Η πλοιοκτήτρια εταιρεία του Ever Given αρνείται να πληρώσει το υπέρογκο πρόστιμο – Αγωνία για το πλήρωμα

Η αρχή του καναλιού του Σουέζ αναφέρει ότι το τεράστιο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «επίσημα κατασχέθηκε» επειδή οι ιδιοκτήτες «δεν θέλουν να πληρώσουν τίποτα». Η Αίγυπτος έθεσε υπό κράτηση το Ever Given εν μέσω της οικονομικής διαμάχης που έχει με τους ιδιοκτήτες του.

Το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων δεν θα επιτραπεί να εγκαταλείψει τη χώρα, έως ότου επιλυθεί το θέμα με το ποσό αποζημίωσης με τον ιαπωνικό ιδιοκτήτη του πλοίου, Shoei Kisen Kaisha Ltd, δήλωσε η αρχή που διαχειρίζεται το κανάλι του Σουέζ.

Δεν επιβεβαίωσε πόσα χρήματα ζητά επισήμως, ωστόσο δικαστικός αξιωματούχος είπε ότι απαιτεί τουλάχιστον 900 εκατομμύρια δολάρια!

Ο αρχηγός Οσάμα Ραμπέι, ο οποίος είναι επικεφαλής της αρχής του καναλιού του Σουέζ, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου: «Το πλοίο έχει κατασχεθεί επίσημα. Δεν θέλουν να πληρώσουν τίποτα».

Όπως επιβεβαίωσαν οι αρχές, το ποσό της αποζημίωσης λαμβάνει υπόψη το κόστος διάσωσης, το κόστος της διακοπής της διέλευσης των πλοίων και τα χαμένα τέλη διαμετακόμισης για την εβδομάδα που το Ever Given μπλόκαρε το κανάλι.

Η εντολή κατάσχεσης του πλοίου εκδόθηκε τη Δευτέρα από δικαστήριο στην πόλη Ismailia, ενώ το πλήρωμα του πλοίου ενημερώθηκε την Τρίτη.

Οι εισαγγελείς στην Ισμαηλία ξεκίνησαν επίσης μια ξεχωριστή έρευνα για τα αιτία της προσάραξης του Ever Given.

Το πλοίο με σημαία του Παναμά προσάραξε στις 23 Μαρτίου στο κανάλι του Σουέζ που χωρίζει την ηπειρωτική Αφρική από τη χερσόνησο της Ασίας.

Στις 29 Μαρτίου, ομάδες διάσωσης κατάφεραν να ξεκολλήσουν το Ever Given, τερματίζοντας μια κρίση που είχε δημιουργηθεί από το μπλοκάρισμα σε μια από τις πιο ζωτικής σημασίας θαλάσσιες οδούς του κόσμου που είχε σαν αποτέλεσμα την ζημιά δισεκατομμυρίων δολαρίων στο παγκόσμιο εμπόριο.

Το άνευ προηγουμένου εξαήμερο «μπλακ-αουτ» του εμπορίου, το οποίο προκάλεσε φόβους για παρατεταμένες καθυστερήσεις, ελλείψεις αγαθών και αύξηση του κόστους για τους καταναλωτές, πρόσθεσε την επιπλέον πίεση στη ναυτιλιακή βιομηχανία από αυτή που ήδη έχει υποστεί από την πανδημία του κορονοϊού.

Ο στρατηγός Rabie όπως ήδη έχει γίνει γνωστό υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε κάποιο λάθος από την αρχή του καναλιού και τους πλοηγούς, ρίχνοντας εξ ολοκλήρου την ευθύνη στο πλοίο και τον καπετάνιο.

Αρκετές ενώσεις για τα δικαιώματα των ναυτικών έχουν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους σχετικά με την κράτηση του πληρώματος του Ever Given και πιέζουν ώστε να δοθεί λύση και να μπορέσουν οι ναυτικοί να πάνε στο σπίτι τους και τος οικογένειες τους.

Διαβάστε ακόμα