Καθελκύστηκε η μεγαλύτερη πλωτή εξέδρα εξόρυξης φυσικού αερίου (Video)

Καθελκύστηκε το μεγαλύτερο το μεγαλύτερο FLNG στο κόσμο μήκους 488 μέτρων στις 30 Νοεμβρίου σε ναυπηγείο της Samsung Heavy Industries στη Νότιο Κορέα.

Το FLNG (Floating liquefied natural gas) θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το αντίστοιχο FPSO(floating production, storage and offloading), αλλά αντί για πετρέλαιο, είναι για φυσικό αέριο.

Το FLNG είναι αγκυροβολημένο ακριβώς επάνω από τη πηγή φυσικού αερίου και Θα έχει την ικανότητα να εξορύξει, να καταψύξει (συρρικνώνοντας τον όγκο του 600 φορές), να υγροποιήσει, να αποθηκεύσει και εν συνεχεία να φορτώσει άλλα πλοία τα οποία θα το μεταφέρουν στα λιμάνια όλου του κόσμου. Όπως καταλαβαίνετε μιλάμε για μία από τις πιο σύγχρονες κατασκευές που υπάρχουν παγκοσμίως.

Ανήκει στην πετρελαϊκή Shell, το μήκος του θα είναι 488 μέτρα ενώ όταν είναι φορτωμένο το εκτόπισμα του θα είναι πάνω από 600.000 τόνους! Θα είναι δε, η μεγαλύτερη –σε εκτόπισμα – κατασκευή που έχει υπάρξει ποτέ εκτοπίζοντας τόσο νερό όσο 6 αεροπλανοφόρα μαζί ενώ όταν ο πλωτός γίγαντας θα τεθεί σε λειτουργία θα παράγει τουλάχιστον 5,3 εκατομμύρια τόνους το χρόνο. Το FLNG είναι προγραμματισμένο να πάει στην πηγή φυσικού αερίου Prelude που βρίσκετε 200 χιλιόμετρα από τις ακτές της Αυστραλίας.

Το Prelude FLNG θα είναι σε θέση να συμβάλλει στην κάλυψη της ζήτησης σε φυσικό αέριο στην Ασία ενώ ταυτόχρονα μειώνει τον κίνδυνο για μόλυνση στη στεριά, λόγω του ότι είναι πολύ μακριά από αυτή.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί την – διάρκεια 12 ωρών – καθέλκυση σε μόνο 80 δευτερόλεπτα!


Διαβάστε ακόμα