Ιστορία έγραψε ένα αμιγώς γυναικείο πλήρωμα πλοίου της SpaceX στηνανάκτηση ενός διαστημικού σκάφους!

Η SpaceX του Elon Musk έγραψε ιστορία αυτή την εβδομάδα με αυτό που πιστεύεται ότι είναι το πρώτο γυναικείο πλήρωμα που συμμετέχει στις επιχειρήσεις διαστημικής ανάκτησης στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντα.

Η επιχείρηση διεξήχθη την Τρίτη στο πλαίσιο της τελευταίας εκτόξευσης του διαστημικού σκάφους Dragon της εταιρείας SpaceX με έναν από τους πυραύλους Falcon 9, σηματοδοτώντας την 27η εμπορική αποστολή ανεφοδιασμού του προγράμματος Dragon στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το σκάφος, με την ονομασία Doug, είναι ένα από τα δύο νέα σκάφη πολλαπλών χρήσεων της SpaceX που έχουν σχεδιαστεί για την ανάκτηση των επανειλημμένων περιβλημάτων ωφέλιμου φορτίου και των ενισχυτικών πυραύλων.

Το διαστημικό σκάφος Dragon είναι εξοπλισμένο με δύο αλεξίπτωτα drogue για τη σταθεροποίηση του κατά την επανείσοδό του στη γήινη ατμόσφαιρα και τέσσερα κύρια αλεξίπτωτα που αναπτύσσονται πριν από την προσθαλάσσωση του.

Το πρώτο στάδιο του Falcon 9 προσνειώθηκε επιτυχώς στο μη επανδρωμένο σκάφος A Shortfall of Gravitas.

Το πλήρωμα που αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες είναι ένα από τα πρώτα σε εμπορικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις και έρχεται καθώς η ναυτιλιακή βιομηχανία προσπαθεί να επιτύχει μεγαλύτερη προσέλκυση του γυναικείου φύλλου, ιδίως στη θάλασσα. Σύμφωνα με μελέτη του 2021, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόνο το 1,2% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού των ναυτικών, με λίγο περισσότερες από 24.000 γυναίκες να εργάζονται στα πλοία.

Το 2021, το δεξαμενόπλοιο Swarna Krishna της Shipping Corporation of India (SCI) απέπλευσε με αποκλειστικά γυναίκες αξιωματικούς για να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Το 2019, ο παγκόσμιος διαχειριστής ρυμουλκών Svitzer, μέλος της A.P. Moller Maersk, προσέλαβε το πρώτο αμιγώς πλήρωμα γυναικών για ένα από τα ρυμουλκά του στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Διαβάστε ακόμα