημαντώνης, Μέλη του ΔΣ της HELMEPA, Διευθυντές και στελέχη εταιρειών και οργανισμών μελών της, εκπρόσωποι φορέων και του ναυτιλιακού Τύπου.

Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους, ο Πρόεδρος, Δρ. Ι. Κούστας, αναφέρθηκε στη συμβολή της ανανεούμενης εκπαίδευσης που προσφέρει η HELMEPA στη διατήρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της ελληνικής ναυτιλίας. Με το νέο πρόγραμμα e-learning, που προετοιμάστηκε σε συνεργασία με τη DYNAMARINe, εταιρικό μέλος, η HELMEPA συμβαδίζει με τη μοντέρνα τεχνολογία προς όφελος των μελών της. Έτσι, δίνει τη δυνατότητα στα μέλη να αξιοποιήσουν τα σύγχρονα μέσα για την επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού τους και ευχαρίστησε τη DYNAMARINe για την ευγενική της προσφορά καθώς και την Επιτροπή Εκπαίδευσης (Training Committee) και όλες τις εταιρείες και τους οργανισμούς για τη συμβολή τους.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο ΥΝΑ κ. Βαρβιτσιώτης, εξήρε τη συμβολή και την ιστορική διαδρομή της HELMEPA, τονίζοντας πως είναι «ο άξονας που έφερε την ελληνική ναυτιλία στη Λευκή Βίβλο των αναγνωρισμένων ναυτιλιακών χωρών, που θα είχαμε καθυστερήσει χωρίς αυτόν» . Αναφερόμενος στην ανάγκη να προστατέψουμε το περιβάλλον, ο Υπουργός υπογράμμισε πως «οφείλουμε να χρησιμοποιούμε οργανισμούς με διεθνή αναγνώριση όπως η HELMEPA για να θωρακίσουμε την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και προσβλέπω στη στενή συνεργασία μαζί της.»

Στο σύντομο χαιρετισμό της, η κα Δαμανάκη, συνεχάρη τη HELMEPA για το έργο της και αναφέρθηκε στη σημασία της προσπάθειας για συνεχή εξέλιξη και βελτίωση, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο των «πρωταθλητών», όπως είναι η ελληνική ναυτιλία.

Ο Δρ. Στ. Περισσάκης της DYNAMARINe παρουσίασε το πρόγραμμα e-learning, που είναι στη διάθεση των μελών της HELMEPA και περιλαμβάνει παρουσιάσεις στην αγγλική σε θέματα πρόληψης της ρύπανσης και ασφάλειας στα πλοία. Ακόμη, έχει τη δυνατότητα ο χρήστης να αξιολογήσει τις γνώσεις του και μετά από επιτυχή εξέταση να λάβει σχετικό πιστοποιητικό της HELMEPA.

Στη συνέχεια, η Εκτελεστική Συντονίστρια της HELMEPA, κα Κρ. Πρεκεζέ, παρουσίασε το νέο Επιμορφωτικό Πρόγραμμα 2015, που περιλαμβάνει 5 κατηγορίες σεμιναρίων. Πρόκειται για τις: Safety First, Pollution Prevention, Marine Environmental Awareness, Lessons Learnt and Experience Sharing και Navigational Procedures. Τα θέματα έχουν επιλεγεί σε στενή συνεργασία με την Εκπαιδευτική Επιτροπή της HELMEPA. Βασίζονται στις σημαντικότερες νομοθετικές εξελίξεις στον ΙΜΟ, τις προτάσεις των εταιρειών μελών και των συμμετεχόντων στα προηγούμενα προγράμματα και στα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων πλοίων στα λιμάνια.

Εισηγητές είναι έμπειρα στελέχη 5 νηογνωμόνων και 7 εταιρειών μελών της HELMEPA: American Bureau of Shipping, Andriaki Shipping Co. Ltd., Bureau Veritas, Chandris (Hellas) Inc., Cleopatra Shipping Agency Ltd., Costamare Shipping Company S.A., Danaos Shipping Co. Ltd., DNV GL, Euronav Shipmanagement (Hellas) Ltd., Hellenic Lloyd΄s S.A., Rina Hellas και Tsakos Columbia Shipmanagement (“TCM”) S.A., του Εργαστηρίου Θαλάσσιων Μεταφορών-Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, ο Χημικός Ναυτιλίας, κ. Κ. Καραντζής, καθώς και 5 επιστημονικά στελέχη της HELMEPA.

Η εκδήλωση έκλεισε με το Γενικό Διευθυντή της HELMEPA κ. Δ. Μητσάτσο, που παρουσίασε συνοπτικά τα επιχειρησιακά οφέλη που απολαμβάνουν τα μέλη. Τόνισε δε, τη διεθνή αναγνώριση που έχουν ως επιχειρήσεις ποιοτικής ναυτιλίας οι οποίες εκφράζουν την εταιρική κοινωνική τους ευθύνη, συνδράμοντας προγράμματα και δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης που προσφέρει η HELMEPA για την ευαισθητοποίηση χιλιάδων παιδιών αλλά και της ευρύτερης ελληνικής κοινωνίας.

Σε αναγνώριση της φιλοξενίας της εκδήλωσης, ο κ. Μητσάτσος προσέφερε στον εκπρόσωπο του «Ομίλου Φίλων του SS HELLAS LIBERTY» Καπετάν Βαγγέλη Κούζιλο, τη σημαία της HELMEPA για να κυματίζει στον ιστό αυτού του ιστορικού πλοίου-μουσείου της ελληνικής ναυτικής οικογένειας.

Διαβάστε ακόμα