Η Ουκρανία ζητά από την Τουρκία να θέσει υπό κράτηση ρωσικό πλοίο που μεταφέρει ουκρανικά σιτηρά

Η Ουκρανία ζήτησε από την Τουρκία να θέσει υπό κράτηση το υπό ρωσική σημαία φορτηγό πλοίο Zhibek Zholy που μετέφερε φορτίο ουκρανικών σιτηρών, που φορτώθηκαν από το κατεχόμενο από τη Ρωσία λιμάνι Μπερντιάνσκ, σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο και έγγραφο που έφερε στο φως της δημοσιότητας το Reuters.

Ο αξιωματούχος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, επικαλούμενος πληροφορίες από τη ναυτική διοίκηση της χώρας, είπε ότι το χωρητικότητας 7.146 dwt Zhibek Zholy είχε φορτώσει το φορτίο των περίπου 4.500 τόνων σιτηρών από το Μπερντιάνσκ, το οποίο ανήκε στην Ουκρανία.

Σε επιστολή που στάλθηκε στις 30 Ιουνίου προς το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας, η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας είπε ότι το Zhibek Zholy ενεπλάκη στην «παράνομη εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών» από το Μπερντιάνσκ και κατευθύνθηκε στο Karasu της Τουρκίας με φορτίο μεγαλύτερο από αυτό που επίσημα έχει δηλωθεί. Η ποσότητα του φορτίου φτάνει ίσως και τους 7.000 τόνους.

Το γραφείο της γενικής εισαγγελίας της Ουκρανίας ζήτησε από την Τουρκία να προχωρήσει στην επιθεώρηση αυτού του πλοίου, να πάρει δείγματα σιτηρών για εξέταση και να απαιτήσει πληροφορίες για την προέλευση αυτών των σιτηρών, ανέφερε η επιστολή, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να διεξαγάγει κοινή έρευνα με Τουρκικές αρχές.

Ένας Ρώσος αξιωματούχος στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Zaporizhzhia της Ουκρανίας δήλωσε την Πέμπτη ότι μετά από μια στάση αρκετών μηνών το πρώτο φορτηγό πλοίο αναχώρησε από το λιμάνι του Μπερντιάνσκ χωρίς να κατονομάσει όμως το Zhibek Zholy.

Αξιωματούχοι του Κρεμλίνου στη Μόσχα δεν προχώρησαν σε κάποιο σχόλιο.

Η Ουκρανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι κλέβει σιτηρά από τα εδάφη που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις από την έναρξη της εισβολής στα τέλη Φεβρουαρίου.

Το Κρεμλίνο είχε προηγουμένως αρνηθεί ότι η Ρωσία έχει κλέψει οποιοδήποτε ουκρανικό σιτηρό.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με την άφιξη του Zhibek Zholy.

Η KTZ Express που εδρεύει στο Καζακστάν επιβεβαίωσε στο Reuters ότι το Zhibek Zholy ανήκει στην εταιρεία, αλλά είπε ότι πλοίο έχει ναυλωθεί στην ρωσική εταιρεία Green-Line με την μορφή bare boat charter ή σαν «γυμνό πλοίο», και άρα χωρίς πλήρωμα ή προμήθειες.

Επίσης στην Green-Line δεν έχουν επιβληθεί οποιεσδήποτε κυρώσεις, μέχρι στιγμής τουλάχιστον.

Η KTZ Express πρόσθεσε ότι διαβουλεύεται με τα εμπλεκόμενα μέρη και συμμορφώνεται με όλες τις κυρώσεις και τους περιορισμούς.

Δεν ήταν δυνατή η επαφή με κάποιον εκπρόσωπο της Green-Line για να σχολιάσει τα όσα λέγονται.

Ο αξιωματούχος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών πρόσθεσε ότι το πλοίο κατευθυνόταν προς το τουρκικό λιμάνι Karasu.

Το πλοίο βρισκόταν αγκυροβολημένο κοντά στο λιμάνι Karasu, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης του πλοίου από το Refinitiv την Παρασκευή.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι τα ουκρανικά λιμάνια Μπερντιάνσκ και Μαριούπολη, που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις, είναι έτοιμα να ξεκινήσουν και πάλι τις αποστολές σιτηρών.

Η Δύση έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι δημιουργεί τον κίνδυνο για παγκόσμια ασιτία εμποδίζοντας την Ουκρανία να εξάγει σιτηρά μέσω των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα. Η Μόσχα αρνείται την ευθύνη για τη διεθνή επισιτιστική κρίση, κατηγορώντας τις δυτικές κυρώσεις.

Διαβάστε ακόμα