«Η Κύπρος στηρίζει τους Ναυτικούς με πράξεις»

Μήνυμα για την παγκόσμια “Ημέρα του Ναυτικού” – Η Κύπρος στηρίζει τους Ναυτικούς με πράξεις

Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας με την ευκαιρία της “Ημέρας του Ναυτικού” η οποία καθιερώθηκε το 2011 με πρωτοβουλία του Διεθνούς ναυτιλιακού Οργανισμού και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Ιουνίου, επισημαίνει τον σημαντικό ρόλο των ανθρώπων στη θάλασσα και τη τεράστια συνεισφορά τους στη παγκόσμια ναυτιλία.

Η Κύπρος τιμά και αναγνωρίζει τον ρόλο των ναυτικών μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες δείχνοντας την εκτίμηση της στους ναυτικούς οι οποίοι αποτελούν την πιο σημαντική πτυχή της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Σε δηλώσεις του ο Υφυπουργός Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω Βασίλης Δημητριάδης ανέφερε: «Η εκτίμηση μας στους ναυτικούς δεν περιορίζεται σε λεκτικές επισημάνσεις αλλά αποδεικνύεται με πράξεις και μάλιστα μέσα από περιόδους κρίσεων και δυσκολιών που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε».

Οι δράσεις αυτές εστιάζονται στον τρόπο που η Κύπρος διευκόλυνε τις αλλαγές πληρωμάτων και τον επαναπατρισμό πέραν των 60000 ναυτικών από την ημέρα που εκδηλώθηκε η πανδημία COVID-19, την εμβολιαστική κάλυψη 40000 ναυτικών μέσω της εφαρμογής ενός εθνικού προγράμματος καθώς και την πρωταγωνιστική της παρουσία στην διαμόρφωση ενός παγκόσμιου εμβολιαστικού προγράμματος που υιοθετήθηκε σε Ψήφισμα από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

Όσο αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τους χιλιάδες ναυτικούς που δεν έχουν πρόσβαση στους μισθούς τους, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας αφουγκράστηκε τα αιτήματα της ναυτιλιακής βιομηχανίας και σε συνεργασία με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου δημιούργησε πλαίσιο που διευκολύνει το άνοιγμα τρεχούμενων λογαριασμών για τους ναυτικούς που πλέον έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν τους μισθούς τους και να ζήσουν τις οικογένειες τους.

«Το επόμενο διάστημα δρομολογούμε πρωτοβουλίες για να αναδείξουμε σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ένα άλλο μεγάλο θέμα που μαστίζει τους ναυτικούς που αφορά την ποινικοποίηση του ναυτικού επαγγέλματος καθώς αρκετές είναι οι περιπτώσεις εμπλοκής των ναυτικών σε δικαστικές περιπέτειες αντιμετωπίζοντας αναίτια ποινικές ευθύνες. Είμαστε κράτος με σημαντική διεθνή ναυτιλιακή εμβέλεια και δεν θα σταματήσουμε να αναλαμβάνουμε δράσεις και να πρωταγωνιστούμε στην ανάδειξη και επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ναυτικοί», υπογράμμισε ο κ. Δημητριάδης.

Διαβάστε ακόμα