Κι άλλη σύγκρουση πλοίων και διαρροή καυσίμου στην Σιγκαπούρη

sigkrousi_ploiwn_sti-sigkapouri_

Εκτός από τη σύγκρουση και την ανατροπή του containership στην Κίνα είχαμε και στη Σιγκαπούρη μια παρόμοια σύγκρουση μεταξύ ενός πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ενός δεξαμενόπλοιο μεταφοράς χημικών, ευτυχώς χωρίς ανατροπές πλοίων και αγνοούμενους, αλλά δυστυχώς με μικρή θαλάσσια μόλυνση.

Το -χωρητικότητας 2.959 teu και με σημαία Λιβερίας- containership Hammonia Thracium συγκρούστηκε στα Στενά της Σιγκαπούρης με το Zoey, ένα τάνκερ μεταφοράς χημικών με σημαία Παναμά και χωρητικότητα 12,124dwt. Το ατύχημα σημειώθηκε ανοιχτά του νησιού Sebarok και περίπου 10 χιλιόμετρα νότια από την ηπειρωτική Σιγκαπούρη, περίπου στις 15.35 τοπική ώρα στις 10 Φεβρουαρίου.

Πριν από το συμβάν, το κέντρο ελέγχου του Λιμενικού της Σιγκαπούρης (Maritime and Port Authority-MPA) παρείχε πληροφορίες για την κίνηση στα δύο πλοία και προειδοποίησε το Zoey πως το -κατασκευασμένο το έτος 1997-Hammonia Thracium διασταυρωνόταν με την πορεία του.

Το Hammonia Thracium, που ήταν καθ ‘οδόν από την Ινδονησία στο Χονγκ Κονγκ, όπου ήταν προγραμματισμένο να αφιχθεί στις 14 Φεβρουαρίου, υπέστη ζημιές σε μια από τις δεξαμενές καυσίμων του, με αποτέλεσμα τη διαρροή περίπου 80 τόνων καυσίμων.

Το Λιμενικό της Σιγκαπούρης αμέσως απέστειλε τέσσερα σκάφη για την αντιμετώπιση της διαρροής. Περιβαλλοντικές εταιρείες επίσης ενεργοποιήθηκαν για την υποστήριξη των προσπάθειες καθαρισμού.

Τα δύο πλοία δεν έπαθαν περαιτέρω ζημίες, ενώ κι η υπόλοιπη κίνηση στο λιμάνι παρέμεινε ανεπηρέαστη. Το Λιμενικό έχει ξεκινήσει έρευνα για τις αίτια της σύγκρουσης.

Είναι η δεύτερη παρόμοια σύγκρουση που εκτυλίσσεται στο πολυσύχναστο λιμάνι της Σιγκαπούρης μέσα σε διάστημα λίγων ημερών. Στις 29 Ιανουαρίου είχε συγκρουστεί το containership της COSCO “Fei He” με το δεξαμενόπλοιο μεταφοράς χημικών “Lime Galaxy” και μικρή ποσότητα καυσίμου είχε διαρρεύσει στη θάλασσα.

Διαβάστε ακόμα