Καναδικό Πολεμικό πλοίο έπιασε φωτιά στη μέση του Ειρηνικού

hmcs_protecror_fire_

Πυρκαγιά ξέσπασε επί του Καναδικού πολεμικού πλοίου HMCS Protector ενώ επέστρεφε στη βάση του στο Esquimalt στη Βρετανική Κολούμπια, με αποτέλεσμα 20 μέλη του πληρώματος να έχουν υποστεί τραυματισμούς.

Η φωτιά έγινε αντιληπτή στις 22:20 το βράδυ της Πέμπτης, ενώ το ένα από τα δυο πλοία ανεφοδιασμού του στόλου του Βασιλικού Καναδικού Ναυτικού (Royal Canadian Navy-RCN) βρισκόταν ανοικτά του Ειρηνικού, περίπου 630 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Περλ Χάρμπορ. Το HMCS Protector βρίσκεται αυτή τη στιγμή ακυβέρνητο 340 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά του νησιού Oahu της Χαβάης, ενώ στρατιωτικοί αξιωματούχοι προβαίνουν σε ρυθμίσεις ώστε να ρυμουλκήθεί στο Περλ Χάρμπορ.

Το Ναυτικό αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι η φωτιά ξέσπασε στο μηχανοστάσιο του πλοίου, όπου και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές. «Φανταστείτε ένα τριώροφο σχολείο γεμάτο με μηχανήματα, κινητήρες, και πολλά κινούμενα εξαρτήματα να πιάνει φωτιά στη μέση του ωκεανού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρχιπλοίαρχος Bob Auchterlonie σε συνέντευξη τύπου.

Ο διοικητής του καναδικού Στόλου στον Ειρηνικό, απέδωσε τα εύσημα στους άνδρες του, που όντας “καλά εκπαιδευμένοι και καλά προετοιμασμένοι” κατάφεραν μετά από λίγο να σβήσουν τη φωτιά. Οι τραυματισμοί που υπέστησαν περιορίζονται σε “αφυδάτωση, εξάντληση, και εισπνοή καπνού” και όλοι αναρρώνουν επί του σκάφους”.

Το πλοίο είχε περάσει τις τελευταία επτά εβδομάδες συμμετέχοντας σε επιχειρήσεις στον Ειρηνικό και μετέφερε 279μελές πλήρωμα, 17 εκ των οποίων είναι συγγενικά πρόσωπα των ναυτικών. Στον Καναδά αποτελεί μια κοινώς αποδεκτή παράδοση για τους ναύτες τα μέλη της οικογένειας τους να τους συντροφεύουν στο τελευταίο τμήμα μιας διαδρομής, μετά από μια μεγάλης διάρκειας αποστολή.

«Η ιδέα πίσω από αυτό είναι ότι βλέπουν πως είναι η ζωή σε ένα πλοίο», δήλωσε ο Auchterlonie, προσθέτοντας ότι “χθες το βράδυ, βίωσαν περισσότερη ζωή σε ένα πλοίο απ’ αυτή που μάλλον θα ήθελαν να βιώσουν”.

Το Καναδικό Ναυτικό σημειώνει ότι το πλοίο και το πλήρωμα του αυτή τη στιγμή επικυρείται από το αντιτορπιλικό του Αμερικανικού Ναυτικού USS Michael Murphy, που βρίσκεται στο σημείο. Μια πλήρη επιθεώρηση του σκάφους διεξάγεται για να διαπιστωθεί η έκταση των ζημιών και οι επιπτώσεις στην πρόωση.

Διαβάστε ακόμα