Ο καπετάνιος του Costa Concordia αρνήθηκε εις διπλούν να γυρίσει στο καράβι

costa_concordia_nautilia_

Ο καπετάνιος του “Costa Concordia” Francesco Schettino αρνήθηκε δυο φορές να γυρίσει πίσω και να επιβιβαστεί στο πλοίο που νωρίτερα είχε εγκαταλείψει, χωρίς αυτό να έχει εκκενωθεί πλήρως, κατέθεσε αξιωματικός που συντόνιζε την επιχείρηση διάσωσης σε ένα ιταλικό δικαστήριο την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου.

Ο αστυνομικός επικεφαλής Carlo Galli, δήλωσε: “Πήγα στο βράχο όπου ο Schettino ήταν μαζί με άλλους επιζώντες, περίπου εκατό από αυτούς. Του είπα ότι θα τον μεταφέρω στο λιμάνι του Giglio για να ανέβει σε μια λαστιχένια βάρκα, που θα τον πάει κοντά στο Concordia, και, ενδεχομένως, να του επιτρέψει να αναρριχηθεί πίσω στο πλοίο.

Όμως είπε όχι, μου είπε ότι έπρεπε να μείνει εκεί για να επιβλέπει το πλοίο του. Όταν επανέλαβα την πρόσκληση, λέγοντας του πως θα μπορούσα να τον φέρω πιο κοντά στο πλοίο, ένας άλλος αξιωματικός του Concordia που ήταν εκεί μαζί του είπε ότι ήταν μια καλή ιδέα να προσπαθήσει να πάει πίσω στο πλοίο. Ο Schettino είπε και πάλι όχι, ότι έπρεπε να μείνει εκεί”.

“Ο Schettino ήταν στεγνός, σε αντίθεση με το υπόλοιπο των επιβατών που βρίσκονταν μαζί του, πρόσθεσε.

Ο καπετάνιος Schettino έχει παραδεχθεί ότι εκτέλεσε μια επικίνδυνη “μανούβρα” κοντά στο νησί Giglio και κατηγορείται επίσης για την καθυστέρηση της διαδικασίας εκκένωσης μετά την πρόσκρουση.

Σύμφωνα με τον υπάλληλο Andrea Bongiovanni μάλιστα, παρά τις εκκλήσεις του πείστηκε να χτυπήσει τον συναγερμό πολύ αργά και όταν η έκταση της ζημίας του πλοίου έγινε σαφής . Τότε, “ο καπετάνιος με κοίταξε στα μάτια και είπε: ‘Η καριέρα μου έχει τελειώσει’”, πρόσθεσε.

Ο Schettino, που δικάζεται για πολλαπλές ανθρωποκτονίες, επιμένει ότι γλίστρησε από το Costa Concordia καθώς αυτό έγερνε μετά το χτύπημα στα βράχια έξω από το νησί της Giglio, και έπεσε πάνω σε μια σωσίβια λέμβο που τον μετέφερε στην ξηρά. Επίσης ισχυρίζεται ότι ο ιδιοκτήτης του πλοίου και μεγαλοεπιχειρηματίας Costa Crociere, του είπε από το τηλέφωνο να μην επιστρέψει στο βυθιζόμενο κρουαζιερόπλοιο.

Η δίκη, η οποία ξεκίνησε τον Ιούλιο του περασμένου έτους, αναμένεται να διαρκέσει για μήνες καθώς εκατοντάδες μάρτυρες περιμένουν να καταθέσουν.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχε επιτραπεί η είσοδο για αυτοψία στο ανορθωμένο πλοίο εμπειρογνωμόνων καθώς και των δικηγόρων της υπεράσπισης.

Διαβάστε ακόμα