Ιστορικό ιστιοπλοϊκό πλοίο ξεκινάει τα εμπορικά του ταξίδια στη βόρεια θάλασσα!

110 χρόνια αφότου το ολλανδικό ιστιοπλοϊκό πλοίο βγήκε για πρώτη φορά στις θάλασσες, πρόκειται να επιστρέψει και πάλι και να γίνει το πρώτο σύγχρονο ιστιοπλοϊκό εμπορικό φορτηγό πλοίο που δραστηριοποιείται στη Βόρεια Θάλασσα. Η ολλανδική start-up EcoClipper, η οποία σχεδιάζει να παρέχει βιώσιμες υπηρεσίες μεταφορά φορτίων με ιστιοφόρα πλοία, ανακοίνωσε ότι απέκτησε το ιστορικό ολλανδικό πλοίο De Tukker.

Χτίστηκε το 1912 ως Harle Tiefand, και ταξίδεψε για πολλά χρόνια ως παράκτιος πλοίο μεταφοράς φορτίων. Το σκάφος με δύο ιστούς, το οποίο έχει μήκος 40 μέτρα, τη δεκαετία του 1980 χρησιμοποιούταν ως εκπαιδευτικό πλοίο στην ολλανδία. Το ιστιοφόρο όμως προσάραξε το 2011 ενώ προσπαθούσε να εισέλθει στο λιμάνι Amble Harbour στο Ηνωμένο Βασίλειο. Την στιγμή της προσάραξης είχε άμπωτη και το σκάφος δεν είχε το κατάλληλο βύθισμα για περάσει από το σημείο, αλλά το Βασιλικό Εθνικό Ίδρυμα διάσωσης μπόρεσε να το βοηθήσει να ξεκολλήσει και να μεταφερθεί σε βαθύτερα νερά. Το σκάφος, ωστόσο, χρειαζόταν επισκευές και τελικά τον Δεκέμβριο του 2019 πουλήθηκε σε μια γερμανική εταιρεία, την Spirit of the Oceans, που σχεδίαζε να το μετατρέψει σε πλωτό σπίτι.

Ο Jorne Langelaan, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της EcoClipper Coöperatie αναφέρει ότι το De Tukker θα μετασκευαστεί με σκοπό να επανέλθει στα εμπορικά πρότυπα. Θα γίνουν εργασίες στο κύτος του, θα κατασκευαστεί μία νέα υπερκατασκευή και θα πραγματοποιηθεί αναβάθμιση των συστημάτων και της αρματωσιάς πριν εισέλθει στην εμπορική υπηρεσία. Η EcoClipper λέει ότι το κύτος του πλοίου θα μπορεί να μεταφέρει περίπου 80 κυβικά μέτρα ή 50 έως 70 τόνους φορτίου. Θα διαθέτει επίσης καταλύματα για έως και 12 επιβάτες.

«Μας έχει ήδη προσεγγίσει ένα ευρύ φάσμα εταιρειών που θέλουν να μεταφέρουν το προϊόν τους με ένα βιώσιμο τρόπο», λέει ο Langelaan. «Με αυτήν την αγορά, η EcoClipper θα είναι σε καλή θέση να αρχίσει να παρέχει αυτήν την υπηρεσία με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο».

Ενώ τα ιστιοφόρα δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Θάλασσα, η EcoClipper λέει ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος πλοία σε υπηρεσίες σταθερής γραμμής για βιώσιμη ναυτιλία. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, το De Tukker, το οποίο έχει τελική ταχύτητα 10 κόμβων, θα εκτελεί δοκιμαστικά μια διαδρομή μεταξύ λιμένων όπως το Άμστερνταμ και το Ρότερνταμ στην Ολλανδία, το Λονδίνο και το Χαλ στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αμβέρσα στο Βέλγιο.

Η EcoClipper επιδιώκει να αναπτύξει την ιδέα της κατασκευάζοντας ένα στόλο από ιστιοφόρα φορτηγά πλοία που προτείνει να εκτελούν τέσσερα σταθερά δρομολόγια. Το πρωτότυπο σχέδιο είναι για ένα σκάφος μήκους σχεδόν 60 μέτρων που θα κινείται με την βοήθεια 20 πανιών επιφανείας 976 m2, τα οποία θα βρίσκονται σε τρεις ιστούς. Σύμφωνα με την εταιρεία, το πλοίο θα μπορεί να μεταφέρει 500 τόνους φορτίου μαζί με πλήρωμα 12 ατόμων, 36 εκπαιδευόμενους και έως 12 επιβάτες.

Διαβάστε ακόμα