Η Αμερική κατάσχεσε αργό πετρέλαιο από ρωσικό δεξαμενόπλοιο «φάντασμα»- Είχε τεθεί υπό κράτηση στην Ελλάδα

Η ιστορία ενός μυστηριώδη ρωσικού πετρελαιοφόρου πήρε νέα τροπή σήμερα καθώς το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Η.Π.Α. κατάσχεσε το πετρέλαιο που μετέφερε, το οποίο σύμφωνα με αναφορές βρίσκεται στη διαδικασία μεταφοράς του στις Ηνωμένες Πολιτείες με άλλο ναυλωμένο δεξαμενόπλοιο.

Το πλοίο κρατήθηκε πριν από σχεδόν επτά εβδομάδες στην Ελλάδα, όταν οι αρχές θεώρησαν ότι καλύπτεται από τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, αλλά αργότερα τέθηκε υπό κράτηση για μηχανικές ελλείψεις, ενώ ομάδες παρακολούθησης ανακοίνωσαν ότι πράγματι διακινούσε λαθραία ιρανικό πετρέλαιο.

Το δεξαμενόπλοιο Aframax έφτασε ανοιχτά της Ελλάδας στις αρχές Απριλίου με αναφορές για πιθανή μηχανική βλάβη και ενδείξεις ότι αναζητούσαν βοήθεια για να πραγματοποιήσει επισκευές με σκοπό να συνεχίσει το ταξίδι του. Όταν αγκυροβόλησε νότια της Εύβοιας, το δεξαμενόπλοιο χωρητικότητας 115.520 dwt αναγνωρίστηκε ως το υπό ρωσική σημαία Pegas. Η πληροφορίες έλεγαν ότι ήταν φορτωμένο με ρωσικό φορτίο αργού πετρελαίου.

«Η κατάσχεση έγινε μετά από αίτημα των Αμερικανών, επειδή το φορτίο προερχόταν από χώρα που υπόκεινται σε κυρώσεις και σε πλοίο που υπόκεινται επίσης σε κυρώσεις», δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος «Το πετρέλαιο μεταφέρεται σε άλλο δεξαμενόπλοιο που θα πλεύσει στις ΗΠΑ».

Οι αμερικανικές αρχές χρησιμοποιούν τα δικαστήρια για την κατάσχεση ιρανικού πετρελαίου κατά παράβαση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στο εμπόριο. Η ομάδα εποπτείας United Against Nuclear Iran (UANI), η οποία παρακολουθεί τις κινήσεις του πλοίου, ανακοίνωσε για πρώτη φορά χθες στο Twitter την μεταφορά του πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο.

Οι ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν στις 15 Απριλίου ότι το πλοίο κρατούνταν βάσει των κυρώσεων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την ΕΕ και την πεποίθηση ότι το πλοίο ελεγχόταν από τη ρωσική τράπεζα PSB. Η τράπεζα ήταν ένα από τα ιδρύματα που επιβλήθηκαν κυρώσεις τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Μέρες αργότερα, οι ελληνικές αρχές φέρεται να άφησαν το πλοίο πιστεύοντας ότι δεν είχαν την δικαιοδοσία να το κρατήσουν. Η διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου δεν ήταν η PSB αλλά μια άλλη ρωσική εταιρεία, η Transmorflot. Περιπλέκοντας περαιτέρω την κατάσταση, το πλοίο που είχε το όνομα Pegas από τον Ιούνιο του 2021, ανέφερε ότι είχε αλλάξει το όνομά του σε Lana από την 1η Μαρτίου 2022, γεγονός που επιβεβαιώθηκε αργότερα από τις υπηρεσίες αναφοράς συμπεριλαμβανομένου του Equasis.

Ενώ η Ελληνική Αρχή κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος είχε αποσύρει την προσπάθειά της να κρατήσει το πλοίο υπό τις κυρώσεις της ΕΕ, το πλοίο υποβαλλόταν επίσης σε έλεγχο από την ακτοφυλακή λόγω των αναφορών για μηχανικά προβλήματα.

Οι ελληνικές αρχές εξέδωσαν ναυτική εντολή κράτησης στις 18 Απριλίου επικαλούμενη προβλήματα ανεπαρκούς ισχύος της κυρίας μηχανής, διάβρωση στα καταστρώματα, κατεστραμμένα ρέλια και θέματα σχετικά με την καθαριότητα του μηχανοστασίου.

Η UANI άρχισε ταυτόχρονα να υπογραμμίζει τη σκιώδη φύση του πλοίου που ανέφερε ότι μετέφερε 700.000 βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου που φορτώθηκε τον Αύγουστο του 2021. Το πλοίο προφανώς αναζητούσε λιμάνι για να εκφορτώσει το φορτίο του για μεγάλο χρονικό διάστημα και πιθανότατα κατευθυνόταν προς την Τουρκία όταν αντιμετώπισε το μηχανικό πρόβλημα.

Τονίστηκε περαιτέρω ότι το πλοίο είχε προηγουμένως καταχωρηθεί από τις αμερικανικές αρχές σε προηγούμενες κυρώσεις που είχαν στόχο το εμπόριο ιρανικού πετρελαίου.

Η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα είπε επίσης ότι ερευνά την υπόθεση, αλλά σε μια ακόμη στροφή της υπόθεσης, την 1η Μαΐου το πλοίο μεταφέρθηκε από το ρωσικό νηολόγιο στο νηολόγιο του Ιράν. Η UANI είχε αναφέρει ότι το πλοίο έφερε ιρανική σημαία.

Το πλοίο έχει ένα ιστορικό χαρακτηριστικό των πλοίων που λειτουργούν στη σκιά.

Σύμφωνα με στοιχεία του Equasis, το δεξαμενόπλοιο λειτούργησε από το 2003 έως το 2012 ως Montiron και στη συνέχεια πέρασε μια σειρά από αλλαγές ονομάτων πρώτα σε Herm και στη συνέχεια Texas Star το 2012. Αργότερα έγινε Perun το 2020, Pegas το 2021 και Η Equasis επιβεβαίωσε την πρόσφατη αλλαγή στο Lana, η οποία έλαβε χώρα μια εβδομάδα αφότου ορίστηκε από τις ΗΠΑ.

Η βάση δεδομένων λέει ότι ύψωσε την ρωσική σημαία το 2020 με τη διαχείρισή του να μετακινείται μεταξύ Transmorflot και PSB και πάλι πίσω στην Transmorflot.

Διαβάστε ακόμα