Η “καρατόμηση” Παναγιωτίδη κυρίαρχο θέμα συζήτησης στο “Ποσειδώνια”

villys_excel

Η εκδίωξη του επικεφαλής της Excel Maritime από την Oaktree αποτελεί το νούμερο ένα θέμα συζήτησης στα φετινά “Ποσειδώνια”, αν και το επενδυτικό fund παραμένει σιωπηλό σε σχέση με την επιλογή του.

Είναι αν μη τι άλλο ασυνήθιστο στην έκθεση “Ποσειδώνια” η κυρίαρχη ιστορία να μην αφορά το τι έχει γίνει από έναν Έλληνα εφοπλιστή, αλλά το τι έχει γίνει σε έναν Έλληνα εφοπλιστή. Μάλιστα προκλήθηκαν και κάμποσες στιγμές αμηχανίας στα φόρουμ της διοργάνωσης, όταν από το ακροατήριο ζητήθηκε το σχόλιο των συμμετεχόντων.

Ο θόρυβος γύρω από την εκδίωξη από την Oaktree Capital Management του Γαβριήλ “Βίλλυ” Παναγιωτίδη από την θέση του διευθύνοντος σύμβουλου και προέδρου της Excel Maritime Carriers κλιμακώθηκε αυτή την εβδομάδα, μαζί με την ανακοίνωση ότι η εμπορική διαχείριση του στόλου του Excel περνάει προσωρινά στα χέρια του Πέτρου Παππά.

Ο Παππάς είναι εταίρος με την Oaktree, το μεγαλύτερο επενδυτικό fund στη ναυτιλία, στην κοινοπραξία Oceanbulk, που έχει 11 φορτηγά πλοία στην θάλασσα και μια επιθετική πολιτική νέων ναυπηγήσεων.

Η αλλαγή έρχεται σε μια στιγμή που μια σειρά από Έλληνες ιδιοκτήτες έχουν σχηματίσει συμμαχίες με ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και άλλοι το εξετάζουν. Ωστόσο, λίγοι είχαν δει τα αιχμηρά δόντια των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων μέχρι τώρα.

Μια εταιρεία του Παππά, η Interchart Shipping, ανέλαβε, αντί της Excel Management του Παναγιωτίδη, την εμπορική διαχείριση του αποτελούμενου από 36 πλοία στόλου της Excel για τουλάχιστον τρεις μήνες, σύμφωνα με μια πηγή εκ των έσω.

Η κίνηση αυτή μπορεί να αποτελεί το πρώτο βήμα στις προσπάθειες της Oaktree να εδραιώσει τις συμμετοχές της στον κλάδο του ξηρού χύδην. Εκτός από την Excel και την Oceanbulk, διαθέτει σημαντικό επενδυτικό μερίδιο στην Star Bulk -δημόσια εταιρεία του Παππά- και έχει θέση ελεγκτή στην υπό αναδιάρθρωση χρέους Eagle Bulk.

Η Excel έχει πλέον μετακινήσει τα γραφεία της σε έναν προσωρινό χώρο κοντά στο αεροδρόμιο της Αθήνας, σε μια περιγραφόμενη ως στρατιωτικού τύπου μετακόμιση από τα βόρεια προάστια. Πηγές της Oaktree υποβαθμίζουν τη σημασία του γεγονότος λέγοντας ότι ήταν αναγκαία, διότι το κτίριο άνηκε στον Παναγιωτίδη.

Το σίγουρο είναι ότι η κοινότητα των ελλήνων εφοπλιστών εμφανίζεται θορυβημένη. “Αυτό δεν είναι καλό για την εικόνα των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων που προσλαμβάνουν οι Έλληνες ιδιοκτήτες. Δεν είναι καλό στον τρόπο που διεξήχθη. Μπορώ να σας πω ότι έχουν σηκωθεί όχι λίγα φρύδια”, δήλωσε ένας Έλληνας ιδιοκτήτης αυτή την εβδομάδα.

Πηγές εξοικειωμένες με τις δραστηριότητες Oaktree υποστηρίζουν ότι ο όμιλος πιθανότατα δεν μπορούσε να βρει δανειστές πρόθυμους να χρηματοδοτήσουν την Excel, όσο παρέμενε επικεφαλής ο άνθρωπος που την οδήγησε στην καταφυγή στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικά και στην αναδιάρθρωση χρέους, και του οποίου το μερίδιο στην εταιρεία μειώθηκε από 56% σε 8,7%.

“Είναι σίγουρο ότι δεν είχε καλή φήμη σε αρκετές τράπεζες”, ανέφερε ένας τραπεζίτης. “Μπορεί να είχαν πρόβλημα στην προσέλκυση δανειστών με αυτόν στην θέση, ανεξάρτητα από το ποιος κατέχει την πλειονότητα της ιδιοκτησίας της εταιρείας”, προσθέτει.

Διαβάστε ακόμα