Καταζητείται ο ιδιοκτήτης του «Sewol»

sewol_katazititai_o_idioktitis_

Χιλιάδες νοτιοκορεάτες αστυνομικοί εισέβαλαν σήμερα σε ιδιοκτησία θρησκευτικής οργάνωσης νοτίως της Σεούλ, αναζητώντας τον ιδιοκτήτη του οχηματαγωγού Sewol, που βυθίστηκε τον Απρίλιο, προκαλώντας το θάνατο 300 ανθρώπων.

Εικόνες που πρόβαλε η τηλεόραση δείχνουν τις δυνάμεις της τάξης να εισβάλλουν το πρωί σε μία τεράστια ιδιοκτησία στην περιοχή Ανσεόνγκ, 80 χλμ. νοτίως της Σεούλ. Εκπρόσωπος της επαρχίας Γκιεονγκί δήλωσε ότι 6.000 αστυνομικοί μετέχουν στην επιχείρηση αυτή.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι αρχές αναζητούν τον 72χρονο Γιου Μπγιούνγκ-ουν, εκατομμυριούχο επιχειρηματία και πατριάρχη της οικογένειας, που ελέγχει την εταιρεία Chonghaejin Marine Co., ιδιοκτήτρια του Sewol που βυθίστηκε στις 16 Απριλίου. Ο απολογισμός του ναυαγίου είναι 302 νεκροί και αγνοούμενοι, εκ των οποίων 280 μαθητές του ίδιου σχολείου που μετείχαν σε σχολική εκδρομή.

Ο Γιου είναι, επίσης, υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευαγγελικής Εκκλησίας των Βαπτιστών στην Κορέα.

Το θρησκευτικό κίνημα δηλώνει ότι δεν έχει καμία σχέση με τον εκατομμυριούχο, αλλά πρώην πιστοί δηλώνουν ότι είναι ο πραγματικός αρχηγός της και ότι έχει το σεβασμό των μελών ως ημίθεος.

Την προηγουμένη, η πρόεδρος της χώρας Παρκ Γκεούν-Χιε είχε δηλώσει ότι ο άνδρας αυτός “πρέπει να παρουσιαστεί στη δικαιοσύνη”, ενώ άρχισε η δίκη του πληρώματος του φέρι, σε κλίμα οργής και έντονης συναισθηματικής φόρτισης.

Ο εκατομμυριούχος δεν έχει άμεση εταιρική συμμετοχή στην Chonghaejin, αλλά τα παιδιά του και συνεργάτες του ελέγχουν την εταιρεία, μέσω ενός πολύπλοκου δικτύου μετοχών.

Η κόρη του η Γιο Σομ-να συνελήφθη στις 27 Μαΐου στο Παρίσι, όπου κατοικεί και, έκτοτε, τελεί υπό κράτηση. Το Εφετείο εξετάζει σήμερα την αίτηση της Νότιας Κορέας για την έκδοσή της.

Οι ερευνητές θέλουν να ανακρίνουν τον 72χρονο και τα παιδιά του, καθώς θεωρούνται ύποπτοι για τη μη αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφαλείας, για διάφορες παραβιάσεις και δωροδοκίες, ώστε να διαφύγουν των ελέγχων.

enikos.gr

Διαβάστε ακόμα