«Ισότιμοι όροι εισαγωγής στις ΑΕΝ»

eisagogi_aen_

Ο Βουλευτής Α΄ Πειραιά & Νησιών και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, απέστειλε Επιστολή προς τους κ.κ. Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων, Υγείας και Ναυτιλίας & Αιγαίου,με την οποία ζητά να εξασφαλιστεί η πλήρης ισοτιμία, για όσους νέους επιθυμούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού.

Δείτε την επιστολή:

«Στις 13-6-2014, δημοσιεύτηκε η με αριθ. 3621/32/14 προκήρυξη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, αναφορικά με την εισαγωγή σπουδαστών / σπουδαστριών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Ακαδημαϊκού Έτους 2014 – 2015. Με την εν λόγω προκήρυξη, μεταξύ άλλων , καλούνται οι υποψήφιοι εισακτέοι των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση, για την ένταξή τους στις ΑΕΝ. Προκειμένου να γίνει δεκτή η αίτησή τους, όλοι οι υποψήφιοι -μετά την ολοκλήρωση της υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης- οφείλουν να υποβάλλουν σε οποιαδήποτε ΑΕΝ κανονικά και πλήρη τα δικαιολογητικά τους, μέχρι και τις 10 Ιουλίου 2014.

Στα δικαιολογητικά που αναφέρει η προκήρυξη, περιλαμβάνεται και γνωμοδότηση Επιτροπής Απογραφομένων Ναυτικών και Εργατών Θαλάσσης (Υ.Ε.Α.Ν.Ε.Θ.), με την οποία να προκύπτει ότι ο/η υποψήφιος/α είναι σωματικά και πνευματικά κατάλληλος/η, για φοίτηση. Σημειώνεται, ότι η Υ.Ε.Α.Ν.Ε.Θ προκειμένου να εκδώσει γνωμοδότηση, απαιτεί από τους υποψηφίους να προσκομίσουν από δημόσιο νοσοκομείο ακτινογραφία θώρακος με γνωμάτευση του νοσοκομείου. Ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελίες που δέχθηκα από γονείς υποψηφίων, δεν υπάρχει η δυνατότητα να κλειστεί ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι ακτινογραφίες θώρακος.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι μέχρι και τις 24 Ιουνίου οι μαθητές έχουν τις ενδοσχολικές τους εξετάσεις, καταλαβαίνει κανείς, ότι τις πρωινές ώρες, ακόμα και αν βρεθεί ραντεβού, είναι αδύνατο να μεταβούν στο νοσοκομείο για να πραγματοποιήσουν την εξέταση. Κατά συνέπεια υπ’ αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο, ότι μέχρι και τις 10 Ιουλίου 2014 πρέπει να κατατεθούν τα δικαιολογητικά, είναι πρακτικώς αδύνατο -για μεγάλη μερίδα μαθητών- να τα καταθέσουν, αφού η προκήρυξη δημοσιεύτηκε στις 13 Ιουνίου.

Επειδή η δυνατότητα όλων των μαθητών, να έχουν πρόσβαση στη φοίτηση στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού πρέπει να είναι ισότιμη, είναι αναγκαίο, να εξασφαλιστούν οι όροι αυτής της ισοτιμίας και να δοθεί η δυνατότητα να κατατεθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Η κατάσταση που επικρατεί, έχει φέρει πολλούς γονείς σε απόγνωση, ενώ άλλους, τους αναγκάζει να αναζητούν τρόπους παράκαμψης των προβλεπόμενων διαδικασιών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν.

Με αυτά τα δεδομένα, ζητώ την άμεση παρέμβασή σας, προκειμένου να δοθεί λύση σε ένα πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και για το οποίο οι μόνοι που δεν έχουν ευθύνη, είναι οι υποψήφιοι για τις ΑΕΝ και οι γονείς τους.»

Διαβάστε ακόμα