Και δεύτερο αεροπλανοφόρο εγχώριας κατασκευής για την Ινδία – Bρισκόταν υπό κατασκευή για 20 χρόνια

Η Ινδία ενσωμάτωσε στον στόλο της και δεύτερο αεροπλανοφόρο εγχώριας κατασκευής, το οποίο είναι το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο που έχει κατασκευάσει ποτέ, ενδυναμώνοντας έτσι το κράτος της Νότιας Ασίας, καθώς ο Ινδικός Ωκεανός στρατιωτικοποιείται.

Η προστασία των θαλάσσιων οδών του εμπορίου στις περιοχές Ινδο-Ειρηνικού και Ινδικού Ωκεανού αποτελεί προτεραιότητα σήμερα και αυτό θα τονώσει το εμπόριο και την παγκόσμια οικονομία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι σε τελετή στη νότια πόλη του Κότσι.

Ο Μόντι παρουσίασε το 45.000 τόνων πλοίο Vikrant, το οποίο κατασκεύαζε η χώρα του για είκοσι ολόκληρα χρόνια. Το πλοίο θα μπορεί να μεταφέρει 30 αεροσκάφη και 1.700 στρατιώτες.

Το Νέο Δελχί εξετάζει επίσης σχέδια για την κατασκευή ενός ακόμη αεροπλανοφόρου για να προσθέσει στο στόλο του.

«Τα αεροπλανοφόρα δίνουν στις χώρες τη δυνατότητα να ασκούν επιρροή με το να βρίσκονται συνεχώς σε μακρινά μέρη», είπε ο συνταξιούχος διοικητής Srikanth Kesnur, ο οποίος διδάσκει στο Ναυτικό Κολλέγιο της Ινδίας στη Γκόα. «Είναι μια πολύ αναγκαία κίνηση όταν ο Ινδο-Ειρηνικός στρατιωτικοποιείται».

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 125 ξένα πολεμικά πλοία στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού ανά πάσα στιγμή, περίπου τριπλάσιος από τον αριθμό που αναπτύχθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου όταν οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Αφγανιστάν.

Τα ύδατα ανοιχτά της Ινδίας έχουν να δουν τόσα πολλά πολεμικά πλοία μαζεμένα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αναπτύσσουν περισσότερα πολεμικά πλοία στην περιοχή.

Διαβάστε ακόμα