«Κυρίαρχο μέλημα μας η ενίσχυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων των νησιών μας»

varvitsiotis_

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο. Στην ατζέντα της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, περιλαμβάνονταν όλοι οι άξονες νησιωτικής πολιτικής που έχει αναπτύξει το Υπουργείο για το Νότιο Αιγαίο.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα της ραγδαίας αύξησης των παράνομων μεταναστευτικών ροών από τη θάλασσα, μεγάλο βάρος των οποίων επωμίζονται σήμερα τα νησιά του Νότιου Αιγαίου. Ο κ. Βαρβιτσιώτης, ανέλυσε τις πρωτοβουλίες που έλαβε για τη διαχείριση του φαινομένου, κυρίως με την υλοποίηση της νέας διάρθρωσης των Υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος, που αποτελεί τον πρώτο συνολικό εξορθολογισμό της λειτουργίας του από το 1927. «Με αυτόν τον τρόπο ενισχύσαμε την παρουσία του στελεχιακού μας δυναμικού στα νησιά, με γνώμονα τη θωράκιση των θαλασσίων συνόρων. Παράλληλα, με αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και κάθε διαθέσιμης πηγής χρηματοδότησης υλοποιήσαμε τον τελευταίο χρόνο ένα πρωτοφανές εξοπλιστικό πρόγραμμα του Λιμενικού Σώματος τόσο σε σκάφη όσο και σε τεχνολογικά μέσα, που σήμερα περιπολεί στο Αιγαίο. Το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, όμως, δεν είναι Ελληνικό. Είναι σαφέστατα Ευρωπαϊκό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το ζήτημα της υδροδότησης των νησιών, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, έδωσε έμφαση στην εκπόνηση του ολοκληρωμένου σχεδίου που υλοποιεί σήμερα το Υπουργείο και αφορά τον εξοπλισμό των άνυδρων νησιών, είτε με μονάδες αφαλάτωσης στα νησιά που δε διαθέτουν, είτε με παρεμβάσεις αποκατάστασης στις υφιστάμενες αφαλατώσεις που εντοπίζονται προβλήματα.

Αναφορά έγινε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, και στην υφιστάμενη κατάσταση στην ακτοπλοΐα. Ο κ. Βαρβιτσιώτης, επεσήμανε τις πρωτοβουλίες που έχει υλοποιήσει στον τομέα αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενώ διερευνήθηκαν οι δυνατότητες εξορθολογισμού του δικτύου που σήμερα εξυπηρετεί το Νότιο Αιγαίο. «Η ενίσχυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων των νησιών μας και του εθνικού ρόλου που επιτελούν, αποτελούν για εμάς το κυρίαρχο μέλημα για το οποίο εργαζόμαστε καθημερινά», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμα