«Καπετάνιος της χρονιάς» ο Απόστολος Αποστολάκης

Ο κάπτεν Απόστολος Αποστολάκης της ΑΝΕΚ Lines βραβεύτηκε ως ο κορυφαίος «Καπετάνιος της Χρονιάς» από την «Lloyd’s List» στα Greek Shipping Awards 2020».

Η γενναία και ψύχραιμη στάση που επέδειξε ως πλοίαρχος, την Άνοιξη του ’20, όταν στο ΕΓ/ΟΓ «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» εντοπίστηκαν κρούσματα κορονοϊού, συνέβαλλαν σημαντικά στη βράβευση αυτή.

Διακρίθηκε για τους εξαίρετους χειρισμούς του, σε μία σειρά γεγονότων, που ξεκίνησαν όταν το πλοίο «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ», όντας ναυλωμένο, έπλεε προς την Ισπανία, προκειμένου να αξιοποιηθεί ως πλωτό ξενοδοχείο. Το πλοίο έφτασε στον προορισμό του, τη στιγμή που η χώρα προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του Covid, τέθηκε σε lock down.

Ο καπετάνιος οδήγησε το πλοίο στην Τουρκία, τη χώρα – ναυλωτή, η οποία βέβαια δεν τους παρείχε καμία βασική υπηρεσία, συμπεριλαμβανομένης και της παροχής νερού.

Το «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» επιστρέφοντας στην Ελλάδα και κατά την άφιξή του στον Πειραιά, διαγνώστηκε ο πρώτος ασθενής με Covid.  Όπως ήταν επόμενο αμέσως επιβεβαιώθηκαν θετικά  260 από τα 400 άτομα (επιβάτες και πλήρωμα).

Αυτό σήμανε μόνο την αρχή μίας δοκιμασίας 3 εβδομάδων για τον κάπτεν Αποστολάκη, ο οποίος αν και είχε προσβληθεί από τον ιό, παρέμεινε στο πλοίο προκειμένου να ηγηθεί της όλης διαχείρισης.

Η ψυχραιμία, ο δυναμισμός & οι σωστές επιλογές του καπετάνιου, μεταξύ των οποίων η άμεση απομόνωση του μεγάλου αριθμού των επιβατών, που προέρχονταν από διαφορετικά έθνη, στις καμπίνες τους, συνέτειναν ώστε η κρίση να περιοριστεί δραστικά.

«Σε αυτή την δύσκολη κατάσταση, και παρά τα εμπόδια αλλά και τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, δε χάθηκε ούτε μία ανθρώπινη ζωή. Για τον λόγο αυτό, ο κάπτεν Αποστολάκης, ένας βετεράνος, δύο και πλέον δεκαετιών, της ΑΝΕΚ LINES, επιλέχθηκε ως ο Ναυτικός της Χρονιάς», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Lloyd’s και παρουσιαστή της εκδήλωσης Nigel Lowry.

Κατά την παραλαβή του βραβείου ο κάπτεν Απ. Αποστολάκης ευχαρίστησε του διοργανωτές για την διάκριση και ανέφερε μεταξύ άλλων «Πραγματικά νιώθω πολύ μεγάλη τιμή για αυτό το βραβείο. Θέλω να ευχαριστήσω την ΑΝΕΚ Lines και τις Ελληνικές Αρχές για την υποστήριξή τους κατά την διάρκεια αυτού του πολύ δύσκολου ταξιδιού που ζήσαμε». Και έκλεισε προτρέποντας μας να μένουμε ασφαλείς και ευχόμενος σε όλους υγεία.

Η Διοίκησης της ΑΝΕΚ με αφορμή την βράβευση του καπετάνιου αναφέρει: «Είναι μεγάλη τιμή τόσο για εμάς ως εταιρεία, αλλά και συνολικά για την ελληνική ακτοπλοΐα, να έχουμε ναυτικούς σαν τον Απόστολο Αποστολάκη. Από το πρώτο του μπάρκο στην ΑΝΕΚ, το Νοέμβριο του ’97 μέχρι σήμερα, ο κάπτεν Αποστόλης λειτουργεί αδιάλειπτα, όπως επιβεβαιώνουν και τα γεγονότα στο ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, με σεβασμό και υψηλό αίσθημα ευθύνης προς τον επιβάτη. Εκ μέρους όλης της ANEK Lines θέλουμε να εκφράσουμε θερμά συγχαρητήρια στον καπετάνιο μας, η στάση του οποίου μας γέμισε περηφάνια, μα και αισιοδοξία στις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε όλοι μας».

Διαβάστε ακόμα