Η Σιγκαπούρη αναστέλλει την άδεια λειτουργίας της Glencore λόγω του αναμεμειγμένου και μολυσμένου καυσίμου

Η Σιγκαπούρης ανέστειλε την άδεια λειτουργίας για την προμήθεια καυσίμων του κολοσσού εμπορίας Glencore για δύο μήνες, αφού τα αποτελέσματα της έρευνας αποκάλυψαν ότι προμήθευε εις γνώση της μολυσμένα και αναμεμειγμένα καύσιμα σε πλοία στο λιμάνι της Σιγκαπούρης!

Η PetroChina απαλλάχθηκε από οποιαδήποτε κατηγορία.

Η Ναυτιλιακή και Λιμενική Αρχή της Σιγκαπούρης (MPA) ξεκίνησε έρευνα τον Μάρτιο μετά τα περιστατικά με πλοία τα οποία είχαν εφοδιαστεί με καύσιμο fuel υψηλής περιεκτικότητας σε θείο (HSFO) που περιέχει υψηλά επίπεδα χλωριωμένων οργανικών ενώσεων (COC), οι οποίες συνήθως δεν υπάρχουν σε τέτοιου είδους καύσιμο.

Δείγματα του καυσίμου εντοπίστηκαν στις τοπικές μονάδες της Glencore και της PetroChina, οι οποίες και οι δύο είναι προμηθευτές καυσίμων με άδεια MPA στο λιμάνι της Σιγκαπούρης.

Μια έρευνα της MPA για το περιστατικό διαπίστωσε ότι η πηγή του μολυσμένου καυσίμου προερχόταν από από το λιμάνι του Khor Fakkan στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ενώ η έρευνα της MPA δεν βρήκε στοιχεία ότι η Glencore ή η PetroChina είχαν μολύνει σκόπιμα το καύσιμο, έδειξε ότι η Glencore συνέχισε να προμηθεύει το καύσιμο ακόμα και αφού έμαθε για τη μόλυνση.

Σύμφωνα με την MPA, η Glencore επιβεβαίωσε τη μόλυνση μέσω των εργαστηριακών δοκιμών μεταξύ 21 και 23 Μαρτίου 2022, ωστόσο συνέχισε να προμηθεύει καύσιμα αναμεμειγμένα με το μολυσμένο καύσιμο σε πλοία στο λιμάνι της Σιγκαπούρης από τις 22 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου.

Συνολικά, η Glencore προμήθευσε 24 πλοία με καύσιμα και τουλάχιστον 3 ανέφεραν προβλήματα με τις αντλίες καυσίμου και τις κύριες μηχανές τους.

Από την άλλη πλευρά, η PetroChina σταμάτησε την παράδοση του καυσίμου αμέσως στις 19 Μαρτίου μόλις έλαβε τα δικά της αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων.

Η MPA είπε ότι η Glencore απέτυχε να εκπληρώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις της άδειας ανεφοδιασμού καυσίμων που εκδόθηκε από την MPA και για αυτό τον λόγω ανέστειλε την άδειά της για δύο μήνες από τις 18 Αυγούστου 2022.

Εν τω μεταξύ, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια κατά της PetroChina.

Η Glencore έχει την δυνατότητα να απαντήσει στο πόρισμα της MPA πριν ο οργανισμός οριστικοποιήσει το συμπέρασμά του.

Με την ευθύνη που έχει ως ο κορυφαίος κόμβος ανεφοδιασμού καυσίμων στον κόσμο, η MPA είπε ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τη συμμόρφωση με το καθεστώς αδειοδότησης ανεφοδιασμού καυσίμων και δεν θα διστάσει να αναστείλει ή να ακυρώσει τις άδειες των προμηθευτών καυσίμων που δεν τηρούν τα πρότυπά του.

Τα μέτρα διασφάλισης ποιότητας καυσίμων της MPA απαιτούν τα καύσιμα να ελέγχονται με βάσει τα πρότυπα ποιότητας καυσίμων (ISO 8217) πριν προμηθεύονται στα πλοία.

Κατά μέσο όρο, πάνω από 1.300 δείγματα bunker ελέγχονται ετησίως. Στο μέλλον, η MPA λέει ότι αυτοί οι έλεγχοι θα εξετάσουν συγκεκριμένα τα επίπεδα Χλωριωμένων Οργανικών Ενώσεων (COC) παρόλο την σπανιότητα τους.

Διαβάστε ακόμα